Agrivoltaika – nová éra fotovoltaiky v Česku

PR článek | rubrika: FINEXPO | 23. 8. 2021
Díky novým postupům a moderním technologiím je možné využívat ornou a úrodnou půdu, a zároveň na ní mít instalovanou fotovoltaickou elektrárnu. Agrivoltaika je ve světě již zcela běžná. Byť má velký potenciál, začíná se u nás dostávat do popředí jen velmi pozvolna.
Agrivoltaika – nová éra fotovoltaiky v Česku

Zdroj: Solidsun

Komerční spolupráce

Agrivoltaika nabízí zajímavou příležitost pro všechny investory, kteří chtějí budovat velké fotovoltaické elektrárny. Jedná se o skvělou možnost, jak využít pozemky s úrodnou půdou k instalaci solárních panelů. V České republice jsou místa, kde si fotovoltaických polí ani nevšimnete, a jsou místa, kde panely vyloženě bijí do očí. Ale i velké solární elektrárny se dají postavit s citem a v souladu s rázem krajiny.

Fotovoltaika a zemědělství ve vzájemné symbióze

Pokud je půda výnosná a úrodná, dá se pomocí agrivoltaiky zachovat její úrodnost a zároveň maximálně čerpat sluneční energii. V agrivoltaice se používají bifaciální (oboustranné) fotovoltaické panely, které jsou zasazeny kolmo do země a zachytávají tak světlo z obou stran. Výhodou těchto panelů je, že jim vyhovuje umístění výše nad zemí, takže pod nimi může zemědělec dál půdu využívat.

Bifaciální panely jsou výrazně odolnější vůči degradaci UV zářením. Jejich uchycení na svislých konstrukcích kotvených do země je realizováno s ohledem na další využití půdy. Mezi řadami z panelů lze snadno manipulovat s téměř jakoukoliv zemědělskou technikou. Jednotlivé řady od sebe musí být v dostatečné vzdálenosti, aby se vzájemně nezastiňovaly.

„Další výhodou bifaciálních panelů je, že se díky své svislé instalaci dají využít také jako plot či ohradník pro chov zemědělských zvířat,“ doplňuje zástupce společnosti Solidsun.

Díky panelům se v půdě drží vlhkost

V horkých letních dnech plodiny rády využijí stín panelů. Zejména v posledních letech, kdy jsme zažívali vlny veder a sucha, je každý stín velice kýžený. Pravidelným střídáním slunečního svitu a stínu vytvoří panely mikroklima – vzduch se lépe ochlazuje, vlhkost zůstane v půdě.

Zadržování vlhkosti v půdě se ukázalo jako jedna z největších výhod agrivoltaiky. Vzájemným „soužitím“ panelů a plodin dochází k vytvoření ideálních podmínek pro všechny. Vlhký vzduch totiž ochlazuje panely, které se nepřehřívají a jedou na plný výkon. Zároveň se v půdě drží vlhkost, což zase snižuje spotřebu vody.

Zdroj: Solidsun

Půdu lze dál využívat k zemědělství.

Na území České republiky se prozatím o výhodách této nové technologie bifaciálních panelů mnoho neví. V současné době se v Německu či Rakousku tento segment výrazně rozrostl a vznikají zde instalace o několika desítkách instalovaných megawattů. Projekty spojené s agrivoltaikou v České republice snad do budoucna podpoří i dotace.

Z evropských států má s agrivoltaikou nejvíce zkušeností Francie. První pokusy o propojení zemědělství a fotovoltaiky zde byly již po roce 2000.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

14. 7. 2024 | PR text

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

Stojíte před otázkou, zda mít vlastní účetní oddělení nebo se spolehnout na externí firmu? Účetnictví stojípřed výzvou neustálých legislativních změn a je mnohdy obtížné držet krok.... celý článek

Začátek podnikání? Nápad mimo mísu je lepší než žádný nápad

28. 6. 2024 | Lucie Kocurová

Začátek podnikání? Nápad mimo mísu je lepší než žádný nápad

Rozjíždíte podnikání, máte živnost či malou firmu nebo je váš skvělý byznysový záměr teprve ve fázi představ a myšlenek, které byste si potřebovali s někým zkušeným utřídit? Business... celý článek

Jak začít budovat e-shop založený na prodeji triček online?

25. 6. 2024 | PR text

Jak začít budovat e-shop založený na prodeji triček online?

Rádi byste začali podnikat v něčem originálním, vřelém a humorném? Internetový obchod s tričky může být skvělý podnikatelský krok. Na internetu je možné oslovit široké publikum a přinést... celý článek

Dlouhodobý pronájem auta: řešení pro firmy i jednotlivce

13. 6. 2024 | PR text

Dlouhodobý pronájem auta: řešení pro firmy i jednotlivce

Dlouhodobý pronájem auta je skvělá alternativa k jeho vlastnictví, zvlášť když ho potřebujete na několik měsíců a víc. Tento druh pronájmu je stále populárnější nejen mezi lidmi, ale... celý článek

Virtuální sídlo má nejen finanční benefity

27. 5. 2024 | PR text

Virtuální sídlo má nejen finanční benefity

Chcete podnikat? Pak musíte mít oficiální sídlo. A to ať už se rozhodnete pro živnost, nebo s.r.o. Obě skupiny mohou bez problémů využívat tzv. virtuální sídla. Je to nejen skvělá příležitost... celý článek

Partners Financial Services