Bibby: Factoring nabízí autodopravcům klid i možnost růstu

PR článek | rubrika: PR Článek | 8. 9. 2014 | 1 komentář
Nelehkým začátkem sezony procházejí čeští autodopravci. Hospodářská válka mezi Ruskem a západním světem žene některé z nich až do existenční propasti, kdy řada speditérů není schopna dostát svým finančním závazkům. „K takové situaci však v řadě případů dojít nemusí. Vhodný způsob zajištění provozního financování riziko minimalizuje,“ upozornil Michal Gabriel, ředitel factoringové společnosti Bibby Financial Services.
Bibby: Factoring nabízí autodopravcům klid i možnost růstu

Politicko-hospodářská krize na Ukrajině však není pro české autodopravce jedinou nepříznivou zvěstí. Od ledna příštího roku speditéři zaplatí za průjezd na tuzemských dálnicích, rychlostních silnicích a některých komunikacích první třídy vyšší mýtné. „V současné době je schopnost uřídit své cash-flow zcela zásadní a často rozhoduje o osudu celé společnosti. Právě zde je role factoringového provozního financování, které může zmíněné firmy udržet na trhu,“ dodává Michal Gabriel.

Bibby Financial Services je největší nezávislá factoringová společnost zaměřená na provozní financování malých a středních podniků. Poskytuje finanční řešení pro víc než 7000 firem po celém světě. Lokální týmy se 47 pobočkami pokrývají evropský, americký a asijsko-pacifický region, pomáhají klientům maximalizovat obchodní příležitosti na domácích trzích i v mezinárodním obchodu.

Bibby Financial Services je součástí skupiny Bibby Line Group (BLG), která nabízí služby business-to-business. BLG je zaměřená na finanční služby, vlastní a provozuje lodě, ubytování v plovoucích botelech, pomáhá při těžbě ropy a plynu, poskytuje smluvní logistické služby, leasing speciálních zařízení, provozuje unikátní lesní parky a síť maloobchodních prodejen. Společnost byla založena v roce 1807 v Liverpoolu Johnem Bibbym.

Na druhou stranu je česká ekonomika na cestě vzhůru a poptávajících firem je stále dost. Navíc se blíží vrchol sezony – doručování na vánoční trh. Provozní kapitál je proto prioritou. V případě využití provozního financování (factoringu) má autodopravce nejen klid a volné ruce pro další progres, ale získává také konkurenční výhodu. „A to tím, že mohou nabídnout odběratelům delší doby splatnosti,“ říká ředitel společnosti Bibby Financial Services, která má dlouholeté zkušenosti s financováním nejen firem z oblasti autodopravy, ale ze segmentu malých a středních podniků obecně.

Factoringové společnosti pomohou i s prověrkou solidnosti a bonity obchodního partnera. V případě factoringu tedy nejde pouze o zajištění provozního kapitálu, ale o komplexní a individuální správu pohledávek, kterou je společnost Bibby Financial Services schopna zajistit i v mezinárodním měřítku. „Financujeme nejen tuzemské odběratele, ale i zahraniční subjekty díky spolupráci s našimi evropskými pobočkami,“ tvrdí Michal Gabriel.

Případová studie

Výchozí situace: Středně velký dopravce s 21letou historií se potýká s klasickými problémy specifickými pro tento obor.  A to znamená i s nedostatkem provozních financování, kdy vstupy a další provozní náklady musí hradit rychleji, než se peníze vracejí zpět od největších odběratelů. Kvůli náročné situaci na trhu v posledních letech klient neplnil veškeré kovenanty požadované stávající bankou a byl vyzván ke splacení bankovního úvěru ve výši 3,5 milionu korun.

Řešení: Factoringové financování se dívá (na rozdíl od banky) dopředu a hodnotí především budoucí potenciál firmy na základě aktuálního vývoje zakázek. Díky stabilnímu portfoliu odběratelů a rostoucím objednávkám společnost Bibby Financial Services klientovi poskytla factoringovou linku ve výši osmi milionů korun, čímž mu nejen pomohla vypořádat vztah s jeho bývalou bankou, ale současně narovnat jeho provozní cash-flow.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

9. 2. 2024 | Adam Šoukal | 1 komentář

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

Opožděné platby představují vážné riziko pro hospodářskou stabilitu firem. Navrhovaná opatření Evropské komise na stanovení maximální lhůty splatnosti na 30 dnů ale narazila na odpor... celý článek

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

21. 12. 2023 | Adam Šoukal

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

Hrozí, nebo nehrozí Česku recese? Debata se vede už dva roky. Na kolaps ekonomiky to teď nevypadá. Pohled do statistik a na ekonomické dění nám ukazuje, že situace je složitá, ale rozhodně... celý článek

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

10. 11. 2023 | Gabriel Pleska

Fingood to má. Crowdfundingovou licenci dostal v poslední možný den

Fingood se stal třetí crowdfundingovou firmou, která má licenci České národní banky k poskytování služeb skupinového financování. Termín, ve kterém ji musel získat, aby mohl dál fungovat... celý článek

Partners Financial Services