Jste zranitelný zákazník? Část odběratelů elektřiny ochrání zákon

Od července budou moci odběratelé elektřiny požádat o statut zranitelného zákazníka. Nakonec ovšem pomoc státu míří jen k úzké skupině zdravotně znevýhodněných lidí. Navíc novela energetického zákona počítá jen s minimální ochranou.
Jste zranitelný zákazník? Část odběratelů elektřiny ochrání zákon

Zdroj: Shutterstock

Nejpozději do roku 2021 měly jednotlivé státy Evropské unie ve svých zákonech definovat „zranitelného zákazníka“ a uvést, jak konkrétně ho ochrání na trhu s energiemi. Minulá česká vláda to ale neudělala – a ta současná připravila příslušná pravidla až od poloviny letošního roku.

Unijní směrnice dala členským státům volnou roku v tom, jak si zranitelného zákazníka stanoví. Uváděla, že je takto možné označit lidi se zdravotním znevýhodněním, seniory, zákazníky žijící v energetické chudobě, ale i třeba ty, kterým energetická chudoba hrozí.   

České ministerstvo průmyslu a obchodu se nakonec rozhodlo ochránit pouze zdravotně znevýhodněné osoby. Na konci loňského roku prosadilo novelu energetického zákona, na jejímž základě teď vláda ve svém nařízení upřesnila, koho se pomoc státu bude týkat. 

„Definici zranitelného zákazníka jsme zavedli v rámci novely energetického zákona Lex OZE II. Nyní nařízením specifikujeme, za jakých podmínek je možné tento institut uplatnit. Zjednodušeně se jedná o situaci, kdy osoby ve svém bydlišti používají zdravotnické prostředky nezbytné pro základní životní funkce, které potřebují nepřetržitou dodávku elektřiny,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. 

K úzké skupině občanů míří i minimální ochrana. „V případě problémů s placením záloh za energie tyto zákazníky nařízení ochrání před rychlým omezením dodávek elektřiny,“ uvádí ministerstvo.  

Zranitelní zákazníci budou mít nárok na zajištění návaznosti dodávek elektřiny po dobu tří měsíců. „Zjednodušeně řečeno by tedy nemělo dojít k situaci, kdy by se náhle ocitli bez dodávky elektřiny,“ upřesňuje Marek Vošáhlík z tiskového oddělení ministerstva.

Lidé s tímto statutem zároveň získají nárok na bezplatné upozornění v případě neplnění platebních povinností a na bezplatné informování o omezení dodávek. Tedy pokud budou v prodlení s platbou za energie a dodavatel je bude urgovat, nebude jim za opakovanou výzvu, která je běžně zpoplatněna několika stokorunami, nic účtovat.  

„Budou mít také právo na uzavření smlouvy o dodávce energií. Nemůže se tedy stát, že by s ním nikdo nechtěl smlouvu podepsat,“ doplňuje Vošáhlík.  

Podle odhadů ministerstva by se měl statut zranitelného zákazníka týkat zhruba 10 tisíc lidí.

A to konkrétně těch, kteří pro terapii nebo kompenzaci onemocnění používají:

  • aktivní zdravotnické prostředky pro domácí plicní ventilaci nebo oxygenoterapii,
  • aktivní antidekubitní matrace,
  • aktivní zdravotnické prostředky pro léčbu spánkové apnoe,
  • aktivní zdravotnické prostředky pro domácí hemodialyzační léčbu,
  • aktivní zdravotnické prostředky pro domácí tracheostomickou péči.

Jenom nejmenší možná ochrana

Podle Jiřího Koželouha z Hnutí Duha je česká definice zranitelného zákazníka ta nejužší možná. „Nereaguje na ohrožení energetickou chudobou, ale pouze na ohrožení života a zdraví odpojením od elektřiny. A řeší jen ochranu před odpojením. Neřeší nijak dopady cen ani jiné sociální aspekty,“ říká Koželouh.  

