Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 6. 8. 2024 10:10 aktualizováno 11:15
Klienti Komerční banky, Monety a Air Bank získají víc možností, jak vložit hotovost na účet. UniCredit Bank tuto funkci nabídne později. Další banky se ke společné síti nepřipojí, přestože některé měly zájem ji využívat.
Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

Zdroj: Shutterstock, KB

Komerční banka, Moneta Money Bank a Air Bank začínají sdílet své bankomaty také ke vkládání hotovosti. Například klient Air Bank tak nově může vložit peníze na svůj účet také prostřednictvím vkladomatu Komerční banky nebo Monety, a to bez poplatku.

UniCredit Bank – čtvrtý účastník projektu sdílených bankomatů – začne své vkladomaty sdílet později, bližší termín neuvedla. UniCredit má totiž odlišného poskytovatele bankomatů, takže příprava je časově náročnější. Už dříve se čtveřice bank dohodla, že novinku spustí, až budou mít své systémy připravené ke sdílení vkladomatů minimálně tři z nich. Klienti UniCredit mohou využívat sdílenou síť dál jen pro výběry, ne pro vklady.

Vkladomaty v Česku dosud umožňovaly vložit hotovost jen klientům té banky, které přístroj patří, a to obvykle jen na vlastní účet v téže bance. Některé banky to umožňují i na jiný účet ve stejné bance. Jedině Česká spořitelna svým klientům nabízí možnost vložit tímto způsobem peníze na účet i v jiné bance. Ani ona však službu nezajišťuje pro jiné než vlastní klienty.

Pro klienty Komerční banky, Monety a Air Bank se tak vkladomaty stanou mnohem dostupnější. Díky sdílení mají k dispozici téměř 800 těchto přístrojů, po rozšíření o UniCredit Bank to bude přes 900. Nejvíce vkladomatů – přes 500 – má z této čtveřice Komerční banka, 204 pak patří Monetě a skoro 140 UniCredit. Nejvíce si polepší klienti Air Bank, která provozuje necelých 90 vkladomatů – díky sdílené síti se tedy jejich počet víc než zdesetinásobí.

Se sdílením bankomatů začaly v červnu 2022 Komerční banka a Moneta, v únoru 2023 se k projektu připojily Air Bank a UniCredit Bank. Klienti těchto bank díky tomu můžou vybírat hotovost ze zhruba 2000 sdílených bankomatů za stejných podmínek jako z bankomatů své mateřské banky, tedy zdarma. Zatímco klienti Monety (s běžným účtem Tom Plus) si už dříve mohli vybírat z jiných bankomatů bez omezení, ostatní banky – KB, Air Bank i UniCredit – takovou výhodu u svých běžných účtů bez paušálu nenabízely.

Na konci loňského června čtveřice bank potvrdila, že společný projekt rozšíří o sdílení vkladomatů. Původně věřila, že novinku spustí už začátkem letošního roku. Start se ale mírně zpozdil kvůli složitosti projektu. „Na rozdíl od výběrů z bankomatů jde o unikátní řešení, které jsme museli vybudovat doslova na zelené louce,“ vysvětluje mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

Anketa

Jak často využíváte vkladomaty?

Možnost vkládat hotovost kdykoliv oceňují hlavně podnikatelé, vyplývá z vyjádření bank. V některých lokalitách objem vložené hotovosti dokonce přesahuje objem výběrů. Vkladomaty stále častěji využívají i nepodnikající klienti, přispívá k tomu i postupné ubývání klasických pokladen na pobočkách.

Rozšiřují se také možnosti bezkontaktních vkladů. Zatímco výběry už lze obvykle provádět bez vložení plastové karty, tedy třeba jen s přiložením mobilu nebo hodinek, u vkladů byla častěji potřeba karta. Bezkontaktní vklady postupně umožnily Air Bank, Česká spořitelna, Moneta, UniCredit Bank a Fio.

Komerční banka, která má ve sdílené síti největší zastoupení, možnost vkladů prostřednictvím mobilu nebo hodinek připravuje. V současnosti je nutné u jejích vkladomatů použít klasickou plastovou kartu, vedle kontaktní čtečky bankomatu nicméně lze využít i tu bezkontaktní. „S rozšířením možnosti ale do budoucna počítáme,“ potvrzuje mluvčí Michal Teubner.

