Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 16. 5. 2024
Pozor na Temu. Manipuluje a nechrání uživatele, stěžuje si dTest

Zdroj: Shutterstock

Skupina evropských spotřebitelských organizací včetně českého dTestu podala stížnost na čínské online tržiště Temu

Na tržiště, které zaujalo hodně lidí díky intenzivní reklamě, velkým slevám a integraci herních prvků, by si spotřebitelé měli dát velký pozor, upozorňuje dTest. Temu podle něj ve velké míře porušuje právo na ochranu spotřebitele. 

Spotřebitelská sdružení z velké evropské sítě BEUC si stěžují dozorovým úřadům i Evropské komisi, že Temu nedostatečně chrání uživatele a používá manipulativní praktiky, které unijní předpisy zakazují. 

„Temu nezajišťuje dostatečnou sledovatelnost prodávajících na platformě a zákazníci tak často neví, u koho nakupují,“ říká šéfka dTestu Eduarda Hekšová. Problematické jsou podle sdružení také manipulativní praktiky, které zákazníka klamou svými doporučeními. Ten pak během nákupu utratí více, než zamýšlel.

Čínské Temu působí na trhu od roku 2023 a jen v Evropské unii má přes 75 milionů uživatelů.

„Na základě těchto porušení předpisů EU chránící spotřebitele jsme se společně s dalšími spotřebitelskými organizacemi sdruženými pod organizací BEUC rozhodli podat stížnost k jednotlivým dozorovým orgánům a také Evropské komisi,“ říká Hekšová. Spotřebitelské organizace mají obavy i ohledně bezpečnosti výrobků prodávaných na tomto tržišti. „Z důvodu těchto porušení Aktu o digitálních službách by Temu mělo být prošetřeno příslušnými úřady,“ dodává Hekšová.

V Česku už dTest podal stížnost Českému telekomunikačnímu úřadu. Mluvčí úřadu Tereza Meravá však už dříve pro Finmag.cz uvedla, že úřad zatím nemá potřebné kompetence. A i kdyby, stížnost jen postoupí irským úřadům.

Temu totiž v Evropě působí pod právní entitou Whaleco Technology Limited se sídlem v Irsku a způsobilý je v tomto smyslu jen irský regulátor Coimisiún na Meán. Ten už problematiku online tržišť řeší. „Aktuálně se společnostmi sídlícími v Irsku, které by mohly spadat pod působnost nařízení DSA, komunikujeme. V rámci tohoto procesu se úřad setkal i se společností Temu,“ potvrdil pro Finmag.cz irský úřad.

Samo Temu na přímý dotaz, proč nerespektuje platnou legislativu a zda se neobává sankcí, redakci Finmag.cz odpovědělo, že se „zavazuje dodržovat zákony a předpisy trhů, na kterých působí“. To však rozporuje Asociace pro elektronickou komerci (APEK), která na platformu už dříve podala stížnost u České obchodní inspekce.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Právo na opravu se blíží. Projděte si, jak má fungovat

24. 6. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Právo na opravu se blíží. Projděte si, jak má fungovat

Nová evropská směrnice, která upravuje takzvané právo na opravu, má prodloužit životnost spotřebních výrobků. Zavádí řadu povinností pro výrobce i práva pro spotřebitele. Máme odpovědi... celý článek

Zkazili vám radost z dovolené? Kdy máte nárok na odškodnění

18. 6. 2024 | Pavla Adamcová

Zkazili vám radost z dovolené? Kdy máte nárok na odškodnění

Některé problémy během zájezdu mohou být natolik zásadní, že vám zkazí zážitek z celé dovolené. Pak můžete požadovat slevu a k tomu ještě částku odpovídající způsobené újmě. Poradíme,... celý článek

Partners Financial Services