Odkazuje na právní analýzu sdružení Frank Bold pro Hnutí Duha, která doporučila zvážit zavedení příspěvku na energie zranitelným zákazníkům. Dále doporučila, aby tito zákazníci měli zajištěno, že jim dodavatelé nabídnou nejvýhodnější cenové tarify. 

A navrhla také zakázat odpojení těchto zákazníků z distribuční soustavy v případě, že jsou na dodávce energií životně závislí a u ostatních skupin (senioři a nízkopříjmové domácnosti) zakázat odpojení alespoň po dobu zimních měsíců. Takovou rozšířenou ochranu ale vládní koalice nepodpořila.

Platíte hodně za elektřinu?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Právníci uvádějí příklady z jiných zemí. „Například Slovensko se orientuje výhradně na ochranu zdravotně znevýhodněných zákazníků, což však nestačí, ohrožená skupina lidí je daleko širší. Francie zranitelnost zákazníka odvozuje výhradně z jeho ekonomické situace. Na pomezí mezi těmito přístupy stojí Irsko, které v definici zohledňuje jak zdravotní znevýhodnění zákazníka, tak i jeho věk a s tím potenciálně spojenou ekonomickou zranitelnost,“ upřesňuje Koželouh.

Nejširší definici přijala Itálie. „Zranitelnost zákazníků tam může vyplývat jak z jejich ekonomické situace, zdravotního stavu, přechodného i trvalého, specifických geografických podmínek, z vyššího věku, a případně i z kombinace více ze zmíněných kritérií,“ říká Koželouh. 

Jak žádat o statut zranitelného zákazníka?

Pro získání statutu zranitelného zákazníka stačí potvrzení od lékaře, které lidé předají svému dodavateli elektřiny.

„Potvrzení o splnění podmínek vydává praktický lékař nebo lékař, který prostředek pro terapii či kompenzaci zákazníkovi předepsal. Potvrzení je platné po dobu dvou let ode dne jeho vyhotovení, případně dobu kratší, stanoví-li tak lékař na základě zdravotního stavu zranitelné osoby,“ vysvětluje René Neděla, který je na ministerstvu průmyslu a obchodu vrchním ředitelem energetiky a jaderných zdrojů.

Upozorňuje, že lidé budou moci zvláštní práva využívat jen v místě svého bydliště. Pokud zranitelný zákazník odebírá energie v odběrném místě vedeném na jiného majitele, bude třeba, aby spolu podepsali dohodu, kterou následně předloží dodavateli elektřiny.

Obě žádosti je možné stáhnout z webu ministerstva průmyslu a obchodu. 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

11. 7. 2024 | Pavla Adamcová

ERÚ letos rozdal rekordní pokuty. Tady je seznam hříšníků, kteří platí nejvíce

Energetický regulační úřad v letošním prvním pololetí udělil dodavatelům energií sankce za 12 milionů korun, nejčastěji kvůli nekalým obchodním praktikám. Ve stejném období loni... celý článek

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

5. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Peníze uložené u notářů budou nově pod dohledem. Kvůli bezpečnosti

Notářská komora spustí od srpna nový systém sledování pohybu na účtech, kde mají lidé uschované peníze typicky z nákupu nemovitosti. Větší bezpečností chce přilákat více klientů.

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Právo na opravu se blíží. Projděte si, jak má fungovat

24. 6. 2024 | Pavla Adamcová | 4 komentáře

Právo na opravu se blíží. Projděte si, jak má fungovat

Nová evropská směrnice, která upravuje takzvané právo na opravu, má prodloužit životnost spotřebních výrobků. Zavádí řadu povinností pro výrobce i práva pro spotřebitele. Máme odpovědi... celý článek

Zkazili vám radost z dovolené? Kdy máte nárok na odškodnění

18. 6. 2024 | Pavla Adamcová

Zkazili vám radost z dovolené? Kdy máte nárok na odškodnění

Některé problémy během zájezdu mohou být natolik zásadní, že vám zkazí zážitek z celé dovolené. Pak můžete požadovat slevu a k tomu ještě částku odpovídající způsobené újmě. Poradíme,... celý článek

Partners Financial Services