Změna ve vedení Erste Group. Nový šéf stál za Georgem

Olga Skalková | rubrika: Aktuality | 5. 10. 2023
Změna ve vedení Erste Group. Nový šéf stál za Georgem
Peter Bosek
Zdroj: Erste Group

Novým generálním ředitelem Erste Group, do které patří také Česká spořitelna, se od 1. července 2024 stane Peter Bosek. Rakouská bankovní skupina to oznámila včera večer po mimořádném zasedání dozorčí rady.

Do poloviny příštího roku zůstává ve funkci dosavadní šéf Willi Cernko, který bude řídit činnost Erste a má zajistit hladké předání funkce. V přechodném období ve druhé polovině roku 2024 pak bude fungovat v roli poradce. Jeho smlouva trvá do konce roku 2024.

Cernko, který předtím vedl konkurenční Bank Austria, se stal šéfem skupiny od července 2023 poté, co tehdejší generální ředitel Erste Group Bernd Spalt překvapivě oznámil, že neprodlouží smlouvu. Tehdy pětašedesátiletý Cernko se od začátku netajil tím, že funkci šéfa Erste Group bude zastávat pouze po omezenou dobu, dokud se nástupnictví nevyřeší řádným způsobem, připomíná agentura APA.

Peter Bosek odešel ze skupiny Erste v prosinci 2020 po pětadvacetiletém angažmá, naposled v ní byl členem představenstva pro retailový sektor. V současné době je generálním ředitelem Luminor Bank se sídlem v estonském Tallinu, která působí také v Lotyšsku a Litvě.

Pětapadesátiletý Bosek uspěl v těsném souboji mezi čtyřmi kandidáty (z toho dvou Rakušanů a jedné ženy), které vybrala headhunterská společnost Egon Zehnder, napsal rakouský list Kurier. V Erste Group je prý jeho návrat radostně vítán.

Podle Friedricha Rödlera, předseda dozorčí rady Erste Group, je Bosek jedním z nejzkušenějších a nejuznávanějších bankéřů v Evropě. Dozorčí radu přesvědčil svými komplexními plány dalšího rozvoje skupiny a jejími budoucími perspektivami. „Jako zkušený retailový bankéř se ve funkci generálního ředitele skupiny silně zaměří na všechna zákaznická témata a bude pracovat na digitalizaci a inovačním vedení skupiny,“ říká Rödler. Cílem nového šéfa bude vytvořit z Erste Group „rozumnou banku“, dodává předseda dozorčí rady.

Bosek byl jedním z favoritů na šéfa celé skupiny už v roce 2020, kdy z jejího vedení odešel Andreas Treichl, připomíná web Die Presse.

Před nástupem do Luminor působil Bosek jako ředitel retailového bankovnictví Erste Group, zároveň byl generálním ředitelem Erste Bank v Rakousku. Kromě jiného sehrál ústřední roli při tvorbě, spuštění a zavádění digitálního bankovnictví George.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

19. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

Placení na internetu v Evropě se do konce tohoto desetiletí obejde bez ručního opisování údajů z platební karty. S takzvanou stoprocentní tokenizací počítá vize, kterou zveřejnila společnost... celý článek

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

18. 6. 2024 | Petr Kučera

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

Česká národní banka uzavře polovinu svých dosavadních poboček v krajských městech mimo Prahu. Skončí v Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Zůstanou v Brně, Ostravě a Hradci... celý článek

Partners Financial Services