Kampelička Československé úvěrní družstvo zkrachovala

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 2. 8. 2021 | 11 komentářů
Kampelička Československé úvěrní družstvo zkrachovala

Zdroj: Shutterstock

Československé úvěrní družstvo (ČSUD) nedokáže dostát závazkům vůči oprávněným osobám za zákonných a smluvních podmínek. Informovala o tom Česká národní banka, která s družstvem už loni v prosinci zahájila řízení o odebrání licence.

Náhradu vkladů vyplatí Garanční systém finančního trhu z Fondu pojištění vkladů. Celková očekávaná výše výplaty náhrad činí přibližně 50 milionů korun.

Pro srovnání: Když v roce 2013 skončilo Metropolitní spořitelní družstvo, byly v něm vklady za víc než 12 miliard korun. V družstvu WPB Capital, které muselo skončit v roce 2014, byly skoro tři miliardy.

Výše vkladů je nízká i kvůli tomu, že družstvo v posledních letech utlumilo činnost. V minulosti, když působilo pod názvem Akcenta, spořitelní a úvěrní družstvo, přitom patřilo k největším. Přejmenovalo se od června 2017. Ještě předtím, v letech 1996 až 2008, fungovalo jako Vinohradská vzájemná družstevní záložna.

ČSUD bylo dlouhodobě ve ztrátě, v letech 2015 až 2016 neúspěšně usilovalo o přeměnu z družstevní záložny na banku, poté nevyšla ani jednání s investorem. Družstvo přestalo nabízet své produkty, od letošního května ukončilo i platební styk. Už v březnu vstoupilo do likvidace, zároveň přišlo o licenci.

Výplata náhrady vkladů začne prostřednictvím Komerční banky do sedmi pracovních dní, tedy nejpozději 11. srpna. Žádat o ni lze do tří let. Podle pravidel zákonného pojištění vkladů mají fyzické i právnické osoby nárok na náhradu 100 % vkladů, maximálně však do 100 tisíc eur na jednoho vkladatele podle dnešního kurzu České národní banky – tedy 2 547 500 korun.

Připomínáme, že u družstevních záložen (kampeliček) od poloviny roku 2015 platí pravidlo 1:10 – desetinu z uložených peněz je potřeba dát navíc do členského vkladu. Ten se pak zhodnocuje, nebo naopak znehodnocuje podle hospodářských výsledků záložny a není zahrnut do státního systému pojištění vkladů. Jinými slovy: Část úspor převyšující desetinásobek členského podílu se neúročí. Šlo o další zpřísnění regulace záložen v posledních letech.

„Při výplatě základních náhrad nemusí klienti ČSUD vyplňovat žádný formulář. Stačí, když se na pobočce Komerční banky prokáží platným průkazem totožnosti, v případě podnikatelů pak ještě dokladem o oprávnění k podnikání,“ upřesňuje Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu.

Pro výplatu náhrady vkladů právnických osob je potřeba se prokázat originálem, úředně ověřenou kopií nebo elektronicky podepsaným platným výpisem z obchodního či jiného veřejného rejstříku ne starším než tři měsíce a průkazem totožnosti osoby, která je zástupcem právnické osoby.

Licenci od České národní banky má už jenom sedm záložen: Artesa, Citfin, České spořitelní družstvo, Družstevní záložna Kredit, NEY spořitelní družstvo, Peněžní dům a Podnikatelská družstevní záložna. Tři největší záložny se v minulých letech přeměnily na banku: Fio, Creditas a Moravský peněžní ústav (dnes Trinity Bank). 

Zatím poslední finanční institucí, jejíž klienty musel vyplatit Fond pojištění vkladů, byla ERB Bank (dříve Evropsko-ruská banka). Při krachu v roce 2016 v ní byly vklady kolem 3,5 miliardy korun.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 8. 2021 5:31, Dam

Lide nedostanou nazpatek 100%, i kdyz jsou v limitu 100 tis. Eur. Prijdou o 10% ekvivalent sveho vkladu. Vlastnicky podil, ten pojisten neni.

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2021 18:42

lide setri doma jen par stovek za mesic kapitaliste nas okradaji kazdy den po cely rok

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

19. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

Placení na internetu v Evropě se do konce tohoto desetiletí obejde bez ručního opisování údajů z platební karty. S takzvanou stoprocentní tokenizací počítá vize, kterou zveřejnila společnost... celý článek

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

18. 6. 2024 | Petr Kučera

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

Česká národní banka uzavře polovinu svých dosavadních poboček v krajských městech mimo Prahu. Skončí v Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Zůstanou v Brně, Ostravě a Hradci... celý článek

Partners Financial Services