Moneta chystá okamžité platby a potvrzení nákupu přes mobil

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 9. 2019

Na tři největší podzimní novinky od Moneta Money Bank si budete muset počkat do začátku prosince. Vyplývá to z avíza, které dnes rozeslala médiím. Ohledně spuštění okamžitých plateb či zlevnění SEPA převodů potvrzuje termíny, o nichž už dřív informoval web Peníze.cz.

Okamžité platby začnou od prosince fungovat jak v internetovém, tak mobilním bankovnictví Monety. Lidé je pošlou zadarmo, stejně jako dosavadní standardní platby zadané elektronicky. U běžných účtů pro dospělé si banka nebude účtovat příplatek, potvrzuje nový sazebník

Službu, která zrychluje převody na pár sekund včetně víkendů nebo v noci, už od února nabízejí Air Bank a Česká spořitelna, v dubnu se k nim přidala Banka Creditas. Komerční banka začala před pár dny přijímat okamžité platby, jejich odesílání plánuje umožnit během pár dnů. V říjnu se přidá Raiffeisenbank, ke konci roku ČSOB. (Podrobnosti jsme psali v zatím posledním přehledu.)

Moneta také reaguje na unijní směrnici PSD2, která zpřísňuje potvrzování plateb na internetu. Majitelé chytrých telefonů budou moct online nákupy nově potvrzovat přímo v mobilní aplikaci například otiskem prstu, pomocí online scanu obličeje (Face ID) nebo zadáním přístupového hesla do Smart Banky. Nebudou tedy už muset přepisovat SMS kód – ten nicméně zůstane jako alternativa pro klienty, kteří bankovní aplikaci využívat nemůžou nebo nechtějí.

Od prosince zároveň Moneta výrazně zlevní převody eur v rámci Evropské unie a dalších států Evropského hospodářského prostoru. S mírným předstihem tak reaguje na rozhodnutí Evropské unie, podle níž od 15. prosince nesmí poplatky za SEPA platby překročit cenu tuzemských transakcí v národní měně. Až do konce listopadu nicméně Moneta počítá s 220 Kč za odchozí a 100 Kč za příchozí europlatbu.

„Ceny takzvaných SEPA plateb sjednotíme s tuzemskými,“ říká mluvčí Zuzana Filipová. U běžného Tom účtu teď Moneta nabízí tuzemské online převody bez poplatku, od prosince s ním nepočítá ani u odchozích a příchozích europlateb. U převodů mimo Evropský hospodářský prostor nebo v jiných měnách poplatky zůstávají.

Už na začátku roku zrušila poplatky za europlatby mBank, v dubnu se přidala Fio banka. Zadarmo převedou eura také majitelé Neo účtu od Expobank. A pokud si připlatí stokorunu za lepší variantu běžného účtu, tak i u Air Bank. (Podrobné porovnání cen a chystané termíny jsme přinesli před měsícem.)

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Fio banka se přestěhovala do jedné z nejnovějších budov v centru Prahy

12. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Fio banka se přestěhovala do jedné z nejnovějších budov v centru Prahy

Stěhování bank do nových centrál pokračuje. Do moderního sídla v jedné z nejnovějších kancelářských budov v centru Prahy se podle plánu přesunula Fio banka. Usadila se v budově Masaryčka... celý článek

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

Banka Creditas koupila od developerské společnosti Sekyra Group projekt nové administrativní budovy na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně. Po dokončení, které se plánuje do tří let,... celý článek

Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

Klienti Komerční banky, Monety a Air Bank získají víc možností, jak vložit hotovost na účet. UniCredit Bank tuto funkci nabídne později. Další banky se ke společné síti nepřipojí, přestože... celý článek

Česká pošta a ČSOB chtějí prodloužit partnerství o další dva roky

31. 7. 2024 | Petr Kučera

Česká pošta a ČSOB chtějí prodloužit partnerství o další dva roky

Státní podnik Česká pošta plánuje sjednotit harmonogram poštovní licence s poskytováním partnerských finančních služeb, oznámila dnes v oficiálním prohlášení.

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

29. 7. 2024 | Petr Kučera

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

Česká spořitelna spouští v ostrém provozu digitální bezpečnostní schránku Datatrezor. Ta umožňuje v bezpečném prostředí uchování digitálních dokumentů a cenností. Spořitelna tuto službu... celý článek

Partners Financial Services