Směnárny se domlouvaly na kurzech, za kartel zaplatí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 22. 3. 2021 | 3 komentáře
Směnárny se domlouvaly na kurzech, za kartel zaplatí

Zdroj: Shutterstock

Čtyři směnárenské firmy z Olomouce dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokuty v souhrnné výši dva miliony korun za kartelovou dohodu.

„I malé a střední podniky si musí uvědomit, že se na ně vztahuje soutěžní právo, které jim zakazuje koordinovat obchodní strategii s konkurencí. Kartel je závažný přestupek a hrozí za něj vysoké pokuty,“ říká šéf antimonopolního úřadu Petr Mlsna, který zamítl odvolání (rozklad) podané směnárnami proti rozhodnutí úřadu.

Společnosti Tourist Centrum, Unni Trading, Mifin a H. P. - World se podle rozhodnutí úřadu dopustily porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže, když si přinejmenším v období od července 2012 do prosince 2017 vzájemně přeposílaly denní směnné kurzy valut. Koordinovaly takto stanovování denních nákupních a prodejních cen valut ve svých směnárnách.

Srovnejte si to s námi

„Ceny valut zveřejněné v kurzovních lístcích směnáren provozovaných účastníky řízení tak byly téměř ve všech případech totožné. Při provedených místních šetřeních zajistil úřad u uvedených soutěžitelů vzájemnou e-mailovou korespondenci svědčící o protisoutěžním jednání,“ upřesňuje Mlsna.

Rozklad proti prvotnímu rozhodnutí antimonopolního úřadu nepodala jen firma H. P. - World, která dostala nejmenší pokutu ve výši 25 tisíc korun. Nejvíc, zhruba 1,3 milionu korun, naopak musí zaplatit firma Tourist Centrum. Unni Trading zaplatí půl milionu a Mifin 200 tisíc korun.

Poslední tři zmíněné společnosti podaly společný rozklad, který Mlsna nyní zamítl. Firmy namítaly, že je nebylo možno stíhat za protisoutěžní jednání, neboť tvořili v rozhodném období jednoho soutěžitele a jednu hospodářskou jednotku. Podle Mlsny jde o účelovou argumentaci. „Řada důkazů naopak hovoří v tom smyslu, že uvedené společnosti se navzájem pokládaly za konkurenty,“ dodává.

Jde o pravomocné rozhodnutí a firmy musí pokuty uhradit. Mají ještě možnost podat správní žalobu. Kdyby uspěly, úřad jim peníze bude vracet.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

A tohle už jste četli?

Minimální mzda výrazně stoupne. Jurečka má první čísla

2. 8. 2024 | Petr Kučera

Minimální mzda výrazně stoupne. Jurečka má první čísla

Minimální mzda by se od začátku roku 2025 měla zvednout o 1700 korun na 20 600 korun hrubého měsíčně. Ukazují to dnes zveřejněné výpočty ministerstva práce a sociálních věcí. Vycházejí... celý článek

Aby bylo na rozjezd, prodal jsem motorku, říká zakladatel Adventure Menu

31. 7. 2024 | Lucie Weissová

Aby bylo na rozjezd, prodal jsem motorku, říká zakladatel Adventure Menu

Jako milovník výletů do přírody postrádal jídlo, které by na cestách nejen zasytilo, ale i chutnalo. Radek Slabý objevil trhlinku na trhu a vrhl se s kamarádem na výrobu kvalitních... celý článek

Mrázek, Pitr, Kožený. Jak si pamatujete „kontroverzní podnikatele“ z devadesátek?

30. 7. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Mrázek, Pitr, Kožený. Jak si pamatujete „kontroverzní podnikatele“ z devadesátek?

Někdy to byli šíbři, gangsteři a grázlové, jindy jen figurky, divnopodnikatelé či lidé pomýlení. Vyzkoušejte si v kvízu, co o nich víte!

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

14. 7. 2024 | PR text

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

Stojíte před otázkou, zda mít vlastní účetní oddělení nebo se spolehnout na externí firmu? Účetnictví stojí před výzvou neustálých legislativních změn a je mnohdy obtížné držet krok.... celý článek

Začátek podnikání? Nápad mimo mísu je lepší než žádný nápad

28. 6. 2024 | Lucie Kocurová

Začátek podnikání? Nápad mimo mísu je lepší než žádný nápad

Rozjíždíte podnikání, máte živnost či malou firmu nebo je váš skvělý byznysový záměr teprve ve fázi představ a myšlenek, které byste si potřebovali s někým zkušeným utřídit? Business... celý článek

Partners Financial Services