Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 19. 6. 2024
Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

Zdroj: Mastercard

Placení na internetu v Evropě se do konce tohoto desetiletí obejde bez ručního opisování údajů z platební karty. S takzvanou stoprocentní tokenizací počítá vize, kterou zveřejnila společnost Mastercard.

„Přibližně každá čtvrtá transakce zpracovaná v globálním systému společnosti Mastercard je dnes tokenizovaná a tento podíl se rychle zvyšuje. V Česku se podíl plateb provedených tokenem za posledního dva a půl roku zdvojnásobil,“ říká Luděk Slouka, ředitel digitálních plateb a inovací společnosti Mastercard pro střední Evropu.

„Dosažení našeho cíle do roku 2030 bude výhrou pro všechny strany: spotřebitele, prodejce i vydavatele platebních karet,“ věří Mastercard. Elektronický obchod to podle něj učiní nejen bezpečnějším, ale také výrazně dostupnějším. Přes veškerá bezpečnostní řešení a opatření totiž zůstává zranitelný vůči napadení.

Bezkontaktní platby kartou v kamenných prodejnách se staly běžnou součástí našich životů. Nyní se blíží doba, kdy stejně jednoduché a bezpečné bude i placení na internetu, hlásí Mastercard.

Rizika plateb na internetu se Mastercard, konkurenční Visa i jednotlivé banky vydávající karty snaží omezit kombinací několika řešení: vedle tokenizace je to hlavně biometrické ověření na mobilních zařízeních. Odpadá tak používání hesel a jednorázových ověřovacích kódů.

„Zásadním je tokenizace karet prostřednictvím metody Click to Pay. Proces tokenizace nahrazuje 16-19místné číslo platební karty zabezpečeným tokenem – náhodně vytvořeným číslem. Během online platební transakce se tak skutečné číslo karty nikam neposílá a zůstává uloženo v našich vysoce zabezpečených centrech. I v případě, že by se hackerům podařilo odcizit zástupný token, bude jim v podstatě k ničemu,“ vysvětluje Mastercard.

„Tokenizaci, tedy nahrazování karet zejména v online prostředí jejich zabezpečenými digitálními otisky, zavedla společnost Mastercard už v roce 2014 a jde o trend, který se postupně stává v Evropě i ve světě standardem. Pro zákazníky je při nakupování na internetu důležitá bezpečnost, rychlost a pohodlí. Všechny tyto kvality dokáže platební metoda Click to Pay účinně propojit,“ připomíná Slouka.

„Službu Click to Pay už podporují všechny banky v Česku. Je k dispozici na necelé polovině českých e-shopů – těch, které využívají domácí poskytovatele platebních bran (GP webpay, Shoptet pay a Go Pay),“ upřesnilo české zastoupení Mastercard na dotaz webu Peníze.cz.

Mastercard i Visa nabízejí Click to Pay v Česku od roku 2022. Hlavní výhodou služby pro spotřebitele má být jednodušší a rychlejší platba. Nemusí už opisovat čísla z platební karty – ukážou se jim automaticky během transakce.

Podobné ukládání čísla karty už dříve nabídly některé velké e-shopy, kteří si mohou dovolit individuální řešení – mnohdy však přitom narážejí na nedůvěru klientů. Služba Click to Pay nabízí možnost rozšířit ji pro další obchodníky, pro které byl vývoj vlastního řešení nákladnější.

Jde o alternativu k další už existující možnosti: platby přes mobilní aplikace Apple Pay nebo Google Peněženka (Google Pay). Zatímco obě jsou spojené s konkrétní platformou, Click To Pay funguje stejně napříč všemi platformami a zařízeními. Tedy jak na mobilech, tak i na tabletech či stolních počítačích s operačním systémem Windows, Android nebo iOS/MacOS.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

20. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Opravdu chcete platit víc? Spořitelna radí, jak si zvýšit finanční zdraví

Česká spořitelna spustila v mobilní aplikaci George personalizované tipy s cílem zvýšit finanční zdraví uživatelů. Mají jim pomoct s tvorbou krátkodobé a dlouhodobé finanční rezervy,... celý článek

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

20. 6. 2024 | Martin Vlnas

Ve spořicích účtech ještě budeme agresivní. Petr Borkovec o plánech Partners Banky

Nová Partners Banka má za sebou úspěšný start. Jak ho vidí Petr Borkovec, spoluzakladatel finanční skupiny Partners, který teď bude banku řídit společně s Markem Ditzem? Jak udělat... celý článek

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

18. 6. 2024 | Petr Kučera

ČNB zruší pokladny ve třech krajských městech, pak i pobočky

Česká národní banka uzavře polovinu svých dosavadních poboček v krajských městech mimo Prahu. Skončí v Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Zůstanou v Brně, Ostravě a Hradci... celý článek

Nejhůře úročený účet pro děti láká nové klienty. Porovnali jsme, kdo dá víc

17. 6. 2024 | Petr Kučera

Nejhůře úročený účet pro děti láká nové klienty. Porovnali jsme, kdo dá víc

UniCredit Bank nabízí dětem lekci finanční gramotnosti. Novým klientům dá pro začátek úrokovou sazbu 4,25 % do limitu 100 tisíc a jednorázový bonus 500 Kč. Standardní úrok má ale jen... celý článek

Chcete zajímavější kartu? Podívejte se, jaké dávají jednotlivé banky

16. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Chcete zajímavější kartu? Podívejte se, jaké dávají jednotlivé banky

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Partners Financial Services