Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 23. 2. 2024
Místo parmazánu levná náhražka. Restaurace šidí hlavně na surovinách

Zdroj: Shutterstock

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni kontrolovala dohromady 194 stravovacích provozoven. Zjistila, že nepravdivé a zavádějící informace poskytovala zákazníkům čtvrtina z nich, přesně 49 podniků. 

V některých provozovnách kontrola odhalila víc prohřešků, celkem šlo o šest desítek zjištění. Nejčastěji podnikatelé zákazníky klamali ve složení nabízených jídel.

„Typickým příkladem je sýr parmazán, kdy chráněné označení původu Parmigiano – Reggiano provozovatelé zneužili v 18 případech, a to nahrazením deklarované složky jinou, levnější složkou se zdánlivě podobnými chuťovými vlastnostmi," popisuje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Ve dvou případech inspektoři prokázali také zneužití výrazu Grana Padano. Celkem v 19 případech kontrola zjistila neoprávněné uvedení značky sýra Hermelín, přičemž složka byla v pokrmu nahrazena jinými značkami sýra typu camembert.

Ve čtyřech případech dále kontrola potvrdila neoprávněné použití výrazu šunka. Provozovatel ve skutečnosti v jídle použil jiný masný výrobek, který označení neodpovídal.

„Z výše uvedených zjištění vyplývá, že dle výsledků kontrol nejčastěji ke klamání spotřebitelů dochází při nabízení pokrmů z italské gastronomie, například pizza, těstoviny, rizoto a podobně,“ dodává Kopřiva.

Inspektoři kontrolovali také rozlévané nápoje. Nejvíc pochybení přitom zaznamenali v nabídce lihovin s označením rum. V celkem devíti případech kontrola prokázala, že ve skutečnosti byl zákazníkovi podán tuzemák nebo jiná lihovina, která označení neodpovídala.

„Kontrolovaným osobám, u kterých bylo prokázáno použití nepravdivých a zavádějících tvrzení, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty,“ dodává Kopřiva.

Inspektoři zpravidla při kontrolách porovnávají údaje uvedené v jídelních a nápojových lístcích, nabídkových tabulích nebo ústním sdělením personálu se skutečným složením pokrmu. Cílem je prověřit, zda nejsou zákazníkovi sděleny nepravdivé nebo zavádějící informace ohledně složení pokrmu, použité suroviny, případně zda nebyla na úkor spotřebitele nahrazena avizovaná dražší složka pokrmu složkou levnější.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Právo na opravu se blíží. Projděte si, jak má fungovat

24. 6. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Právo na opravu se blíží. Projděte si, jak má fungovat

Nová evropská směrnice, která upravuje takzvané právo na opravu, má prodloužit životnost spotřebních výrobků. Zavádí řadu povinností pro výrobce i práva pro spotřebitele. Máme odpovědi... celý článek

Zkazili vám radost z dovolené? Kdy máte nárok na odškodnění

18. 6. 2024 | Pavla Adamcová

Zkazili vám radost z dovolené? Kdy máte nárok na odškodnění

Některé problémy během zájezdu mohou být natolik zásadní, že vám zkazí zážitek z celé dovolené. Pak můžete požadovat slevu a k tomu ještě částku odpovídající způsobené újmě. Poradíme,... celý článek

Partners Financial Services