Okamžité platby už můžou odesílat i klienti Komerční banky

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 2. 10. 2019 | 1 komentář

Klienti Komerční banky už můžou okamžité platby nejenom přijímat, ale i odesílat. Novinka naplno funguje od začátku října, web Peníze.cz ji vyzkoušel a spuštění potvrdila i sama banka na sociálních sítích. Tuzemské platby v korunách tak lze převádět během několika vteřin, a to i v noci nebo o víkendu.

Okamžité platby z Komerční banky zatím přijímají Air Bank, Česká spořitelna, Banka Creditas, během dneška by se měla přidat Raiffeisenbank. Klienti je mají za stejnou cenu, jakou na svém účtu platí za jiné tuzemské úhrady – tedy odchozí transakce z KB za šest korun nebo zadarmo, přichozí do KB bez poplatku.

Okamžitá platba nebude v internetovém či mobilním bankovnictví nastavena jako výchozí. „Po zadání čísla účtu poznáme, že platíte do banky podporující okamžité platby. Umožníme vám pak zvolit si volbu Okamžitá platba – zobrazí se zaškrtávací check-box a poté platbu dokončíte jako vždycky,“ upřesnila KB před pár dny na Twitteru.

Už v polovině září zavedla KB okamžité připisování příchozích plateb ze zmíněných bank. Odchozí plaby až do konce září testovala, od října je klienti můžou zadávat v internetovém bankovnictví MojeBanka i v  aplikaci Mobilní banka (v ní zatím ale funguje jenom pro mobily s operačním systémem z Android, uživatelé iOS si musí počkat na konec listopadu).

S námi víte víc

Už jenom ve dvou bankách máte smůlu: I když zadáte platbu online hned ráno, na účet do jiné banky dorazí až následující den. Konkurence je čím dál pružnější. Opravdová revoluce ale teprve přijde.

Kdy poslat peníze, aby přišly ještě stejný den? Banky zrychlují platby


Se souhlasem klienta se jeho běžný účet propojí s informacemi, které o něm dosud mají finanční poradci – například o pojištění nebo investicích.

Přes Fincentrum na bankovní účty. Využije licenci německé firmy

Jako první spustily okamžité platby letos v únoru Air Bank a Česká spořitelna. V dubnu se připojila Creditas, novinka od září funguje i v její mobilní aplikaci Richee. U České spořitelny a Creditas za službu neplatíte nic navíc oproti dosud běžným převodům. U Air Bank je bez poplatku v rámci Velkého tarifu (s paušálem 100 Kč měsíčně) nebo za symbolickou korunu u Malého tarifu (který je jinak bez paušálu).

Okamžité platby už testuje i Raiffeisenbank, možnost zadávat odchozí spustí během října.

Ještě do konce roku by se měly přidat přinejmenším ještě Moneta (zřejmě od začátku prosince) a ČSOB včetně Poštovní spořitelny (ke konci roku). mBank naposled mluvila o přelomu letošního a příštího roku.

Nejpozději na začátku roku by mohla okamžité platby spustit také Fio banka, která původně počítala už s letošním prvním čtvrtletím. Konkrétní termín teď oficiálně neuvádí. Na začátku roku 2020 by se měla připojit Equa bank. 

Expobank chce do konce letošního roku umožnit příjem okamžitých plateb, jejich odesílání ale zprovozní až později.

Během příštího roku by se pak podle neoficiálních informací měla přidat i UniCredit Bank. Jiné priority zatím řešily Sberbank či Trinity bank. Brzo se podle dostupných informací nepřipojí ani Hello bank, konkrétní termín neuvádí.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Fio banka se přestěhovala do jedné z nejnovějších budov v centru Prahy

12. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Fio banka se přestěhovala do jedné z nejnovějších budov v centru Prahy

Stěhování bank do nových centrál pokračuje. Do moderního sídla v jedné z nejnovějších kancelářských budov v centru Prahy se podle plánu přesunula Fio banka. Usadila se v budově Masaryčka... celý článek

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

Banka Creditas koupila od developerské společnosti Sekyra Group projekt nové administrativní budovy na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně. Po dokončení, které se plánuje do tří let,... celý článek

Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

Klienti Komerční banky, Monety a Air Bank získají víc možností, jak vložit hotovost na účet. UniCredit Bank tuto funkci nabídne později. Další banky se ke společné síti nepřipojí, přestože... celý článek

Česká pošta a ČSOB chtějí prodloužit partnerství o další dva roky

31. 7. 2024 | Petr Kučera

Česká pošta a ČSOB chtějí prodloužit partnerství o další dva roky

Státní podnik Česká pošta plánuje sjednotit harmonogram poštovní licence s poskytováním partnerských finančních služeb, oznámila dnes v oficiálním prohlášení.

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

29. 7. 2024 | Petr Kučera

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

Česká spořitelna spouští v ostrém provozu digitální bezpečnostní schránku Datatrezor. Ta umožňuje v bezpečném prostředí uchování digitálních dokumentů a cenností. Spořitelna tuto službu... celý článek

Partners Financial Services