Místo brigády podvod. Z klientů bank dělají bílé koně

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 13. 6. 2024
Místo brigády podvod. Z klientů bank dělají bílé koně

Zdroj: Shutterstock

Podvodníkům už nestačí udělat z klientů bank oběti. Snaží se vás teď zapojit jako spolupachatele trestné činnosti, varují banky.

„Podvod začíná nejčastěji na sociálních sítích TikTok nebo YouTube a tváří se jako nevinná hra. Uživatelé sociálních sítí jsou osloveni s nabídkou, která se jen těžko odmítá. K tomu, abyste si vydělali poměrně slušné peníze, stačí, abyste sledovali, lajkovali a sdíleli videa a sem tam zaslali nižší finanční obnos na účet, který vám útočníci zašlou,“ popisuje Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů ČSOB.

Nabídka přivýdělku vypadá poměrně věrohodně – až na to, že pochází ze zahraničního čísla a jen tak vám najednou píše zcela neznámý člověk. Odesílatel má dobrou češtinu, ve zprávě se představí a popíše podmínky zisku. Práce může mít více forem, které se mohou prolínat.

Za takové lajky budete skutečně dostávat drobné peníze. Když budete aktivní, můžete si vydělat i stovky korun denně.

Vaším úkolem může být třeba i přeposílání „výdělků“ dalším „zaměstnancům“ firmy. „Za jejich přeposlání samozřejmě dostanete provizi, abyste nepřišli zkrátka. Může jít o drobné částky, podobně jako za lajkování videí, nebo i částky větší, za náročnější úkoly,“ varuje Česká spořitelna.

A teď, co se doopravdy děje. Původ peněz neznáte, smlouvu nemáte a přeposíláním peněz na jiné účty se stáváte bílým koněm. Jinak řečeno: reálně perete špinavé peníze z trestné činnosti, nejspíše od jiných obětí – a to je samozřejmě nelegální. 

„Nejenže na konci této akce není žádná výhra, dokonce velmi pravděpodobně skončíte s prázdným kontem. To ještě v tom lepším případě,“ podotýká Vosála z ČSOB. 

„Přistupujte k jakýmkoli snadným přivýdělkům nebo nabídkám zhodnocení finančních prostředků velmi obezřetně. Ověřujte si pozadí těchto nabídek a nenechte se vmanipulovat do aktivit, na jejichž konci velmi pravděpodobně skončíte nejen s prázdným kontem, ale možná ještě jako aktivní účastník podvodného jednání,“ dodává.

Podvod brigáda přivýdělek

Ukázka konverzace s podvodníkem. Zdroj: ČSOB

Podvod brigáda přivýdělek

Ukázka konverzace s podvodníkem. Zdroj: ČSOB

Pokud tedy obdržíte neznámé peníze na svůj účet, nahlaste to své bance, musíte je vrátit. Nevybírejte je a nikam dál neposílejte. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti hrozí horní sazba odnětí svobody až pět let.

„V posledních letech jsme zaznamenali rychle narůstající problém s takzvanými legalizátory výnosů z trestné činnosti,“ potvrdil loni v prosinci mluvčí policie Jakub Vinčálek.

Jak se bránit inflaci? Investujte!

Najděte nejvýhodnější investiční portfolia a ušetřete na vstupních poplatcích. Ať jste začátečník, nebo zkušený investor.

„Mezi nejčastější způsoby náboru nových bílých koní patří oslovení náhodně vybrané osoby na ulici, která je následně pod různými legendami přesvědčována ke spolupráci při převodu finančních prostředků, nabídka výdělečné činnosti v tištěných i elektronických platformách, nábor metodou takzvané sněhové koule, při které již zapojení bílí koně oslovují své známé s nabídkou výhodné práce či takzvané romance scams,“ popsal mluvčí policie.

Jak poznat podvod na trhu práce?

  • Snadné výdělky neexistují.
  • Údajní zaměstnavatelé často potřebují využít váš osobní účet, přes který máte přeposílat peníze na další účty, většinou do dalších zemí.
  • Podvodné výdělky práce často začínají jen poskytnutím vašeho účtu, Bankovní identity, pod nějakou záminkou.
  • Falešný zaměstnavatel chce případně účet „pronajmout” a znát kompletní přístupy k vašemu účtu, včetně hesel, účet zůstává pod vaším jménem.

Jak se chránit?

  • Ověřujte si, s kým komunikujete.
  • S nikým nesdílejte přístupy a hesla ke svému účtu nebo všechna čísla na kartě.
  • Nedávejte ani nepronajímejte svou bankovní identitu.
Podvod přivýdělek brigáda

Ukázka podvodné konverzace. Zdroj: Peníze.cz

Podvod přivýdělek brigáda

Ukázka podvodné konverzace. Zdroj: Peníze.cz

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

19. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

Placení na internetu v Evropě se do konce tohoto desetiletí obejde bez ručního opisování údajů z platební karty. S takzvanou stoprocentní tokenizací počítá vize, kterou zveřejnila společnost... celý článek

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

18. 6. 2024 | Petr Kučera

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

Česká národní banka uzavře polovinu svých dosavadních poboček v krajských městech mimo Prahu. Skončí v Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Zůstanou v Brně, Ostravě a Hradci... celý článek

Partners Financial Services