Max banka se spojí s Creditas v říjnu, řekla podrobnosti

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 20. 8. 2024
Bývalá Expobank CZ přejde pod Banku Creditas k 1. říjnu 2024. Díky tomu začnou okamžité platby fungovat také klientům Max banky. Hned od října se také sloučí limit pro pojištění vkladů. Dosavadní kód banky 4000 bude fungovat ještě dalšího půl roku.
Max banka se spojí s Creditas v říjnu, řekla podrobnosti

Zdroj: Max banka

Ke spojení Max banky s Bankou Creditas dojde 1. října 2024. Konkrétní datum a další podrobnosti dnes oznámila Banka Creditas, která před dvěma lety koupila tehdejší Expobank CZ a dočasně ji přejmenovala právě na Max banku.

Fúzi už schválila Česká národní banka. Akciová společnost Max banka k uvedenému dni právně zanikne, všechna práva i povinnosti plynoucí ze smluvních vztahů Max banky přejdou na akciovou společnost Banka Creditas.

Klienti Max banky nemusí hned od října aktivně podnikat žádné kroky, dosavadní služby jim budou dál fungovat. Bonusem pro ně bude spuštění okamžitých plateb, které Max banka – na rozdíl od Banky Creditas – dosud nenabízela.

Klientům Max banky zůstanou po 1. říjnu stejná čísla účtů, změní se pouze kód banky za lomítkem a IBAN. Dosavadní kód Max banky 4000 bude po sloučení fungovat ještě půl roku, tedy do konce března 2025. Současně však pro její účty začne fungovat i kód Creditas 2250. Od března se kód sjednotí na 2250 – nejpozději do té doby by tedy klienti Max banky měli tuto změnu nahlásit například zaměstnavateli nebo dalším kontaktům, od nichž pravidelně dostávají platby. Swiftový kód BIC se u Max banky změní z EXPNCZPP na CTASCZ22, starý kód bude platit ještě po dobu šesti měsíců od fúze. Změní se také IBAN, nový kód uvidí klienti v elektronickém bankovnictví nebo na výpisu z účtu.

Už od začátku října se sjednotí limity pro zákonné pojištění vkladů. Ekvivalent 100 tisíc eur (přibližně 2,5 milionu korun) se dosud počítá samostatně pro vklady v Max bance a pro vklady v Bance Creditas. Hned po sloučení se začne počítat společně. Na to by si měli dát pozor lidé, kteří mají například spořicí účet nebo termínované vklady v obou bankách – od října by totiž mohli limit přesáhnout.

Nastavení služeb a produktů ani jejich obsluha se pro klienty od října nezmění. Také platební karty vydané Max bankou včetně doplňkových služeb (cestovní pojištění) budou zatím fungovat dál beze změny.

Klientů obou bank se dotkne odstávka klientských systémů a uzavření poboček těsně před sloučením. Internetové a mobilní bankovnictví Creditas i Max banky nebude dostupné od poledne 30. září až do 13. hodiny 1. října. Všechny pobočky Banky Creditas se 30. září uzavřou už v 11 hodin, znovu se otevřou 1. října ve 13 hodin. Hotovostní pokladna Max banky (na pobočce Creditas) v Praze na Pankráci bude 30. září a 1. října uzavřena. Infolinky obou bank budou fungovat v omezeném režimu. Dočasně se stopne i registrace nových klientů. Platby kartou i výběry z bankomatů mají po celou dobu fungovat bez omezení.

Po převedení klientů Max banky bude mít Banka Creditas více než 250 tisíc klientů s bilanční sumou kolem 200 miliard korun. Když Max banka na začátku října 2022 vznikla přeměnou z Expobank CZ, startovala s 16 tisíci klienty. Ke konci loňského roku jich měla už skoro 60 tisíc.

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

Historie Max banky sahá na začátek 90. let, kdy vznikla jako švýcarsko-maďarský podnik InterBank, poté fungovala jako Interbanka. Později působila pod názvem Bawag (její součástí se stala i česká síť Dresdner Bank), pak LBBW a od roku 2014 jako Expobank. Pod názvem Max banka fungovala od podzimu 2022, kdy skupina Creditas koupila od ruského finančníka Igora Vladimiroviče Kima tuzemskou Expobank a přejmenovala ji. Už tehdy zástupci Creditas plánovali, že jde jen o dočasné řešení, cílem bylo sloučení obou bank – ideálně už letos na podzim.

