ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 7. 2024
ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu
Ilustrační foto.
Zdroj: ČSOB

Československá obchodní banka (ČSOB) od listopadu nově zpoplatní příchozí platby přímo na kartu, tedy bez uvedení čísla účtu nebo telefonního čísla. Přidá se tak k dalším dvěma bankám, které podobný poplatek zavedly už dříve.

„Jedná se třeba o výplaty sázek, případně převody na kartu z platebních fintech aplikací. Bezplatné zůstává vrácení peněz na kartu obchodníkem,“ komentuje ČSOB chystanou změnu.

„Poplatek 29 korun se týká příchozích úhrad typu Mastercard MoneySend, Gaming and Gambling a Visa Direct. Netýká se vratky na kartu (Refund),“ upřesňuje banka v novém sazebníku. Většiny klientů se tedy novinka nedotkne.

Stejné příchozí platby na kartu už před několika lety zpoplatnila Komerční banka. Strhne si jedno procento z přijaté částky, minimálně 29 korun. Poplatek se týká jen expresních plateb typu Visa Direct nebo Mastercard MoneySend připsaných do 30 minut.

„Poplatek se netýká storen a vratek, které obchodníci provádí například při reklamaci nebo nějaké chybě – to je samozřejmě zdarma,“ zdůrazňuje mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová. „Většinu plateb typu Moneysend/Visa Direct tvoří výplaty výher gaming/gambling a tam se poplatek účtuje dle sazebníku,“ upřesňuje.

Už několik let má takový poplatek i Fio banka. Za „kreditní platby realizované prostřednictvím služeb Mastercard MoneySend nebo Visa Direct“ účtuje jedno procento z objemu transakce, minimálně 30 korun (a maximálně do výše přijaté platby).

„Pokud dochází k vrácení platby za reklamované zboží obchodníkem, připsání platby například ze sázkového portálu nebo reklamaci transakce (zde vracíme peníze převodem na běžný účet klienta), žádné poplatky neúčtujeme,“ dodává mluvčí Fio banky Jakub Heřmánek.

Převod peněz přímo na kartu může být atraktivní hlavně u zahraničních plateb (mimo platby SEPA – převody eur v rámci Evropského hospodářského prostoru). Je totiž rychlejší a levnější než klasické zahraniční převody z účtu na účet. Platby přímo na kartu můžou odesílat i běžní uživatelé prostřednictvím aplikací jako Revolut, Wise nebo Zen, považovaných za konkurenci tradičních bank.

Tuzemské banky umějí takové platby přímo na kartu připsat, ale odchozí platby tohoto typu klientům nenabízejí.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

24. 7. 2024 | Petr Kučera

Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

Online směnárna Monety nově funguje nepřetržitě, tedy v režimu 24/7. Dříve ji lidé mohli využít jen v pracovní dny od 8 do 17 hodin.

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

23. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Aplikace Revolut zavádí novou funkci nazvanou Ochrana majetku. Díky biometrické identifikaci chrání peníze na účtu před zloději mobilních telefonů – v případě, že telefon byl odemčený... celý článek

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

22. 7. 2024 | Petr Kučera

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Banka Creditas od začátku října zvyšuje některé dosavadní poplatky. Změny se týkají hlavně služeb na pobočkách, mimo jiné i výběru hotovosti u pokladny. Připlatí si také zájemci o papírové... celý článek

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

22. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou rok od roku plnější, hlavně během dovolených. Provozovatelé salonkových sítí proto začali nabízet... celý článek

Moneta vylepšila prémiový účet Gold. Má i lepší spoření

17. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Moneta vylepšila prémiový účet Gold. Má i lepší spoření

Moneta Money Bank od července vylepšila svůj prémiový účet Gold. Klienti nově získají čtyři vstupy do letištních salónků po celém světě zdarma, banka slibuje také zvýhodněnou úrokovou... celý článek

Partners Financial Services