Úřad práce byl přísnější než zákon, vyřazoval lidi z evidence

Pavla Adamcová | rubrika: Aktuality | 6. 9. 2024 | 1 komentář
Úřad práce byl přísnější než zákon, vyřazoval lidi z evidence

Zdroj: Shutterstock

Některé úřady práce chtěly po uchazečích o zaměstnání, aby na schůzku zrušenou třeba kvůli nemoci dorazili automaticky hned první úřední den po ukončení neschopenky. V opačném případě jim hrozily vyřazením z evidence a ztrátou podpory. 

Na praktiku tuzemských úřadů práce, které si zákon upravily podle svého, upozornila Kancelář veřejného ochránce práv. Ta úředníky také následně přiměla praxi změnit.

„Úřad práce v podstatě sám stanovil lidem zcela novou povinnost. Podle poučení totiž měli přijít na schůzku s úředníkem hned první úřední den poté, co pominuly důvody, proč nezvládli předchozí setkání – například kvůli nemoci, úrazu nebo vyšetření u lékaře. Taková povinnosti ale v zákoně není,“ upozorňuje ombudsman Stanislav Křeček.

Úředníci podle něj neměli lidem o této údajné povinnosti říkat, natož vyžadovat její plnění nebo lidi dokonce trestat vyřazením z evidence uchazečů o zaměstnání.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

Podle zákona o zaměstnanosti musí uchazeč o práci s úřadem při zprostředkování zaměstnání spolupracovat. To znamená, že se mimo jiné musí dostavit na smluvenou schůzku ve stanoveném termínu, pokud mu v tom nebrání vážné překážky (jako právě třeba nemoc). Ty musí úředníkům nahlásit stejně tak jako každou další relevantní změnu okolností, tedy například i následné ukončení neschopnosti. Jenže na to mu zákon dává celkem osm dní.

„V praxi ale docházelo k absurdní situaci, kdy úřady práce v poučení vyžadovaly, aby lidé na schůzku přišli ještě před tím, než ukončení neschopnosti úřadu oznámili,“ popisuje za kancelář ombudsmana Markéta Bočková.

„Veřejnou službou, kterou vykonává úřad práce, je zprostředkování zaměstnání na trhu práce. A veškerá činnost úřadu by měla vést k tomuto cíli. Schůzka na úřadě práce v nejbližší úřední den po skončení dočasné neschopnosti uchazeče, aniž by úřad práce o takovém setkání věděl předem, i podle soudů popírá samotný smysl spolupráce s nezaměstnaným,“ vysvětluje Křeček.

Kancelář ombudsmana se přibližně pět let nazpátek zabývala hned několika případy, kdy byli uchazeči o práci kvůli této podmínce z evidence vyhozeni. „To pro ně mělo vážné následky: přišli o podporu v nezaměstnanosti a museli si sami platit zdravotní pojištění. Nemohli ani dostat dávky pomoci v hmotné nouzi – příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení,“ popisuje dále Bočková.

Úřad práce ani ministerstvo práce a sociálních věcí ale tehdy argumenty ombudsmana nepřijaly, ten se proto rozhodl informovat o praktikách úřadů vládu. „Teď už by se po změně poučení podobné případy neměly opakovat,“ dodává Bočková.

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Výpovědi budou rychlejší. Změny v zákoníku práce podrobně

31. 7. 2024 | Petr Kučera

Výpovědi budou rychlejší. Změny v zákoníku práce podrobně

Snadnější výpovědi, delší zkušební doba. To jsou hlavní změny, které má přinést novela zákoníku práce od roku 2025. Spíše než o revoluci jde o úpravu dosavadních pravidel. Co přesně... celý článek

Rychlejší výpovědi, delší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

12. 7. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Rychlejší výpovědi, delší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

Novela zákoníku práce má podle ministra práce Mariana Jurečky zajistit, aby Česko kvůli nepružnému trhu v Evropě „nehrálo druhé housle“. Jaké novinky tedy čekají firmy a jejich zaměstnance... celý článek

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

28. 12. 2023 | Petr Kučera | 1 komentář

Kolik dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2024

Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat?... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

22. 11. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti se změní. Přijde dřív, ale bude přísnější

Nezaměstnaní získají podporu hned za první měsíc, i když dostali odstupné – dosud museli až několik měsíců čekat. Novela od ledna zároveň zpřísní opakované čerpání podpory; cílem je... celý článek

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

25. 5. 2023 | Kateřina Hovorková

Podpora v nezaměstnanosti zpřísní. Úřad si posvítí na spekulanty

Opakované čerpání podpory v nezaměstnanosti bude komplikovanější. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce prodloužit dobu, kdy je možné znovu žádat o peníze od státu.

Partners Financial Services