Věřitelé Sberbank dostanou zatím 95 % vkladů. Výplata začne 18. března

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 27. 11. 2023 14:20 aktualizováno 27. 2. 2024 13:50
Věřitelé Sberbank dostanou zatím 95 % vkladů. Výplata začne 18. března

Zdroj: Jana Divinová

Insolvenční správkyně Sberbank CZ může vyplatit věřitelům zkrachovalé banky zhruba 57 miliard korun formou částečného rozvrhu. V polovině února to definitivně potvrdil Vrchní soud v Praze, když zamítl odvolání jednoho z věřitelů, společnosti LitFin.

Výplatu formou částečného rozvrhu odsouhlasil insolvenční soud původně už 13. listopadu loňského roku. Právě společnost LitFin se však proti ní odvolala.

Věřitelé uvedení v rozvrhu, kterých je více než 15 300, obdrží 95 procent svých zjištěných pohledávek. 

„V tuto chvíli už mohu s jistotou potvrdit, že zahájení výplaty dojde 18. března,“ oznámila na konci února insolvenční správkyně Jiřina Lužová.

„Výplatu finančních prostředků věřitelů Sberbank provede v absolutní většině případů Komerční banka, která již má zkušenosti s výplatou náhrad z garančního fondu. Výplata proběhne pouze bezhotovostně, prostředky budou zaslány na bankovní účet vedený u bank či finančních institucí v České republice, a to výhradně v českých korunách,“ zdůrazňuje Lužová.  

V tuto chvíli věřitelé nemusí činit žádné kroky, ujišťuje správkyně. Věřitelům doporučuje, aby pravidelně sledovali insolvenční rejstřík a internetové stránky Sberbank CZ a Komerční banky, kde budou zveřejněny podrobnosti k postupu při samotné výplatě.

Až insolvenční správkyně oznámí, že je výplata zahájena, věřitel Sberbank obdrží výplatu následujícím způsobem: 

  • Navštíví vybranou pobočku Komerční banky, kde bude ověřena jeho totožnost a kde sdělí číslo bankovního účtu, na který si přeje peněžní prostředky obdržet.  
  • Přehled potřebných dokumentů, které věřitel bude muset přinést na vybranou pobočku, bude uveden na webu Sberbank a Komerční banky. 
  • Věřitel bude moci o výplatu zažádat i tak, že udělí plnou moc svému zmocněnci, který navštíví vybranou pobočku Komerční banky. Vzor plné moci bude zveřejněn na internetových stránkách obou bank. Plnou moc bude muset věřitel podepsat úředně ověřeným podpisem. 
  • Pokud je výplata věřitele, byť jen částečně, postižena exekucí, insolvenčním řízením, dědickým řízením, zajištěním podle trestního řádu, případně jinou specifickou okolnosti bránící výplatě přímo věřiteli, budou dané oprávněné osoby i samotný věřitel vypláceni přímo insolvenční správkyní, nikoliv tedy prostřednictvím Komerční banky. Jak konkrétně bude výplata v takových případech vypadat, se dozví na webu obou bank.  

Chcete výhodně zhodnotit peníze? Poradíme!

Najdeme vám i firmě termínovaný vklad s nejvýhodnějším zhodnocením. Spořit můžete jen 3 měsíce nebo klidně 10 let.

Pokud si věřitel nestihne v určeném termínu svou zjištěnou pohledávku vyzvednout, opětovná výplata bude možná společně s takzvaným finálním rozvrhem. 

Správkyně už dříve řekla, že věřitelé v první (Garanční systém finančního trhu) a druhé skupině (fyzické osoby, malé a střední firmy) by nakonec mohli dostat zpět všechny vklady, třetí skupina (velké firmy, obce a kraje) zřejmě více než 95 procent.

Česká národní banka odebrala ruské Sberbank bankovní licenci v únoru 2022 poté, co zaznamenala prudký odliv vkladů klientů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Poté ji poslal pražský městský soud do likvidace a koncem loňského srpna na ni prohlásil konkurz. 

Vklady do výše 100 tisíc eur, tedy necelých 2,5 milionu korun, už vyplatil klientům Garanční systém finančního trhu. Klienti s vklady nad tento limit se stali věřiteli v insolvenčním řízení. Úvěry klientů Sberbank přešly do České spořitelny. 

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

19. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

Placení na internetu v Evropě se do konce tohoto desetiletí obejde bez ručního opisování údajů z platební karty. S takzvanou stoprocentní tokenizací počítá vize, kterou zveřejnila společnost... celý článek

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

18. 6. 2024 | Petr Kučera

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

Česká národní banka uzavře polovinu svých dosavadních poboček v krajských městech mimo Prahu. Skončí v Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Zůstanou v Brně, Ostravě a Hradci... celý článek

Partners Financial Services