Jaké bankovky vám dají bankomaty v Česku? Přehled podle bank

Petr Kučera | rubrika: Když se řekne | 20. 8. 2024
Z kterých bankomatů se dá vybrat stokoruna? Které banky vydávají 200 Kč? A kde si lze zvolit hodnoty jednotlivých bankovek při výběru?
Jaké bankovky vám dají bankomaty v Česku? Přehled podle bank

Zdroj: Pleska / Midjourney

Z bankomatů Fio banky je nově možné vybrat i bankovky v hodnotě 200 korun, dosud vydávaly nejméně pětistovku.

Možnost vybrat si z bankomatů méně než 500 korun tak už nabízejí všechny bankomatové sítě tuzemských bank – i když některé jen v části svých bankomatů.

Nejnižší hodnotou je u většiny bank 200 korun. ČSOB jako jediná umožňuje výběr 100 korun (a naopak nenabízí dvoustovku). Nejvyšší hodnotou bankovky je všude 2000 korun, žádné bankomaty nevydávají pětitisícovku. 

Ještě před deseti lety často chyběla pětistovka, některé bankomatové sítě vydávaly jen hodnoty 200, 1000 a 2000 Kč. A někde zase byla pětistovka nejnižší hodnotou, vybrat méně jste si nemohli.

Výrazným vylepšením je možnost zvolit si, z jakých bankovek chcete celkovou částku poskládat. Revoluci spustila Air Bank při svém vstupu na trh v listopadu 2011 – lidé si mohli vybrat, kolik bankovek různých nominálních hodnot chtějí. V květnu 2012 se přidala UniCredit Bank, na začátku roku 2013 pak Česká spořitelna a Raiffeisenbank, volbu z přednastavených kombinací nabídly postupně také další bankomatové sítě.

Poslední bankou, která zatím nenabízí možnost poskládat si hodnoty vybíraných bankovek, zůstává Fio. „Možnost volby bankovek chystáme, pro tuto úpravu jsme si bankomaty předpřipravili, abychom ji v budoucnu mohli nasadit. Konkrétní termín ale aktuálně není stanoven. Věříme ale, že to nebude trvat příliš dlouho,“ říká mluvčí Jakub Heřmánek.

Ze všech bankomatových sítí tuzemských bank si vyberete jen české koruny. Kdo chce eura, musí vybrat ve směnárně, u pokladen některých bank, případně vyzkoušet bankomaty sítě Euronet nebo si vybrat až z bankomatu v cizině.

Zajímavé je, že do bankomatů s vkladovou funkcí sice obvykle můžete vložit i nejnižší (100 Kč) i nejvyšší (5000 Kč) bankovku, vydají vám ale jen takové hodnoty, jaké uvádíme v našem přehledu – a to i v případě takzvaných recyklačních bankomatů.

Tady je aktuální přehled, jaké bankovky aktuálně vydávají bankomatové sítě v Česku:

Česká spořitelna

  • Všechny bankomaty České spořitelny nabízejí bankovky v hodnotách 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč. Nevydávají tedy nejnižší (100 Kč) ani nejvyšší (5000 Kč) bankovky.
  • Při výběru, který lze poskládat z více bankovek, si vždycky můžete vybrat z různých kombinací (pokud jsou tyto hodnoty v bankomatu dostupné).

ČSOB

  • Téměř všechny bankomaty ČSOB nabízejí bankovky v hodnotách 100 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč. Nevydávají tedy bankovky 200 Kč ani 5000 Kč.
  • Kolem 55 bankomatů nevydává stokoruny. Počet strojů bez bankovek 100 Kč postupně klesá – souvisí to s konfigurací jejich kazet či potřebami daného místa.
  • Při výběru, který lze poskládat z více bankovek, si vždycky můžete vybrat z různých kombinací (pokud jsou tyto hodnoty v bankomatu dostupné).

Platíte hodně za elektřinu?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Komerční banka

  • Z většiny bankomatů Komerční banky lze vybrat bankovky v nejnižší hodnotě 200 Kč, dále nabízejí hodnoty 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč. Čtvrtina bankomatů Komerční banky nabízí nejnižší nominální hodnotu 500 Kč. Žádné nevydávají nejnižší (100 Kč) ani nejvyšší (5000 Kč) bankovky.
  • Při výběru do hodnoty 4500 nebo 4800 Kč (záleží na tom, zda je nejnižší bankovka 500 nebo 200 Kč), si můžete zvolit volbu skladbu bankovek z přednastavených možností, které se odvíjejí z aktuálního stavu jednotlivých hodnot v bankomatu.
  • Od částky 5000 Kč bankomat automaticky vyplatí hotovost složenou z nejmenšího počtu kusů bankovek dostupných pro tento výběr (například 21 000 Kč = 10x2000 Kč + 1x1000 Kč).

