Banky pomůžou dodavatelům. Faktury proplatí expresně

jih | rubrika: Aktuality | 31. 3. 2020 14:39 aktualizováno 3. 4. 2020 14:05

Velké firmy mohou v době koronavirové krize pomoci svým dodavatelům s hotovostí, a to rychlým proplácením faktur. Rozhodla se k tomu například Česká spořitelna, Raiffeisenbank nebo Oborová zdravotní pojišťovna.

Na úhradu pohledávek tak dodavatelské firmy nebudou čekat standardní dobu splatnosti, tedy 30 dnů.

„Chceme v této nelehké době pomoci i našim dodavatelům. Přijaté faktury za zboží a služby budeme proplácet bez ohledu na faktickou splatnost takřka okamžitě po jejich schválení,” říká Pavel Marek, ředitel účetního oddělení a controllingu v České spořitelně.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Spořitelna každý měsíc zpracovává v průměru okolo tří tisíc faktur od přibližně jednoho tisíce dodavatelů. Celkový objem plateb se měsíčně pohybuje kolem 600 milionů korun.

„Současná situace může pro řadu našich dodavatelů znamenat velkou komplikaci, pokud jde o řízení cash-flow. Chceme jim pomoci, jak jen můžeme, a proto jsme se rozhodli proplácet faktury ihned po interním schválení, tedy bez ohledu na jejich splatnost,“ říká Igor Vida, generální ředitel Raiffeisenbank. Banka ročně zpracuje přes 16 tisíc faktur.

K podobné praxi přistoupila i Oborová zdravotní pojišťovna, která lékařům nyní platií za poskytnutou zdravotní péči ihned po faktické kontrole vystavených faktur i přesto, že smluvně dohodnutý termín úhrady je delší.

„Za stávající situace považujeme za nutné podpořit finanční stabilitu poskytovatelů zdravotních služeb, lékařů. Proto okamžitě přistupujeme k dřívější úhradě našich závazků,“ říká Radovan Kouřil, generální ředitel Oborové zdravotní pojišťovny.

Už jste to četli? Odklad splátek využije třetina lidí. Banky ho nechtějí plošně

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Navštivte svět soudobého umění

Navštivte svět soudobého umění

Letní výtvarný salon KodlContemporary představuje přední osobnosti současné umělecké scény na výstavě v Galerii KODL.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

14. 7. 2024 | PR text

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

Stojíte před otázkou, zda mít vlastní účetní oddělení nebo se spolehnout na externí firmu? Účetnictví stojípřed výzvou neustálých legislativních změn a je mnohdy obtížné držet krok.... celý článek

Začátek podnikání? Nápad mimo mísu je lepší než žádný nápad

28. 6. 2024 | Lucie Kocurová

Začátek podnikání? Nápad mimo mísu je lepší než žádný nápad

Rozjíždíte podnikání, máte živnost či malou firmu nebo je váš skvělý byznysový záměr teprve ve fázi představ a myšlenek, které byste si potřebovali s někým zkušeným utřídit? Business... celý článek

Jak začít budovat e-shop založený na prodeji triček online?

25. 6. 2024 | PR text

Jak začít budovat e-shop založený na prodeji triček online?

Rádi byste začali podnikat v něčem originálním, vřelém a humorném? Internetový obchod s tričky může být skvělý podnikatelský krok. Na internetu je možné oslovit široké publikum a přinést... celý článek

Dlouhodobý pronájem auta: řešení pro firmy i jednotlivce

13. 6. 2024 | PR text

Dlouhodobý pronájem auta: řešení pro firmy i jednotlivce

Dlouhodobý pronájem auta je skvělá alternativa k jeho vlastnictví, zvlášť když ho potřebujete na několik měsíců a víc. Tento druh pronájmu je stále populárnější nejen mezi lidmi, ale... celý článek

Virtuální sídlo má nejen finanční benefity

27. 5. 2024 | PR text

Virtuální sídlo má nejen finanční benefity

Chcete podnikat? Pak musíte mít oficiální sídlo. A to ať už se rozhodnete pro živnost, nebo s.r.o. Obě skupiny mohou bez problémů využívat tzv. virtuální sídla. Je to nejen skvělá příležitost... celý článek

Partners Financial Services