Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Olga Skalková | rubrika: Když se řekne | 3. 11. 2023
Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné SEPA platby se netýkají celé oblasti SEPA, kam patří třeba i Švýcarsko nebo Velká Británie.
Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Zdroj: Shutterstock

Už čtyři roky neplatí Češi za bezhotovostní převody v eurech do zemí Evropské unie a dalších evropských států víc, než na kolik je přijde tuzemská platba v národní měně. Díky unijnímu nařízení mají Češi od konce roku 2019 takzvané SEPA platby většinou úplně zdarma, v horším případě za poplatek v řádu korun.

SEPA je zkratka anglického názvu Single Euro Payment Area – Jednotné oblasti pro platby v eurech. Unijní regulace, podle níž si banky nesmí za SEPA platby účtovat žádný příplatek k ceně tuzemských plateb, se však netýká celé oblasti SEPA. Závazná je pouze pro převody eur mezi zeměmi Evropského hospodářského prostoru (EHP).

Do Evropského hospodářského prostoru patří členské státy Evropské unie a dále Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Nepatří sem ale třeba Švýcarsko a po brexitu ani Velká Británie, součástí EHP nejsou ani Andorra, Gibraltar, Monako, San Marino nebo Vatikán. Podrobný přehled najdete v tabulce na konci článku.

U SEPA plateb mimo Evropský hospodářský prostor si tak banky mohou dál účtovat vyšší poplatky, přestože jde stále o převod mezi zeměmi oblasti SEPA.

Většina retailových bank v Česku této možnosti nevyužila, a to ani po brexitu. Až na dvě výjimky: Raiffeisenbank a Oberbank. Od příštího roku by měli být při zahraničních platbách ostražitější také bývalí klienti Equa bank, která se stala součástí Raiffeisenbank.

Pro „Equa účty“ byly dosud bez poplatku všechny bezhotovostní převody v rámci SEPA prostoru (tedy i mimo Evropský hospodářský prostor, typicky do Švýcarska a Velké Británie). Od 1. ledna 2024 však pro ně začne platit nový ceník – shodný s dosavadními pravidly Raiffeisenbank: Za odchozí platbu v eurech mimo EHP (byť v rámci SEPA) si banka strhne jedno procento z převáděné částky, ale minimálně vždy 300 korun a maximálně 1500 korun. U příchozí platby to bude také jedno procento a nejméně 300 korun, jen maximální poplatek je trochu nižší: 1200 korun.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

„Nižší poplatky za platby v eurech jsou povinností jen mezi zeměmi Evropského hospodářského prostoru,“ vysvětluje Martina Kotasová z tiskového oddělení Raiffeisenbank. „Poskytnutí nižšího poplatku (bez poplatku – pozn. red.) na všechny SEPA platby bez omezení pouze na země EHP bylo rozhodnutím Equa bank. Raiffeisenbank se rozhodla pro jiný přístup, a proto u plateb v eurech do zemí mimo EHP aplikuje poplatek pro zahraniční platby,“ dodává Kotasová.

Obdobnou strategii uplatňuje Oberbank. „Bez příplatku umožňujeme SEPA platby do zemí EU a EHP. Za úhrady v eurech do ostatních zemí SEPA prostoru klienti platí jako za zahraniční platební transakce. V případě Švýcarska to tak bylo vždy, u Velké Británie od doby brexitu,“ říká mluvčí Monika Haiserová. Za odchozí platbu mimo EHP si Oberbank strhne 0,05 % z převáděné částky, minimálně však 200 Kč a maximálně 900 Kč. Také poplatek za příchozí transakci je 0,05 %, ale nejméně 250 Kč a nejvýše 950 Kč.

Ostatní banky se před čtyřmi lety rozhodly pro jednodušší pravidla.

„Zvýhodněné platby v eurech lze v České spořitelně posílat v rámci celé jednotné oblasti pro platby v eurech (SEPA). Jde platby mezi všemi zeměmi EHP, do kterých patří státy EU, Island, Lichtenštejnsko a Norsko. Platí to i pro Spojené království, Švýcarsko, Andorru, San Marino, Vatikán a některá závislá území, například Gibraltar, Guernsey, Jersey, ostrov Man, Saint Pierre a Miquelon,“ říká Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Stejný postup potvrdily i ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Moneta, Fio banka, mBank, Creditas a Trinity Bank. A změnu nechystají ani teď.

Na otázku webu Peníze.cz, zda plánují zvýšit poplatky za SEPA platby do Velké Británie, Švýcarska a dalších zemí mimo EHP, banky odpověděly, že takovou změnu nechystají. „SEPA platby by se tím zkomplikovaly, a to nechceme,“ vysvětluje Hrubý.

SEPA platby podle unijních pravidel musí v celém SEPA prostoru probíhat podle standardizovaných procesů, což bezhotovostní eurové transakce zjednodušuje a umožňuje je zpracovat rychleji než ostatní mezinárodní platby. Banky je musí zpracovávat v režimu D plus jedna, což v praxi často znamená do druhého dne. SEPA platby mohou využívat spotřebitelé i podnikatelé, a to bez omezení výše posílané částky.

Země EU, EHP a SEPA

Přehledný seznam od Komerční banky.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,425+0,09 Kč
Americký dolar23,314+0,05 Kč
Britská libra30,247+0,09 Kč
Švýcarský frank26,062+0,06 Kč
Turecká lira70,521+0,04 Kč

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

19. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

Placení na internetu v Evropě se do konce tohoto desetiletí obejde bez ručního opisování údajů z platební karty. S takzvanou stoprocentní tokenizací počítá vize, kterou zveřejnila společnost... celý článek

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

18. 6. 2024 | Petr Kučera

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

Česká národní banka uzavře polovinu svých dosavadních poboček v krajských městech mimo Prahu. Skončí v Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Zůstanou v Brně, Ostravě a Hradci... celý článek

Partners Financial Services