Firma z jihu Moravy je světovou špičkou v čištění vody

PR článek | rubrika: FINEXPO | 6. 3. 2023
V jakém světě chceme žít? Jednoduchá otázka, kterou si před 27 lety položili zakladatelé firmy IN-EKO Team. Rozhodli se aktivně podílet na ochraně životního prostředí a odpovědném hospodaření s vodou. Dnes patří mezi významné mezinárodní hráče a své výrobky dodávají do celého světa.
Firma z jihu Moravy je světovou špičkou v čištění vody
Tým firmy IN-EKO Team
Zdroj: SME EnterPRIZE

Komerční spolupráce

IN-EKO Team je ryze česká společnost, která sídlí na jižní Moravě. Téměř tři dekády zde vyvíjí, vyrábí a zákazníkům dodává vodohospodářská zařízení z nerezavějící oceli. Firma se specializuje na mechanické filtry se samočisticí funkcí. Za dobu svého působení vyvinula nesčetně inovací, na které získala patenty a představuje dnes špičku v oboru mikrofiltrace.

„S odpadní vodou se v důsledku lidské činnosti setkáte prakticky všude. Naše stroje proto najdete jak v komunálních čistírnách odpadních vod, tak v průmyslových podnicích, které ke své produkci potřebují vodu, takže třeba v potravinářství, papírenství, textilní či chemické výrobě a dalších. V souvislosti s rozšiřujícím se počtem firem, ale i jednotlivců působících v oboru akvakultury se i v České republice zvyšuje počet  zákazníků v této oblasti. Nově jde například o rybí líhně a farmy, aquaponické systémy, ale i jezírka pro chov koi kaprů. Filtry napomáhají i k větší čistotě oceánů prostřednictvím jejich nasazení na největších zaoceánských lodích. Stejně tak ale dokáží snížit výrobní náklady podniku, a to díky zachytávaní a navracení uniklého produkčního materiálu zpět do výroby,“ říká Aleš Vaverka, obchodní manažer společnosti IN-EKO Team.

Bubnový filtr na české rybí farmě

IN-EKO Team se svým odpovědným a inovátorským přístupem stal průkopníkem v oblasti zvýšení kvality vody, která odtéká z čistíren a inicioval vznik jednoho z nejkomplexnějších projektů v této oblasti. Zaměřuje se především na účinné odstranění fosforu a snížení koncentrace organických látek včetně tzv. mikropolutantů. Patří mezi ně zejména kosmetické a čistící přípravky, léčiva, hormony, pesticidy apod., které dnes tak hojně používáme. Stávající technologie čistíren odpadních vod je neumí odstranit.

„Naším cílem je vyvinout modulární technologický systém, který umožní uspořádání jednotlivých technologických stupňů do sestavy tak, aby upravil pouze odbytem požadované množství vody v požadované kvalitě. Zjednodušeně řečeno se jedná o modulární řešení, které pokrývá úpravu a recyklaci vody od vody užitkové či závlahové až po vysoce čisté vody, které lze využít například pro dotování vodárenských toků a nádrží bez rizika kontaminace,” shrnuje Eva Komárková, zakladatelka a ředitelka společnosti IN-EKO Team.

Diskový filtr v italské čistírně odpadních vod

Princip udržitelnosti potvrzuje IN-EKO Team nejen oborem, ve kterém působí, ale i fungováním uvnitř firmy. S vodou hospodaří maximálně efektivně díky vlastnímu vrtu. Ten využívá pro potřeby výroby a běžného provozu a šetří tak spotřebu pitné vody. Již před 10 lety realizovala společnost výstavbu fotovoltaické elektrárny, která pokrývá 50 % spotřeby elektrické energie. 

To vše ocenila i porota soutěže na podporu udržitelného podnikání SME EnterPRIZE, když v roce 2022 udělila firmě IN-EKO Team první místo. „Oceňujeme vizionářství zakladatelky Evy Komárkové – už v polovině devadesátých let vsadila na technologie na čištění vody. Příběh její firmy nás přesvědčil, že podnikání opravdu založila proto, aby prospívala jak společnosti, tak životnímu prostředí. Firma od té doby vybudovala stabilní byznys u nás i v zahraničí, staví na vlastním výzkumu a vývoji, spolupracuje s univerzitami i startupy. Udržitelnost se navíc prolíná do celého chodu firmy, včetně využívání obnovitelných zdrojů energie,“ popisuje předsedkyně poroty SME EnterPRIZE Helena Továrková, ředitelka Nadace Veronica.

Přihlášení do letošního ročníku soutěže SME EnterPRIZE je otevřené pro všechny malé a střední firmy a startupy až do 31. března 2023. Vyhrát můžou až 100 000 korun, mediální kampaň a mentoring. Přihlásit se lze na webu soutěže – www.sme-enterprize.cz.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

14. 7. 2024 | PR text

Externí vedení účetnictví se finančně vyplatí

Stojíte před otázkou, zda mít vlastní účetní oddělení nebo se spolehnout na externí firmu? Účetnictví stojípřed výzvou neustálých legislativních změn a je mnohdy obtížné držet krok.... celý článek

Začátek podnikání? Nápad mimo mísu je lepší než žádný nápad

28. 6. 2024 | Lucie Kocurová

Začátek podnikání? Nápad mimo mísu je lepší než žádný nápad

Rozjíždíte podnikání, máte živnost či malou firmu nebo je váš skvělý byznysový záměr teprve ve fázi představ a myšlenek, které byste si potřebovali s někým zkušeným utřídit? Business... celý článek

Jak začít budovat e-shop založený na prodeji triček online?

25. 6. 2024 | PR text

Jak začít budovat e-shop založený na prodeji triček online?

Rádi byste začali podnikat v něčem originálním, vřelém a humorném? Internetový obchod s tričky může být skvělý podnikatelský krok. Na internetu je možné oslovit široké publikum a přinést... celý článek

Dlouhodobý pronájem auta: řešení pro firmy i jednotlivce

13. 6. 2024 | PR text

Dlouhodobý pronájem auta: řešení pro firmy i jednotlivce

Dlouhodobý pronájem auta je skvělá alternativa k jeho vlastnictví, zvlášť když ho potřebujete na několik měsíců a víc. Tento druh pronájmu je stále populárnější nejen mezi lidmi, ale... celý článek

Virtuální sídlo má nejen finanční benefity

27. 5. 2024 | PR text

Virtuální sídlo má nejen finanční benefity

Chcete podnikat? Pak musíte mít oficiální sídlo. A to ať už se rozhodnete pro živnost, nebo s.r.o. Obě skupiny mohou bez problémů využívat tzv. virtuální sídla. Je to nejen skvělá příležitost... celý článek

Partners Financial Services