Kdo opravdu volá? Bankéře spořitelny si ověříte hned

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 21. 10. 2022 | 2 komentáře
Kdo opravdu volá? Bankéře spořitelny si ověříte hned
Ilustrační snímek.
Zdroj: Česká spořitelna

Česká spořitelna úspěšně dokončila testování služby, díky které si klienti mohou snadno ověřit, že mluví se skutečným bankéřem nebo s jiným oficiálním zástupcem banky.

Novinka, jejíž ostrý provoz začne v listopadu, funguje přes mobilní aplikaci George klíč. Když bankéř volá, může ho klient požádat, aby mu do aplikace George klíč poslal požadavek k ověření čtyřmístným kódem. Kód, který klientovi přijde, pak musí odpovídat tomu, který mu přečte bankéř.

Ověření přes aplikaci funguje i obráceně, tedy když klient volá bankéři. Klientovi se při spojení s bankéřem zobrazí v aplikaci jeho jméno a příjmení i telefonní číslo.

Cílem je snížit riziko telefonátů, při nichž se podvodníci vydávají za bankéře a snaží se od klientů získat údaje k platební kartě nebo internetovému bankovnictví.

Pilotní provoz služby zahájila spořitelna letos v dubnu. „Možnost ověření bankéře v aplikaci George klíč fungovala v pilotním provozu jen při hovorech z našeho call centra v Prostějově. Nyní už si klienti mohou ověřit také identitu poradců volajících z externích call center, s nimiž spolupracujeme,“ říká Daniela Pešková z představenstva České spořitelny, která je zodpovědná za retailové bankovnictví.

Fotogalerie: Takhle vám vysajou účet

Přijde e-mail, SMS, zpráva na Facebooku. Píše banka, doručovací služba nebo i finanční správa. Něco se vám děje na účtu. Někdo chce poslat peníze. Něco jste vyhráli. Honem se přihlaste, klikněte. To je jen zlomek z fíglů, které používají podvodníci, co usilují o přístup k vašemu účtu nebo platební kartě. Posbírali jsme jich mnohem víc.

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Fio banka se přestěhovala do jedné z nejnovějších budov v centru Prahy

12. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Fio banka se přestěhovala do jedné z nejnovějších budov v centru Prahy

Stěhování bank do nových centrál pokračuje. Do moderního sídla v jedné z nejnovějších kancelářských budov v centru Prahy se podle plánu přesunula Fio banka. Usadila se v budově Masaryčka... celý článek

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

Banka Creditas koupila od developerské společnosti Sekyra Group projekt nové administrativní budovy na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně. Po dokončení, které se plánuje do tří let,... celý článek

Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

Klienti Komerční banky, Monety a Air Bank získají víc možností, jak vložit hotovost na účet. UniCredit Bank tuto funkci nabídne později. Další banky se ke společné síti nepřipojí, přestože... celý článek

Česká pošta a ČSOB chtějí prodloužit partnerství o další dva roky

31. 7. 2024 | Petr Kučera

Česká pošta a ČSOB chtějí prodloužit partnerství o další dva roky

Státní podnik Česká pošta plánuje sjednotit harmonogram poštovní licence s poskytováním partnerských finančních služeb, oznámila dnes v oficiálním prohlášení.

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

29. 7. 2024 | Petr Kučera

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

Česká spořitelna spouští v ostrém provozu digitální bezpečnostní schránku Datatrezor. Ta umožňuje v bezpečném prostředí uchování digitálních dokumentů a cenností. Spořitelna tuto službu... celý článek

Partners Financial Services