Dynamický zloděj dostane přes prsty. Od dubna se změní pravidla

jih | rubrika: Aktuality | 13. 12. 2019 | 1 komentář

Ministerstvo financí připravilo novelu zákona o platebním styku, která zpřísňuje podmínky pro poskytování služby Dynamic Currency Conversion (DCC). Reaguje tak na blížící se účinnost unijního nařízení, jehož cílem je větší ochrana spotřebitelů. Návrh novely teď míří do připomínkového řízení.

Služba DCC, na kterou lze narazit při výběru cizí měny nebo při platbě kartou v cizí měně, se tváří jako užitečný pomocník, většinou však pomůže jenom obchodníkovi nebo majiteli bankomatu. Klientovi totiž pod zdánlivě logickou platbou v jeho měně dá podstatně horší kurz, než jaký nabízejí slušné směnárny či banky.

Podle evropského nařízení bude od 19. dubna 2020 nutné při využití služby DCC zobrazovat (například na displeji platebního terminálu) kromě uplatňovaného směnného kurzu a celkové výše poplatků nově také procentní přirážku k poslednímu dostupnému směnnému kurzu Evropské centrální banky.

Kouzlení s kurzem

Na dovolené v cizině se vyhýbáte pochybným směnárnám a platíte kartou vaší banky. Přesto po návratu zjistíte, že vám napočítala o dost víc, než píše v kurzovním lístku. Může za to „služba“ Dynamic Currency Conversion (DCC).

Dynamický zloděj. Pozor na trik při platbě kartou

„Zákazník tak bude schopen porovnat nabízený směnný kurz se směnným kurzem Evropské centrální banky. Tuto informaci subjekt poskytující službu DCC zveřejní v místě prodeje, a to buď vyvěšením u přepážky, nebo zobrazením na platebním terminálu,“ vysvětluje Michal Žurovec, mluvčí ministerstva financí.

DCC může být zákazníkovi nabídnuto v případě, že platí kartou útratu v jiné měně, než v jaké je veden jeho platební účet. To samé platí, bude-li si v zahraničí vybírat hotovost z bankomatu.

„Díky nařízení budou lidé jasně informováni, zda je pro ně nabízený kurz výhodný či nikoliv, a to přímo na displeji bankomatu nebo platebního terminálu,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Podle ní je potřeba zavést také kontrolní mechanismus na národní úrovni. „Novela proto zavádí licencování provozovatelů nezávislých bankomatů poskytujících službu DCC, s možností takovou licenci odejmout, a veřejnoprávní sankce za porušování informační povinnosti při poskytování služby DCC,“ dodává Schillerová.

Provozovatelé bankomatů se službou DCC mimo jiné mají nově posílat ČNB informace o jejich konkrétním rozmístění. 

Na co si dát pozor a jak vůbec DCC poznat? Čtěte podrobný návod.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,00 Kč
Americký dolar22,873-0,18 Kč
Britská libra29,379-0,11 Kč
Švýcarský frank26,475-0,10 Kč
Turecká lira68,267-0,44 Kč

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

6. 8. 2024 | Petr Kučera

Sdílené bankomaty už fungují i pro vklady. Zatím pro tři banky

Klienti Komerční banky, Monety a Air Bank získají víc možností, jak vložit hotovost na účet. UniCredit Bank tuto funkci nabídne později. Další banky se ke společné síti nepřipojí, přestože... celý článek

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

26. 7. 2024 | Petr Kučera

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

Společnost Broker Consulting se rozhodla ukončit provoz sítě bankomatů s vkladovou funkcí. Ty fungovaly na franšízových pobočkách OK Point, jejichž partnerem je mBank.

ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

25. 7. 2024 | Petr Kučera

ČSOB zavede poplatek za příchozí platbu přímo na kartu

Československá obchodní banka (ČSOB) od listopadu nově zpoplatní příchozí platby přímo na kartu, tedy bez uvedení čísla účtu nebo telefonního čísla. Přidá se tak k dalším dvěma bankám,... celý článek

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

23. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Aplikace Revolut zavádí novou funkci nazvanou Ochrana majetku. Díky biometrické identifikaci chrání peníze na účtu před zloději mobilních telefonů – v případě, že telefon byl odemčený... celý článek

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

22. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou rok od roku plnější, hlavně během dovolených. Provozovatelé salonkových sítí proto začali nabízet... celý článek

Partners Financial Services