Recept na inflaci? Jděte do (retail) parku

PR článek | rubrika: FINEXPO | 14. 10. 2021
Na bankovních účtech peníze ztrácejí hodnotu. Je třeba investovat. Možností je spousta a nemovitosti pořád znamenají stabilitu a růst. Je ale důležité, do kterých nemovitostí se rozhodnete investovat.
Recept na inflaci? Jděte do (retail) parku
Retail park KORZO Komárno
Zdroj: Zdroj: ZDR

Komerční spolupráce

Dopady koronavirové krize jasně ukázaly, že z pohledu investiční stability a výnosů jsou vhodné komerční nemovitosti diskontního typu, které jsou svým charakterem odolné vůči ekonomickým výkyvům. Na takové nemovitosti se zaměřuje i investiční skupina ZDR Investments. Její nemovitostní portfolio obsahuje přes 40 takzvaných retail parků. Pro ně je typická skladba nájemců sestávající z obchodů s potravinami, hobby marketů, lékáren, potřeb pro zvířata, služeb a diskontního zboží.

Podíl klíčových nájemců ze segmentu potravin tvoří v portfoliu ZDR Investments 43 procent, což je mezi realitními fondy investujícími do retailových nemovitostí výjimečná hodnota, stejně jako průměrná zůstatková délka nájemních smluv (WAULT). U fondu pro kvalifikované investory ZDR Investments SICAV činí 8 let a u retailového nemovitostního fondu ZDR Public dokonce 8,2 roku. Dlouhodobé nájemní smlouvy jsou pro investory klíčový předpoklad pro dlouhodobou stabilitu výnosů.

Ohlédnutí za uplynulým rokem

„V průběhu roku 2020 jsme do svých fondů koupili jedenáct nemovitostí, v letošním roce jsme přidali už dalších osm. Hodnota našeho portfolia narostla na 6,4 miliardy korun. Loni jsme vstoupili na rakouský trh, kde jsme zakoupili tři prémiové nemovitosti. Zavedený retail park ve Wolfsbergu v Korutanech, nově vybudovaný retail park VORUM Voitsberg ve Štýrsku a unikátní nemovitost v Salcburku – skladový areál, který slouží jako depozitář rakouského muzea moderního umění, prvotřídním nájemcem se smlouvou na 40 let je tu rakouská spolková země Salcburk. Letos jsme navíc akvizicí retail parku ve Schwörstadtu vstoupili i na německý trh,“ komentuje úspěšnou zahraniční expanzi posledních měsíců partner skupiny ZDR Investments Roman Latuske.

Zdroj: ZDR

Retail Park Senec

Stabilita výnosů

Právě díky portfoliu komerčních nemovitostí odolnému vůči krizi a pečlivě vybraným nájemcům z bonitních nadnárodních i českých řetězců ze segmentů potravin a diskontu dokážou fondy ZDR Investments svým investorům generovat stabilní výnosy. Výnos fondu pro kvalifikované investory ZDR Investments SICAV se drží opakovaně čtyři roky od jeho založení na úrovni kolem osmi procent a fond ZDR Investments Public SICAV, do kterého může investovat i široká veřejnost, generuje výnos na úrovni šesti procent ročně. Tento fond je tak lídrem mezi retailovými nemovitostními fondy investujícími do komerčních nemovitostí na českém trhu.

Transparentnost

ZDR Investments, ryze česká investiční skupina, s českými vlastníky a pod dohledem České národní banky, dynamicky roste. Skupina pro své investory posiluje a expanduje na západní trhy, kde vidí prestiž a stabilitu. „Zajímavostí je náš vlastní development a facility management, prostřednictvím kterých své nemovitosti spravujeme a držíme trvale v dobré kondici. Do konce roku plánujeme hodnotu svého portfolia ještě navýšit o několik dalších akvizic, které máme již ve fázi rozpracování. Chceme, aby hodnota našeho portfolia do dvanácti měsíců překročila hranici deseti miliard korun. Dál budeme držet svou orientaci primárně na retail parky, které jsou základem naší investiční strategie,“ doplňuje Roman Latuske.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

15. 7. 2024 | Petr Kučera

Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

21. 6. 2024 | Petra Nová | 2 komentáře

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

Akciové trhy zaznamenaly za poslední rok a půl slušnou jízdu. Nahoru je táhne hlavně optimismus investorů kolem umělé inteligence. Nedá se vyloučit, že býčí trh ještě nějakou dobu vydrží.... celý článek

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Partners Financial Services