Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 5. 7. 2024
Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask. Výsledky voleb do Evropského parlamentu otřásly důvěrou v to, jak se firmám na starém kontinentu bude dařit. Největší propad hlásí Francie.
Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Zdroj: Pleska / Midjourney

Česká národní banka držela v červnu ekonomy a investory do poslední chvíle v napětí. Analytici vesměs tipovali, že ze dvou možností, jak snížit dvoutýdenní repo sazbu, si bankéři vyberou tu opatrnější. Že základní sazba klesne o čtvrt procentního bodu. Členové bankovní rady ale vesměs opakovali, že šance jsou padesát na padesát.

Nakonec si bankéři proti očekávání vybrali rychlejší sestup. Při rozhodování je motivoval opětovný pokles meziroční inflace na 2,6 procenta, což je v rámci cílového rozpětí, tak vcelku pomalý růst HDP, ten je jen tři desetinky procenta nad nulou.

Základní sazba ČNB tedy klesla o dalšího půl bodu na už na přijatelnějších 4,75 procenta. Jen připomínám, že ještě v prosinci byla základní sazba sedm procent.

K prvnímu snížení sazeb od roku 2019 přistoupila i Evropská centrální banka, která ubrala čtvrt procentního bodu ze čtyřprocentní sazby.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciovým investorům přinesly už dřív dobrou náladu nadprůměrné výsledky firem a bankéři jim ji svou razancí prodloužili. Potěšil je i vývoj inflace. A tak například americký index S&P 500 přidal za červen zase významných 3,5 procenta. Připomínám, že v květnu letěl nahoru o 4,8 procenta. To ukazuje, jak obrovskou důvěru mají lidi v americké akcie, zejména v technologické firmy, které jsou v posledním roce tahounem indexu.

V červnu například akcie Microsoftu přidaly dalších osm procent nahoru a akcie výrobce čipů Nvidia vyskočily o víc než deset procent. Od počátku roku Nvidia přidala 150 procent.

Někdo ale přece jenom na konci června měl proč smutnit. Lidé, kteří investují do evropských akcií. Ty nejenže nerostly, ale celkově dokonce ztratily 1,8 procenta; proti Americe je to dost tristní výsledek.

Korekce cen evropských akcií souvisí s výsledky voleb do Evropského parlamentu, kde překvapivě silnější pozici získaly nacionalistické strany. To může ovlivnit nejen zelené směřování Evropy, ale obecně komplikovat jednání na evropské úrovni.

Nejhůř dopadly eurovolby ve Francii, jejich výsledek vedl k vyhlášení předčasných voleb do parlamentu a otřesům, přičemž nikdo nedokáže domyslet, k čemu konkrétně tamější politický vývoj povede. Není divu, že francouzský akciový index CAC 40 ztratil za poslední měsíc skoro devět procent své hodnoty.

Partners indexy akciových fondů

 

PIF-AK
fondy investující do akcií vyspělých zemí

PIF-SPEC
fondy investující do nerozvinutých zemí a další speciální strategie (okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

červen 2024

2,2 %

2,7 %

od začátku roku

11,0 %

10,8 %

poslední rok

18,9 %

21,8 %

poslední 3 roky

21,6 %

17,2 %

posledních 5 let

56,2 %

41,6 %

posledních 10 let

95,9 %

55,9 %

počet fondů

38

14

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v Česku (index PIF-AK) se pohybovala v červnu okolo 2,2 procenta. Za posledních 12 měsíců jsou investoři v plusu v průměru 18,9 procenta.

Skupina speciálně zaměřených akciových fondů, které se soustředí buď na konkrétní regiony či sektory (index PIF SPEC), vykázala v červnu zhodnocení 2,7 procenta meziročně jsou o 21,8 procent výš. Tato skupina je ale nehomogenní – nacházejí se v ní speciální fondy, které mají značně odlišné strategie i výsledky.

Partners indexy dluhopisových fondů

 

PIF-DLUH
fondy se státními a kvalitními korporátními dluhopisy

PIF-HY
fondy nvestující do rizikových a spekulativních dluhopisů 

červen 2024

0,7 %

0,6 %

od začátku roku

1,4 %

2,7 %

poslední rok

6,4 %

10,3 %

poslední 3 roky

5,9 %

5,7 %

posledních 5 let

7,1 %

13,2 %

posledních 10 let

9,0 %

23,8 %

počet fondů

17

22

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Když v červnu Česká národní banka letos už počtvrté snížila sazbu o půl procentního bodu, výrazně tím uvolnila ruce firmám a domácnostem; s nižším úrokem si můžou levněji půjčovat kapitál. Po čtyřech letech se základní sazba dostává dokonce pod úroveň krátkodobých úroků v USA. 

Dlouhodobé výnosy dluhopisů v červnu klesaly. Důvodem jsou nejen kroky centrální banky, ale i nižší inflace. Dluhopisovým fondům pokles výnosů pomohl, jenže v porovnání se začátkem roku jsou výnosy pořád výš. To sice maže část běžného výnosu dluhopisů, ale zas to umožňuje investorům nastoupit do dluhopisových fondů za lepších podmínek.

Průměrné zhodnocení dluhopisových fondů (index PIF-DLUH) za poslední měsíc bylo 0,7 procenta. Za posledních 12 měsíců jsou konzervativní fondy o 6,4 procenta výše. Fondy rizikových dluhopisů (index PIF-HY) v souladu s poklesem bezrizikových výnosů a pozitivní náladou na akciových trzích, a tedy nižšími rizikovými přirážkami přidaly 0,6 procenta. Meziročně jsou výš o 10,3 procenta.

Partners index smíšených fondů – PIF-MIX

červen 2024

1,4 %

od začátku roku

5,2 %

poslední rok

10,9 %

poslední 3 roky

8,8 %

posledních 5 let

20,0 %

posledních 10 let

28,1 %

počet fondů

48

Smíšené fondy (index PIF-MIX) rostly v souladu s dluhopisy a akciemi a svým zákazníkům v červnu připsaly kladné zhodnocení. Meziměsíčně to bylo 1,4 procenta a meziročně jsou 10,9 procenta v zisku.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

21. 6. 2024 | Petra Nová | 2 komentáře

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

Akciové trhy zaznamenaly za poslední rok a půl slušnou jízdu. Nahoru je táhne hlavně optimismus investorů kolem umělé inteligence. Nedá se vyloučit, že býčí trh ještě nějakou dobu vydrží.... celý článek

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 8 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Partners Financial Services