Bankomaty s vkladovou funkcí provozují také Česká spořitelna, ČSOB, Raiffeisenbank, Fio a prostřednictvím partnera i mBank. Ke společnému projektu KB, Monety, Air Bank a UniCredit se však nepřipojí.

„Sdílenou bankomatovou síť sledujeme, ale aktuálně zapojení nechystáme,“ říká mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek. „Jelikož klientům nabízíme zdarma i výběry z cizích bankomatů, aktuálně necítíme potřebu bankomaty sdílet. A ani tento požadavek nevnímáme od našich klientů,“ dodává.

Sdílené vkladomaty nevyužije ani nová Partners Banka, která nemá vlastní síť bankomatů ani pokladny na pobočkách.

„Zájem máme a jednali jsme. Byli jsme však informováni, že pro připojení do sítě sdílených bankomatů je potřeba splnit podmínku více než 100 vlastních bankomatů, které nemáme,“ říká ředitel Partners Banky Marek Ditz.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Klienti Partners Banky mají zdarma výběry ze všech bankomatů na světě, tedy i ze sdílené sítě čtveřice bank v Česku. „Benefitem našeho členství v projektu by byla možnost použít vkladové funkce, kde jsme měli a stále máme zájem o rozumnou cenovou nabídku. Zatím klientům umožňujeme vklady hotovosti přes pobočky České pošty a příslušný poplatek klientům na požádání vracíme,“ dodává Ditz.

Podmínku alespoň stovky vlastních bankomatů nesplňuje ani mBank. Její klienti zatím mohou využívat bankomaty s vkladovou funkcí u poboček Broker Point (předtím OK Point). Těchto bankomatů ale postupně ubývá (dříve jich bylo přes čtyřicet, dnes už jen kolem dvaceti) a letos skončí úplně. mBank hledá nového provozovatele, který by pro ni spustil nové bankomaty, především v obchodních centrech a u svých obchodních míst.

Vlastní síť bankomatů neprovozuje ani Creditas. Její klienti však mohou vybírat hotovost zdarma z jakéhokoliv bankomatu. Na všech svých pobočkách má pokladny, klienti tak mají i možnost vkladů. „Ke sdílené síti se nemůžeme připojit, protože žádné bankomaty nemáme – a tudíž nemáme čím přispět. Výhody pro naše klienty v této síti nespatřujeme,“ potvrzuje mluvčí Lucie Brunclíková.


Fotogalerie

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank. 

Popisky a zdroje fotek najdete uvnitř galerie.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

Banka Creditas koupila od developerské společnosti Sekyra Group projekt nové administrativní budovy na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně. Po dokončení, které se plánuje do tří let,... celý článek

Česká pošta a ČSOB chtějí prodloužit partnerství o další dva roky

31. 7. 2024 | Petr Kučera

Česká pošta a ČSOB chtějí prodloužit partnerství o další dva roky

Státní podnik Česká pošta plánuje sjednotit harmonogram poštovní licence s poskytováním partnerských finančních služeb, oznámila dnes v oficiálním prohlášení.

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

29. 7. 2024 | Petr Kučera

Spořitelna spouští digitální trezor. Ochrání doklady i fotky

Česká spořitelna spouští v ostrém provozu digitální bezpečnostní schránku Datatrezor. Ta umožňuje v bezpečném prostředí uchování digitálních dokumentů a cenností. Spořitelna tuto službu... celý článek

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

26. 7. 2024 | Petr Kučera

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

Společnost Broker Consulting se rozhodla ukončit provoz sítě bankomatů s vkladovou funkcí. Ty fungovaly na franšízových pobočkách OK Point, jejichž partnerem je mBank.

ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

25. 7. 2024 | Petr Kučera

ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

Československá obchodní banka (ČSOB) od listopadu nově zpoplatní příchozí platby přímo na kartu, tedy bez uvedení čísla účtu nebo telefonního čísla. Přidá se tak k dalším dvěma bankám,... celý článek

Partners Financial Services