Karty napoví, kde jste byli. Banky se zapojí do chytré karantény

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 28. 4. 2020 | 2 komentáře

Do projektu takzvané chytré karantény se zapojují první banky. Data z karetních transakcí by měla pomáhat při dohledávání možných nakažených koronavirem. Oznámila to Česká bankovní asociace.

Banky poskytnou údaje ministerstvu zdravotnictví, které si o ně řekne na základě předem poskytnutého souhlasu nakažených osob. Banky budou předávat lokalizační údaje u jejich klientů s nákazou za účelem vytvoření takzvané vzpomínkové mapy.

Jako první se do chytré karantény zařazují banky, které se účastnily odlaďování parametrů a postupů v rámci jeho pilotní fáze. Konkrétně to jsou Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB a Moneta Money Bank.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Zhruba po dvou týdnech se k nim přidají i některé další středně velké či menší banky, které se v rámci užší pracovní skupiny České bankovní asociace pro ochranu osobních údajů účastnily debat s regulátory, tedy s Úřadem pro ochranu osobních údajů a Českou národní bankou, mobilními operátory a ministerstvem zdravotnictví. Teprve po měsíci se přidají i ostatní banky, které v dostatečně velkém rozsahu provozují retailové platební karty na českém trhu.

Údaje, které poskytnou ministerstvu zdravotnictví, banky získávají z karetních transakcí. „Státu budou předávány pouze lokalizační údaje, tedy kde klient banky v danou dobu byl, kde použil kartu či případně chytrý mobilní telefon či hodinky, kde má kartu nahranou. Banky nebudou poskytovat údaje o výši platby ani údaje o předmětu platby – tyto údaje, co bylo předmětem nákupu, banky ani nevědí,“ říká Monika Petrásková, mluvčí České bankovní asociace.

Proces fungování a předávání dat mezi bankami a ministerstvem zdravotnictví má podle ní fungovat takto:

  • vzpomínkové call-centrum ministerstva publikuje každou půlhodinu seznam identifikátorů (hashů) nových nakažených, kteří dali souhlas k využití bankovních dat, na zabezpečené úložiště, která jsou vyhrazena pro každou banku zvlášť,
  • banky si seznam stahují, párují na svoje databáze, vytvářejí požadovanou odpověď,
  • do půl hodiny každá banka nahrává odpověď zpátky,
  • s daty pak již pracuje ministerstvo zdravotnictví,
  • soubory s žádostí i soubory s odpovědí se přepisují, takže jejich maximální životnost je půl hodiny.

Chytrá karanténa má umožnit návrat k běžnému fungování v době koronaviru. Místo plošných omezení by měla sloužit k rychlému zachytávání možných nakažených, aby virus dál nepřenášeli.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

A tohle už jste četli?

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

1. 7. 2024 | Petr Kučera

Před nevýhodnými kurzy DCC vás ochrání jen polovina bank. Na co si dát pozor

Nechtěnou službu mnohdy neúmyslně využije i jinak dobře informovaný spotřebitel. Obrana proti ní přitom může být stejně jednoduchá jako nastavení limitů na kartě. Proč některé banky... celý článek

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

26. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

mBank spouští Zepp Pay. Umožní platit hodinkami Amazfit

mBank jako první banka na českém trhu klientům umožňuje platit pomocí Zepp Pay, tedy chytrými hodinkami Amazfit. 

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

19. 6. 2024 | redakce Peníze.CZ

Opisování čísla karty skončí do roku 2030, slibuje Mastercard

Placení na internetu v Evropě se do konce tohoto desetiletí obejde bez ručního opisování údajů z platební karty. S takzvanou stoprocentní tokenizací počítá vize, kterou zveřejnila společnost... celý článek

Přiložte oko. V prvních obchodech zaplatíte bez karty i mobilu

16. 6. 2024 | Ivana Sladkovská, redakce Peníze.CZ

Přiložte oko. V prvních obchodech zaplatíte bez karty i mobilu

V Polsku testují terminály, u nichž se dá zaplatit pomocí biometrie oční duhovky a skenování obličeje. Pilotní projekt spustily společnosti Mastercard, Empik a PayEye. Jde o první řešení... celý článek

Chcete zajímavější kartu? Podívejte se, jaké dávají jednotlivé banky

16. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Chcete zajímavější kartu? Podívejte se, jaké dávají jednotlivé banky

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Partners Financial Services