Max banka dlouhodobě nabízí nejlépe úročený spořicí účet bez podmínek a omezení, ke špičce patří i její nabídka termínovaných vkladů, v minulosti zaujala i některými inovacemi na běžném účtu. Na druhou stranu teprve loni zprovoznila plnohodnotnou mobilní aplikaci, dosud neumí okamžité platby ani ověření klienta na jiných webech přes bankovní identitu. Ke špičce ve spořicích produktech a účtech zdarma patří od svého startu i Banka Creditas, také ona zaujala několika inovacemi, od většiny konkurenčních bank se odlišuje například i hotovostními pokladnami na všech pobočkách.

„Klienti Max banky mohou beze změny využívat všechny služby a produkty ve svém stávajícím mobilním a internetovém bankovnictví. V oblasti depozitní nabídky či účtů, podmínek a poplatků jsou si obě značky velmi blízké – například vedení účtu zdarma, výběr z bankomatů po celém světě zdarma či atraktivní úročení vkladů. Výhodou Banky Creditas je výrazně širší portfolio produktů, například řada investičních možností nebo dětské účty,“ říká Ivana Pícková, generální ředitelka Max banky a členka představenstva Banky Creditas.

Svou jedinou pobočka uzavřela Max banka od letošního dubna. Nacházela se v pražské ulici Na strži u stanice metra Pankrác vedle sídla této banky. Pražská pobočka Expobank CZ sídlila do léta 2019 uprostřed Václavského náměstí, odtud se přestěhovala právě na Pankrác. Do května 2019 měla také pobočku v Karlových Varech.

Banka Creditas letos získala nadpoloviční podíl v kampeličce Ney spořitelní družstvo. Spořitelní družstvo bude dál působit jako dceřiná společnost banky. Banka a další společnosti skupiny Creditas se plánují přestěhovat do nové administrativní budovy na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně, která má být hotova do tří let.

Skupinu Creditas ovládá olomoucký podnikatel Pavel Hubáček. Banka Creditas funguje od začátku roku 2017. Navázala na činnost stejnojmenné záložny, která vznikla v roce 1996 původně pod názvem 1. Třebíčská záložna. Samotná Banka Creditas má v současnosti přes 200 tisíc klientů, 35 poboček a bilanční sumu přes 130 miliard korun.

Důležité otázky a odpovědi (FAQ)

  • Max banka (bývalá Expobank CZ) používá bankovní kód 4000. Od 1. října 2024 ho ale nahradí kódem 2250 – ten patří Bance Creditas, pod kterou Max banka přejde. Dosavadní kód Max banky 4000 bude po sloučení fungovat souběžně ještě půl roku, tedy do konce března 2025.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Jaké bankovky vám dají bankomaty v Česku? Přehled podle bank

20. 8. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Jaké bankovky vám dají bankomaty v Česku? Přehled podle bank

Z kterých bankomatů se dá vybrat stokoruna? Které banky vydávají 200 Kč? A kde si lze zvolit hodnoty jednotlivých bankovek při výběru?

Další plány Komerční banky? Velký rozhovor o nové éře

19. 8. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Další plány Komerční banky? Velký rozhovor o nové éře

Jak pokračuje přechod klientů do nové aplikace KB+? Co všechno už v ní banka od loňského spuštění vylepšila? Jaké další výhody získají uživatelé s vyššími tarify běžných účtů? S Miroslavem... celý článek

Fio banka se přestěhovala do jedné z nejnovějších budov v centru Prahy

12. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Fio banka se přestěhovala do jedné z nejnovějších budov v centru Prahy

Stěhování bank do nových centrál pokračuje. Do moderního sídla v jedné z nejnovějších kancelářských budov v centru Prahy se podle plánu přesunula Fio banka. Usadila se v budově Masaryčka... celý článek

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Creditas se přestěhuje. Centrála vyroste v nové čtvrti

Banka Creditas koupila od developerské společnosti Sekyra Group projekt nové administrativní budovy na Rohanském nábřeží v pražském Karlíně. Po dokončení, které se plánuje do tří let,... celý článek

Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

Klienti Komerční banky, Monety a Air Bank získají víc možností, jak vložit hotovost na účet. UniCredit Bank tuto funkci nabídne později. Další banky se ke společné síti nepřipojí, přestože... celý článek

Partners Financial Services