Moneta Money Bank

  • Všechny bankomaty Monety nabízejí bankovky v hodnotách 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč. Nevydávají tedy nejnižší (100 Kč) ani nejvyšší (5000 Kč) bankovky.
  • Při výběru, který lze poskládat z více bankovek, si vždycky můžete vybrat z různých kombinací (pokud jsou tyto hodnoty v bankomatu dostupné).

Air Bank

  • Všechny bankomaty Air Bank nabízejí bankovky v hodnotách 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč. Nevydávají tedy nejnižší (100 Kč) ani nejvyšší (5000 Kč) bankovky.
  • Při výběru, který lze poskládat z více bankovek, si můžete sami určit počet různých bankovek s určitou hodnotou (pokud jsou v bankomatu dostupné).

Fio banka

  • Všechny bankomaty Fio banky nabízejí bankovky v hodnotách 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč. Nevydávají tedy nejnižší (100 Kč) ani nejvyšší (5000 Kč) bankovky.
  • Při výběru, který lze poskládat z více bankovek, si zatím nelze zvolit jejich skladbu. Možnost výběru konkrétních hodnot se připravuje, konkrétní termín ale banka neuvedla.

UniCredit Bank

  • Všechny bankomaty UniCredit Bank nabízejí bankovky v hodnotách 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč. Nevydávají tedy nejnižší (100 Kč) ani nejvyšší (5000 Kč) bankovky.
  • Při výběru, který lze poskládat z více bankovek, si můžete vybrat počty jednotlivých bankovek a jejich nominálních hodnot (pokud jsou v bankomatu dostupné).

Raiffeisenbank

  • Zhruba 40 procent bankomatů Raiffeisenbank nabízí bankovky v hodnotách 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč a 2000 Kč. Zbylých 60 procent bankomatů nabízí jen tři z uvedených hodnot. Žádné nevydávají nejnižší (100 Kč) ani nejvyšší (5000 Kč) bankovky.
  • Všechny bankomaty umožňují výběr skladby bankovek (pokud jsou v bankomatu dostupné).

Důležité otázky a odpovědi (FAQ)

  • Bankovku v nejnižší hodnotě 100 Kč vydávají jen bankomaty ČSOB. Stokoruny jsou dostupné téměř ve všech bankomatech této sítě, pouze 55 bankomatů je zatím nevydává. V bankomatech ostatních bank je nejnižší hodnotou obvykle 200 Kč.

  • Většina bankomatů v Česku nabízí nejnižší hodnotu bankovky 200 Kč. Pouze ČSOB umožňuje z většiny svých bankomatů výběr i v hodnotě 100 Kč (a naopak nenabízí 200 Kč).

  • Možnost zvolit si, z jakých bankovek chcete celkovou částku poskládat, nabízí všechny bankomatové sítě kromě Fio banky. Nabídka může být dočasně omezená, když v konkrétním bankomatu nejsou některé hodnoty momentálně dostupné.

  • Z bankomatových sítí tuzemských bank si můžete vybrat jen české koruny. Eurové bankovky nabízejí jen některé bankomaty sítě Euronet.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Další plány Komerční banky? Velký rozhovor o nové éře

19. 8. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Další plány Komerční banky? Velký rozhovor o nové éře

Jak pokračuje přechod klientů do nové aplikace KB+? Co všechno už v ní banka od loňského spuštění vylepšila? Jaké další výhody získají uživatelé s vyššími tarify běžných účtů? S Miroslavem... celý článek

Fio banka se přestěhovala do jedné z nejnovějších budov v centru Prahy

12. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Fio banka se přestěhovala do jedné z nejnovějších budov v centru Prahy

Stěhování bank do nových centrál pokračuje. Do moderního sídla v jedné z nejnovějších kancelářských budov v centru Prahy se podle plánu přesunula Fio banka. Usadila se v budově Masaryčka... celý článek

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

Banka Creditas koupila od developerské společnosti Sekyra Group projekt nové administrativní budovy na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně. Po dokončení, které se plánuje do tří let,... celý článek

Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

Klienti Komerční banky, Monety a Air Bank získají víc možností, jak vložit hotovost na účet. UniCredit Bank tuto funkci nabídne později. Další banky se ke společné síti nepřipojí, přestože... celý článek

Česká pošta a ČSOB chtějí prodloužit partnerství o další dva roky

31. 7. 2024 | Petr Kučera

Česká pošta a ČSOB chtějí prodloužit partnerství o další dva roky

Státní podnik Česká pošta plánuje sjednotit harmonogram poštovní licence s poskytováním partnerských finančních služeb, oznámila dnes v oficiálním prohlášení.

Partners Financial Services