Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Startuje příjem žádostí

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 26. 6. 2020 | 8 komentářů
O podporu mohou požádat podnikatelé a firmy, kterým stát zakázal prodej zboží nebo poskytování služeb zákazníkům v provozovnách alespoň v části období od 13. března do 30. června.
Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Startuje příjem žádostí

Zdroj: Shutterstock

Obchodníci a provozovatelé služeb se dočkají další pomoci od státu. V rámci dotačního programu nazvaného Covid nájemné jim stát zaplatí polovinu nájemného za letošní druhé čtvrtletí.

Základní podmínkou je, aby sám pronajímatel slevil 30 procent. Stát pak uhradí 50 procent standardního nájemného a nájemce (podnikatel) jenom 20 procent. Podnikatelé, kteří platí nájemné nějakému státnímu subjektu, dostanou rovnou příspěvek ve výši 80 procent.

O podporu mohou požádat podnikatelé a firmy, kterým stát zakázal maloobchodní prodej zboží nebo poskytování služeb zákazníkům v provozovnách alespoň v části období od 13. března do 30. června. Částečný provoz formou e-shopu nebo výdejního okna není překážkou.

S nápadem na přímou státní pomoc s platbou nájmu přišla už v dubnu opozice. Provládní poslanci ANO, ČSSD a KSČM to odmítali až do doby, než stejný plán představila vláda. Ta se na něm sice shodla už na začátku května, teprve v pátek 19. června ale ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo podrobné podmínky. Příjem žádostí začíná v pátek 26. června prostřednictvím online formuláře na webu ministerstva.

Stát přispěje podnikatelům na období od 1. dubna do 30. června, tedy na druhé čtvrtletí. Nouzový stav sice začal už 12. března, na druhou stranu podpora neskončí hned dnem otevření provozovny. Strop pro jednoho žadatele je 10 milionů korun.

Pomoc pro podnikatele

Zdroj: Shutterstock

Finanční správa už začala přijímat žádosti o příspěvek pro OSVČ na další období. Přinášíme odpovědi na časté otázky.

OSVČ dostanou příspěvek i po otevření prodejny. Jak na pokračování Pětadvacítky


Společníci nejmenších firem budou moct žádat o stejnou podporu jako osoby samostatně výdělečně činné.

Pětistovku na den dostanou i menší a rodinné firmy

Zájemci se mohou hlásit až do konce září. K dispozici je zatím pět miliard korun, úřad ale slibuje navýšení rozpočtu v případě vyššího zájmu.

Musí jít o provozovnu, která není ve vlastnictví žadatele. Nájemní smlouva musela být uzavřena před 12. březnem, k případnému zvýšení nájmu po tomto datu se nepřihlíží. Cílem je zabránit zneužití státního příspěvku.

Zájemce o dotaci zároveň nesmí být „spřízněnou osobou“ s pronajímatelem. Konkrétně nemohou být:

  • osobami blízkými podle § 22 občanského zákoníku,
  • ve vztahu osoby ovládající a ovládané podle § 74 zákona o obchodních korporacích,
  • osobami jednajícími ve shodě podle § 78 zákona o obchodních korporacích,
  • ve vztahu, kdy jeden z nich vůči druhému uplatňuje podstatný vliv podle § 22 odst. 5 zákona o účetnictví,
  • osobami, které jsou součástí jednoho konsolidačního celku podle § 22 odst. 6 zákona o účetnictví.

Před podáním žádosti musí zájemce zaplatit aspoň 50 procent nájemného za druhé čtvrtletí. Současně musí předložit doklad potvrzující uhrazení nájemného za leden a únor 2020 (případně za říjen až prosinec 2019, jestliže v den podání žádosti neuplynula podle nájemní smlouvy lhůta splatnosti nájmu za leden a únor). Přiloží také ověřené čestné prohlášení pronajímatele, že poskytl potřebnou slevu.

Už v dubnu prošel zákon, který podnikatelům umožňuje odklad nájemného, pokud na něj kvůli dopadům koronaviru nemají peníze. Odklad mohou využít období od 12. března do 30. června, dlužnou částku budou muset podnikatelé splatit už do konce letošního roku.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 6. 2020 10:29, Šťoural

Česká klasika - úřednický výmysl od stolu zcela bez znalosti reality... Jak nájemce donutí vlastníka snížit nájemné? No přece nijak, ten se jen směje a vyhrožuje exekutory. Stát nutí nájemce plazit se před pronajímatelem, který ale - zejména v Praze, Brně - nesleví! Praktičtější by bylo nahradit paušálně všem nájemcům polovinu nájemného za tři měsíce, aniž by se museli klanět před vlastníkem... Navíc, nebude ta sleva nájemného zdanitelný příjem nájemce coby tzv. jiný zánik části dluhu? A tu případnou dotaci části nájemného také musí nájemce zdanit. Pozor milí nájemci na nenápadný bytokratický bič - 10 let je pak třeba vše archivovat!

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 6. 2020 20:10, Ppagani

A mně, jakožto nepodnikavci, zaplatí půlku nájmu kdo?

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

A tohle už jste četli?

Minimální mzda výrazně stoupne. Jurečka má první čísla

2. 8. 2024 | Petr Kučera

Minimální mzda výrazně stoupne. Jurečka má první čísla

Minimální mzda by se od začátku roku 2025 měla zvednout o 1700 korun na 20 600 korun hrubého měsíčně. Ukazují to dnes zveřejněné výpočty ministerstva práce a sociálních věcí. Vycházejí... celý článek

Aby bylo na rozjezd, prodal jsem motorku, říká zakladatel Adventure Menu

31. 7. 2024 | Lucie Weissová

Aby bylo na rozjezd, prodal jsem motorku, říká zakladatel Adventure Menu

Jako milovník výletů do přírody postrádal jídlo, které by na cestách nejen zasytilo, ale i chutnalo. Radek Slabý objevil trhlinku na trhu a vrhl se s kamarádem na výrobu kvalitních... celý článek

Mrázek, Pitr, Kožený. Jak si pamatujete „kontroverzní podnikatele“ z devadesátek?

30. 7. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Mrázek, Pitr, Kožený. Jak si pamatujete „kontroverzní podnikatele“ z devadesátek?

Někdy to byli šíbři, gangsteři a grázlové, jindy jen figurky, divnopodnikatelé či lidé pomýlení. Vyzkoušejte si v kvízu, co o nich víte!

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

14. 7. 2024 | PR text

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

Stojíte před otázkou, zda mít vlastní účetní oddělení nebo se spolehnout na externí firmu? Účetnictví stojí před výzvou neustálých legislativních změn a je mnohdy obtížné držet krok.... celý článek

Začátek podnikání? Nápad mimo mísu je lepší než žádný nápad

28. 6. 2024 | Lucie Kocurová

Začátek podnikání? Nápad mimo mísu je lepší než žádný nápad

Rozjíždíte podnikání, máte živnost či malou firmu nebo je váš skvělý byznysový záměr teprve ve fázi představ a myšlenek, které byste si potřebovali s někým zkušeným utřídit? Business... celý článek

Partners Financial Services