ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 16. 7. 2024
ČSOB spouští nový věrnostní program. Láká na odměny za Kate Coiny

Zdroj: ČSOB

Československá obchodní banka (ČSOB) přichází s novým věrnostním programem. Za využívání produktů této finanční skupiny – později snad i externích partnerů – začnou klienti dostávat „digitální mince“ nazvané Kate Coiny, které pak mohou využít na různé slevy a odměny.

Program Kate Coin bude dostupný jen v bankovní aplikaci ČSOB Smart, tedy v chytrém telefonu. Klientům se během letních prázdnin automaticky objeví mezi produkty na hlavní stránce mobilního bankovnictví, pokud mají nejnovější verzi aplikace. Aktivaci lze urychlit – přinejmenším v některých případech – napsáním výrazu „Kate Coin“ do konverzace s virtuální asistentkou Kate.

Právě po virtuální asistentce se nový věrnostní program jmenuje. Kate – společný produkt skupiny KBC, která je vlastníkem ČSOB – funguje v Česku od podzimu 2020, v dubnu 2021 se stala součástí elektronického bankovnictví.

Spuštění Kate Coinů avizovala mateřská KBC v Belgii před dvěma lety, pro tamní klienty začaly v praxi fungovat od roku 2023. V praxi je to vlastně sbírání bodů, především za využívání služeb skupiny KBC – vedle banky jde třeba o pojišťovnu nebo penzijní společnost.

Od loňského podzimu se belgický program rozšířil o nákupy u několika externích partnerů projektu: Amazon, Foodmaker, Omnia Travel, bruselské letiště, Filou & Friends (dětské oblečení), Lucien (prodej a pronájem jízdních kol) a Poppy (sdílená auta). Z komunikace skupiny KBC je patrné, že se snaží podpořit hlavně ekologické, společensky zodpovědné a udržitelné projekty – například půjčku na elektrické kolo nebo investování do společensky odpovědného fondu.

Také v Česku startují Kate Coiny zpočátku jen v rámci skupiny ČSOB. Nejvíce – vždy po padesáti – jich lze získat za sjednání běžného účtu Plus Konto, spořicího účtu a termínovaného vkladu. Vždy po pěti Kate Coinech pak banka připíše za rozdělení útraty (ale jen prostřednictvím virtuální asistentky Kate, když ji požádáte o rozdělení útraty a nasdílíte vytvořený QR kód), načtení platebního QR kódu (opět jen prostřednictvím Kate), zobrazení čísla platební karty nebo PINu ke kartě v mobilní aplikaci (i bez Kate) nebo platbu kartou ČSOB za jízdenky či parkování v aplikaci DoKapsy.

Za co lze získané Kate Coiny (banka používá zkratku KTC) využít? Především za slevy na služby skupiny ČSOB, ale třeba i na jízdenky na vlak. Konkrétně: Za 200 KTC dostanete slevu (cashback) 200 Kč k celoročnímu cestovnímu pojištění k platební kartě. Za 70 KTC je sleva 70 Kč na pojištění ztráty a krádeže platební karty. Za 30 KTC lze využít slevu 30 Kč na vlakové jízdenky koupené a zaplacené kartou ČSOB a aplikaci DoKapsy v hodnotě alespoň 100 Kč.

Hledáte cestovní pojištění na míru? Poradíme!

Najděte cestovní pojištění podle svých představ, ať na pracovní cestu nebo dovolenou. Sjednáte i v den odjezdu sobě i ostatním.

Díky Kate Coinům se také dají snížit případné bankovní poplatky spojené s užíváním karet: za 50 KTC je sleva 50 Kč, pokud služby spojené s užíváním karet stojí 101 až 200 Kč měsíčně; případně za 20 KTC sleva 20 Kč, pokud služby stojí 45 až 100 Kč měsíčně.

Pět Kate Coinů pak lze využít na odměnu pět korun za příští investici přes službu Drobné v hodnotě aspoň 300 Kč, a to i opakovaně.

Zatímco sbírání Kate Coinů je automatické, jejich využití na vybranou slevu je nejdříve potřeba aktivovat. To lze jednoduše v mobilní aplikaci ČSOB Smart. Tam také každý uvidí, kolik KTC má aktuálně k dispozici. Platnost každé mince je pouze jeden rok, pak expiruje. A jak je vidět ze zmíněného seznamu odměn, kurz KTC ke koruně je 1:1. Kate Coiny nejsou přenosné na jiného klienta, nelze je převádět ani darovat.

Odměny za využití služeb v rámci stejné finanční skupiny nebo propojených společností nabízejí i některé další banky. Slevu společným klientům dávají například Air Bank a O2 (pod značkou Unity) nebo Partners Banka a Rohlík.cz.

V ČSOB už několik let funguje program Svět odměn, kdy klienti automaticky – s výjimkou prémiového účtu – sbírají body při platbě kartou. U vybraných společností přibývají body rychleji. Body pak lze vyměnit za slevy u desítek externích partnerů (především v e-shopech), za dárky od banky, za zvýhodněné (bezplatné) produkty ČSOB nebo za příspěvky na dobročinné projekty.

Podle ČSOB budou oba programy dál fungovat vedle sebe. „Svět odměn a Kate Coin jsou dva rozdílné programy. I když začnete využívat Kate Coin, Svět odměn vám nezanikne a body do něj budete sbírat dál,“ ujišťuje klienty.

Programy, díky nimž klienti dosáhnou na slevy a další výhody od obchodních řetězců, restaurací, e-shopů, čerpacích stanic a mnoha dalších firem, nabízejí vedle ČSOB také Air Bank, Česká spořitelna, Moneta, Raiffeisenbank nebo UniCredit Bank.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

19. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

Placení na internetu v Evropě se do konce tohoto desetiletí obejde bez ručního opisování údajů z platební karty. S takzvanou stoprocentní tokenizací počítá vize, kterou zveřejnila společnost... celý článek

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

18. 6. 2024 | Petr Kučera

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

Česká národní banka uzavře polovinu svých dosavadních poboček v krajských městech mimo Prahu. Skončí v Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Zůstanou v Brně, Ostravě a Hradci... celý článek

Partners Financial Services