Malá firma stráví papírováním 226 hodin ročně, ukazuje index

jih | rubrika: Aktuality | 30. 9. 2019

Průměrná malá firma v České republice vynaloží na účely byrokracie a papírování 226 hodin ročně. Ukazují to výsledky Indexu byrokracie, který potřetí vypočítal Liberální institut ve spolupráci se slovenským think tankem INESS.

Index byrokracie znázorňuje všechny známé povinnosti, které má typická malá firma během jednoho roku provozu v České republice.

„Jedná se o zlepšení o sedm hodin vůči loňskému roku. Za to lze Českou republiku pochválit. Výsledek 226 hodin je ale stále příliš vysoký,“ říká Pavel Peterka, analytik Centra ekonomických a tržních analýz, který se na výpočtu indexu podílí.

Největší porci času podnikatelé stráví s administrací provozu a administrací zaměstnanců. Podrobně to ukazuje následující graf.

Index byrokracie 2019

Index byrokracie 2019

Index začal před čtyřmi lety počítat slovenský think tank INESS pro Slovensko. Dnes se počítá i v dalších třech zemích. Česko se v tomto minižebříčku umístilo na druhém místě za vítězným Slovenskem, kde průměrný malý podnikatel tráví byrokracií 221 hodin. Třetí je Litva s 244 hodinami a poslední Španělsko s 363 hodinami, tam pouze kategorie administrace provozu zabírá 256 hodin.

Index byrokracie pracuje při výpočtu s takzvaným testem trhu. To znamená, že pokud stát ukládá podnikateli povinnost, kterou by podnikatel velice pravděpodobně plnil i bez existence zákona, není tato činnost považována za byrokracii. Příkladem je vedení účetnictví.

„Každý rozumný podnikatel by si vedl jistou formu účetnictví, které mj. slouží k zjištění stavu hospodaření, zásob nebo změn majetků. Náklady spojené s takovými činnostmi mají pramálo společného s náklady na mnohdy zbytečnou byrokracii. Proto s nimi Index byrokracie nepočítá.“ vysvětluje Peterka.

Jak to bude s indexem za rok? Rozšíření EET neuteče skoro nikdo. Projděte si, co schválili poslanci

„Státní byrokracie, která požaduje úkony nad rámec toho, co by vyžadoval trh, zvyšuje takzvané náklady mrtvé váhy. Jde o zdroje vynaložené ve prospěch aktivit, které nikomu nic nepřinášejí, ale společnost jako celek o ně stejně přichází,“ říká Jiří Nohejl, hlavní ekonom Liberálního institutu.

„Digitální technologie dnes uvnitř firem snižují administrativní náklady rychleji než kdykoli v minulosti a odstraňují tím neefektivitu. Není důvod proč by stát nemohl využít tyto technologie ke snížení státní byrokracie podobným způsobem,“ radí Nohejl.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

14. 7. 2024 | PR text

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

Stojíte před otázkou, zda mít vlastní účetní oddělení nebo se spolehnout na externí firmu? Účetnictví stojípřed výzvou neustálých legislativních změn a je mnohdy obtížné držet krok.... celý článek

Začátek podnikání? Nápad mimo mísu je lepší než žádný nápad

28. 6. 2024 | Lucie Kocurová

Začátek podnikání? Nápad mimo mísu je lepší než žádný nápad

Rozjíždíte podnikání, máte živnost či malou firmu nebo je váš skvělý byznysový záměr teprve ve fázi představ a myšlenek, které byste si potřebovali s někým zkušeným utřídit? Business... celý článek

Jak začít budovat e-shop založený na prodeji triček online?

25. 6. 2024 | PR text

Jak začít budovat e-shop založený na prodeji triček online?

Rádi byste začali podnikat v něčem originálním, vřelém a humorném? Internetový obchod s tričky může být skvělý podnikatelský krok. Na internetu je možné oslovit široké publikum a přinést... celý článek

Dlouhodobý pronájem auta: řešení pro firmy i jednotlivce

13. 6. 2024 | PR text

Dlouhodobý pronájem auta: řešení pro firmy i jednotlivce

Dlouhodobý pronájem auta je skvělá alternativa k jeho vlastnictví, zvlášť když ho potřebujete na několik měsíců a víc. Tento druh pronájmu je stále populárnější nejen mezi lidmi, ale... celý článek

Virtuální sídlo má nejen finanční benefity

27. 5. 2024 | PR text

Virtuální sídlo má nejen finanční benefity

Chcete podnikat? Pak musíte mít oficiální sídlo. A to ať už se rozhodnete pro živnost, nebo s.r.o. Obě skupiny mohou bez problémů využívat tzv. virtuální sídla. Je to nejen skvělá příležitost... celý článek

Partners Financial Services