Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 15. 7. 2024
Nejlepší podílový fond letos vydělal 26 %. Žebříčky za pololetí

Zdroj: Shutterstock

Průměrnému českému investorovi do podílových fondů se během prvního pololetí letošního roku zhodnotily vklady o 5,67 %. Ukazuje to Index českého investora CII750 sestavovaný analytiky společnosti Swiss Life Select.

Analytici vycházejí z dat získaných prostřednictvím systémů LSEG Workspace a Lipper za použití informací ze 750 fondů kolektivního investování, které jsou pro českého investora na domácím trhu běžně dostupné. Při výpočtu indexu sledují i váhy jednotlivých fondů v celkovém investičním portfoliu v Česku. 

Zatímco v prvním čtvrtletí rostly fondy o 5,4 %, ve druhém čtvrtletí jen o 0,26 %. Za posledních dvanáct měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 12,2 %, vyplývá ze zmíněného indexu.

Pět nejvýkonnějších fondů za leden až červen 2024

Schroder ISF Indian Equity A Acc26,1 %
Schroder ISF US Large Cap A Acc24,95 %
Franklin Technology A (acc) 24,69 %
Schroder ISF Emerging Europe A Acc24,47 %
Franklin US Opportunities A (acc)24,11 %
Zdroj: Swiss Life Select

Pět nejméně výkonných fondů za leden až červen 2024

BGF Latin American A2-16,88 %
Fidelity Funds - Latin America A-9,13 %
Schroder ISF China A A Acc-6,8 %
Templeton Global Bond A (acc) -4,45 %
Templeton Asian Bond A (acc) -2,65 %

Zdroj: Swiss Life Select

Akciové fondy za letošní první pololetí dosahují výkonnosti 8,7 %.

„Ve skupině nejúspěšnějších fondů první poloviny roku se na předních příčkách vyskytují především fondy orientující se na americké akcie, technologie a Indii, celkem se prosadila i východní Evropa,“ říká Richard Bechník, hlavní investiční a ekonomický analytik Swiss Life Select.

„V případě nejvýkonnějších fondů investujících do amerických akcií či se zaměřením na technologický sektor se o daný výsledek velkou měrou postarala koncentrace do velkých akciových titulů. Jedná se například o společnost Nvidia, které patří v portfoliích těchto fondů podíl 8 až 11 %. Velké váhy několika gigantickým společnostem přiřazují i globální či americké akciové indexy, kde se Nvidia v některých případech postarala o třetinu dosaženého letošního zisku celého indexu,“ upřesňuje analytik.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

„Dařilo se například také akciím z Tchaj-wanu, Turecka nebo Maďarska, i když jejich výkonnost snižovalo oslabování lokálních měn. Z posledních dvou zmíněných regionů dokázal těžit i fond Schroder ISF Emerging Europe. Ten si sice vybral těžké časy v roce 2022 při odepisování velké části ruských akcií, letos se ale díky portfoliu orientovanému na východní regiony, pochopitelně mimo Rusko, těší ze čtvrté nejlepší výkonnosti,“ pokračuje Bechník.

Méně úspěšné byly dluhopisové fondy. „Ty byly vystaveny tlaku především kvůli lavírování americké centrální banky Fed, u které predikce analytiků stále oddalují zahájení snižování úrokových sazeb. To dokresluje i předposlední umístění fondu Templeton Global Bond,“ vysvětluje.

„V rámci akciových fondů pak výrazně za většinou trhu zaostaly strategie zaměřené na Latinskou Ameriku. Daný region tak po úspěšných předchozích dvou letech nenavázal na nadstandardní výkonnost a letos výrazně ztrácí,“ dodává Bechník.

V dlouhodobém horizontu posledních pěti let zhodnocuje průměrný český investor svůj majetek v akciových fondech o 7,44 % ročně. Defenzivnější fondy, do kterých patří smíšené či dluhopisové fondy, přinášejí při přepočtu na roční výkonnost 4,4 %.

Zdroj: Index českého investora CII750, Swiss Life Select a Refinitiv

Průměrnou výkonnost podílových fondů analyzuje také index od finanční skupiny Partners. Sleduje přibližně 140 fondů denominovaných v české koruně, a tedy převážně distribuovaných a nabízených v Česku. Ukazuje, že například fondy investující do akcií vyspělých zemí mají za letošní první pololetí zhodnocení 11 %, za poslední rok 18,9 % a za posledních deset let 95,9 %. 

Partners indexy podílových fondů

Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, investice, podílové fondy

A tohle už jste četli?

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

5. 7. 2024 | Martin Mašát

Podílovým fondům se daří. Evropské akcie ale dostaly tvrdou ránu

Centrální banky snižují sazby, inflace nezlobí a informační technologie dělají zázraky. Investoři jsou tedy plni optimismu a ženou ceny akcií nahoru. Jen evropské akcie zažily výprask.... celý článek

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

21. 6. 2024 | Petra Nová | 2 komentáře

Americké akcie už nemají kam růst. Příležitosti vidíme jinde, říká Stupavský z Consequ

Akciové trhy zaznamenaly za poslední rok a půl slušnou jízdu. Nahoru je táhne hlavně optimismus investorů kolem umělé inteligence. Nedá se vyloučit, že býčí trh ještě nějakou dobu vydrží.... celý článek

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

6. 6. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy zase rostou. Akciím vládne velká sedma

Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v květnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

27. 5. 2024 | Jan Traxler

Nemovitostní fondy měly druhý nejlepší rok v historii. Známe výsledky

Přinášíme kompletní výsledky nemovitostních fondů za rok 2023, včetně fondů kvalifikovaných investorů. Inflaci porazila skoro polovina z nich.

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Partners Financial Services