Developeři hledají alternativní způsob financování

PR článek | rubrika: FINEXPO | 12. 8. 2024
„Rychlost zpracování a flexibilita jsou pro klienty mnohdy důležitější než cena,“ míní Lukáš Hartl, předseda představenstva NEY spořitelního družstva.
Developeři hledají alternativní způsob financování
Lukáš Hartl
Zdroj: NEY spořitelní družstvo

Komerční spolupráce

NEY se nedávno stalo dceřinou společností Banky CREDITAS, co to znamená a v čem funguje vaše spořitelní družstvo oproti konkurenci jinak?

Spořitelní družstvo NEY letos slaví už 24 let na trhu. Vlajkovou lodí produktového portfolia jsou firemní úvěry pro malé a střední podnikatele. Poskytujeme firemní úvěry zajištěné nemovitostí až do 30 milionů korun. Ke klientům přistupujeme individuálně, vždy hledáme cesty, jak vyřešit jejich konkrétní potřebu, jsme flexibilní a dokážeme jim pomoci i tam, kde to pro banky není zajímavé.

Věříme, že začlenění do skupiny CREDITAS nám umožní plně se soustředit na naše klienty. Především však předpokládáme, že naši klienti získají další možnost úvěrování v případech, kde vzhledem k našim omezením a limitu maximální výše úvěru 30 milionů korun sami pomoci nemůžeme.  

Kdo je váš typický klient?

Co se týká úvěrových produktů, pak náš typický klient je podnikatel, který se ve svém oboru už nějakou dobu pohybuje, ale banka ho z různých důvodů nemůže financovat. Jsou to často marginálie. Klientův projekt je například pro banku příliš komplikovaný a nevejde se do jejích tabulek. Obsluhujeme především malé, střední podniky a developery. Typickým příkladem je klient vlastnící nemovitost, který potřebuje získat zdroje na podnikání. Naše úvěry klienti využívají často i pro refinancování závazků u jiných společností.

V čem je tedy vaše přidaná hodnota?

Především v rychlosti. I poměrně velké úvěrové případy jsme schopni řešit v řádu dnů. Při poskytování úvěru je důležitá pomoc s administrativními úkony, a to nejen u nás, ale i na úřadech. Klienta procesem provedeme, co jde, to za něj i vyřídíme. Zpracujeme i případy, které nejsou pro banky dostatečně atraktivní. Můžeme se zároveň pochlubit, že jsme cenově velmi blízko bankovnímu financování. I když pro naše klienty ve většině případů cena není problém, protože hledají hlavně rychlé a flexibilní řešení. Jako příklad uvedu, že naši klienti můžou čerpat finanční prostředky již na základě návrhu na vklad do katastru nemovitostí a nečekat až na zápis. Takže peníze dostanou třeba o 20 dnů dříve oproti standardnímu postupu u jiného poskytovatele.

Setkáváte se u svých zákazníků s nedůvěrou k nebankovnímu financování?

Nesetkáváme. Na trhu jsme déle než 24 let. Za tu dobu jsme si vybudovali velice dobré jméno, jsme kapitálově stabilní a velmi efektivní. Na tom chceme stavět i dál. Naše úvěrové produkty už trh zná a jsou první alternativou po bankách.

Financujeme také třeba pozemky bez územního rozhodnutí nebo stavebního povolení a další podnikatelské záměry, které banky obvykle odmítají. Jsme schopni vyřešit rozestavěné nebo čerstvě dokončené developerské projekty, dokážeme refinancovat nebankovní věřitele nebo pomůžeme vyplatit současného zástavního věřitele. To jsou požadavky, s nimiž si banky těžko poradí tak, aby to pro klienta bylo rychlé a flexibilní.

Máte spoustu klientů mezi developery, co je dnes trápí nejvíc?

Naše klienty developery můžeme rozdělit do několika skupin, kde nejvíce jsou zastoupeny dva typy. První skupina developerů se chce dále rozvíjet, naskytla se jim možnost koupit další pozemek pro výstavbu. Druhá velká skupina řeší možnost refinancování svého současného věřitele, u kterého mají z minulosti výrazně horší podmínky, než na jaké mohou dosáhnout dnes u nás.

Kde vidíte budoucnost nebankovního financování? Je nějaký sektor, do kterého byste chtěli proniknout?

Rok 2024 a 2025 je pro nás klíčový především v obsluze firemních klientů. Pro ty soustavně rozvíjíme své služby tak, abychom jim mohli pomoci s jejich požadavky.

Chceme se zaměřit především na segmenty, které Banky dále nechtějí financovat. Jako příklad bych uvedl segment výroby a prodeje zbraní. Ale v této skupině jsou i klienti, kteří prodávají zbraně na myslivost nebo sportovní střelbu, a to je přesně místo, kde jsme schopni nabídnout řešení. Obdobné to je například s trhem pěstování konopí pro léčebné účely.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Dostupnost a rychlost úvěru bývá pro podnikatele rozhodující

24. 7. 2024 | Hynek Just

Dostupnost a rychlost úvěru bývá pro podnikatele rozhodující

Pro podnikatele bývá stěžejní, jak rychle peníze dostane. „Potřebuje například využít včas obchodní příležitost nebo překlenout dočasný výpadek v cash-flow. Neřeší desetiny nebo setiny... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

9. 2. 2024 | Adam Šoukal | 1 komentář

Evropská komise chce zkrátit splatnost faktur. Žije mimo realitu

Opožděné platby představují vážné riziko pro hospodářskou stabilitu firem. Navrhovaná opatření Evropské komise na stanovení maximální lhůty splatnosti na 30 dnů ale narazila na odpor... celý článek

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

21. 12. 2023 | Adam Šoukal

Místo recese stagnace. Lze toho využít?

Hrozí, nebo nehrozí Česku recese? Debata se vede už dva roky. Na kolaps ekonomiky to teď nevypadá. Pohled do statistik a na ekonomické dění nám ukazuje, že situace je složitá, ale rozhodně... celý článek

Partners Financial Services