Jak se dá v rodinném rozpočtu ušetřit na povinném ručení

PR článek | rubrika: FINEXPO | 13. 9. 2021
Povinné ručení je pojištění vozidla, které je třeba mít sjednané ze zákona. Zařídit si ho můžete z domova během několika minut. Prakticky v každém rodinném rozpočtu je to položka „povinná“, existuje ale pár jednoduchých tipů, jak na povinném ručení ušetřit.
Jak se dá v rodinném rozpočtu ušetřit na povinném ručení

Zdroj: WhitePress

Komerční spolupráce

Mít auto přináší mnohé výhody, ale i povinnosti. Povinné ručení je jednou z nich – musí ho mít totiž uzavřené každý majitel vozidla. Právě z něj se platí škody, které způsobíte svým vozem jiným řidičům. 

Jedná se o položku, které se jako majitelé vozu nevyhnete, existuje ale spousta parametrů a tipů, díky kterým na povinném ručení nějakou tu korunu ušetříte. A to se v rodinném rozpočtu hodí vždycky. Pojďme to vzít hezky od začátku.

Od čeho se odvíjí výše povinného ručení? 

Za povinné ručení platí každý řidič jinou částku. Je to proto, že cenu povinného ručení ovlivňuje mnoho individuálních faktorů od místa bydliště po typ vozu či bonus a malus. 

  • Druh vozidla: Na tom, zda chcete pojistit automobil, motorku nebo jiné vozidlo, záleží. Stejně jako na tom, jak velké riziko dané vozidla při případné dopravní nehodě představuje pro ostatní příslušníky silničního provozu. Důležitým faktorem je i objem motoru.
  • Bonus a malus: Tyhle neznámé pojmy jednoduše znamenají, jaká je vaše řidičská historie. Právě na ni se bude brát ohled při stanovení výše pojistného. Pokud máte roky bez nehod, pak vás čekají příznivější nabídky pojištění, při opačné situaci si za pojištění auta připlatíte. 
  • Účel vozidla: Podle toho, k čemu automobil využíváte, se také stanoví výše pojistného. Rozdílnou cenu bude mít automobil pro osobní potřebu, jinou zase vozidlo provozující taxislužbu nebo záchranářská auta. 

Spočítejte si povinné ručení 

Vyřešit povinné ručení v pohodlí domova má mnoho výhod. Než si vyplníte žádost a zaplatíte tu nejvýhodnější nabídku povinného ručení, můžete si jednoduše udělat důkladný průzkum trhu. Díky praktickým on-line kalkulačkám si velmi snadno vypočítáte výši povinného ručení přesně pro svůj případ a zadáte další důležité faktory, které výslednou cenu ovlivní. Spousta pojišťoven navíc nabízí za sjednání on-line slevu.

Srovnejte si nejvýhodnější nabídky na trhu

Díky on-line kalkulačkám si můžete srovnat nabídky povinného ručení dostupných pojišťoven. Na Srovnator.cz najdete nejvíce pojišťoven v ČR, budete tak mít jistotu, že najdete tu nejvýhodnější nabídku na trhu. Zároveň vám nenutí konkrétní pojištění ani pojišťovnu a nechají vás, abyste si sami vybrali tu nejvýhodnější nabídku. 

S komplexní pojistkou ušetříte

Chcete-li zvolit komplexní řešení, připlatit si můžete i za pojištění havarijní. Cenově výhodnější nabídky vás pak čekají v případě, že si sjednáte povinné ručení i havarijní pojištění komplexně u jedné pojišťovny. Většinou tak získáte slevu okolo 5–10 procent. 

Plaťte pojistné jednorázově na celý rok

Povinné ručení můžete platit jednou za měsíc, čtvrtrok, půlrok nebo celoročně. Jak už to tak bývá – čím delší časové období budete mít zaplaceno, tím levnější finální částka bude. Pokud si pojistné zaplatíte na celý rok, vyjde vás obvykle nejlevněji. Vyplatí se proto volit právě tuhle variantu.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Není výjimečné, když cena odtahu přesáhne hodnotu auta, říká expert pojišťovny

4. 7. 2024 | Radim Zelený

Není výjimečné, když cena odtahu přesáhne hodnotu auta, říká expert pojišťovny

Porouchalo se auto? No tak půjde do servisu, chvíli to bez něj přežijeme. Jenže tohle si nemůže říct každý. Co když ho potřebujete denně? Co když klekne cestou na dovolenou? Václav... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

25. 3. 2024 | Martina Mádlová | 3 komentáře

Vylepšete si havarijní pojištění. Co je GAP a allrisk

Chcete si pořídit nový automobil a zajistit mu maximální ochranu? Běžné havarijní pojištění pro vás není úplně výhodné? Zamyslete se nad pojištěním GAP a allrisk. Oba typy pojištění... celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Partners Financial Services