Přes milion a půl nemovitostí nemá pojištění. Domácností ještě víc

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 29. 8. 2024
Přes milion a půl nemovitostí nemá pojištění. Domácností ještě víc

Zdroj: Shutterstock

V Česku zůstává nepojištěných 1,6 milionu nemovitostí a 1,7 milionu domácností. Z pojištěných nemovitostí je pak 70 procent podpojištěno. Vyplývá to z dnes zveřejněné analýzy České asociace pojišťoven, která sdružuje 26 komerčních pojišťoven.

Podle asociace je na odpovídající částku pojištěna jen třetina nemovitostí. „Průměrná výše podpojištění dosahuje 31 procent, což znamená, že pojištěný dostává plnění v průměru ve výši 69 procent skutečné škody,“ upřesňuje Petr Jedlička, pojistný matematik asociace.

Majitelé podpojištěných nemovitostí mohou dohromady přijít o 400 až 700 milionů korun, spočítal Jedlička. Problém je ještě více zřetelný v letech s dominantní mimořádnou událostí, připomíná. 

Zdroj: ČAP
Zdroj: ČAP
Zdroj: ČAP

Například tornádo z roku 2021 bylo čtvrtou nejničivější přírodní událostí v Česku v tomto tisíciletí z pohledu objemu škod. Pojišťovny po něm zaznamenaly 9716 nahlášených pojistných událostí za téměř 3,5 miliardy korun.

Hledáte výhodný firemní úvěr? Klikněte ZDE.

„Zásah tornáda znamenal životní tragédii pro mnoho lidí, ukázal ale i další problém: nedostatečné propojištění a zároveň takzvané podpojištění nemovitostí i domácností. I přes značnou medializaci celé problematiky a jejích důsledků pro ty, kteří své domovy nemají pojištěné nebo je mají pojištění nedostatečně, se situace posouvá pouze velmi pomalu,“ říká Lenka Slabejová, gestorka neživotního pojištění asociace.

 

Zdroj: ČAP
Zdroj: ČAP

Škody z živelních události podle asociace nejsou tak výjimečné, jak by se mohlo zdát. Od roku 2015 dosahoval objem těch zahrnující škody na majetku přibližně dvě miliardy korun ročně. V roce 2021 narostl až na úroveň kolem pěti miliard korun.

„Přestože v roce 2021 jsou data ovlivněna tornádem, objem živelních událostí zahrnující škody na majetku spíše roste. Během téměř osmi měsíců letošního dosáhl již 3,4 miliardy korun a pojišťovny registrovaly přes 74 tisíc pojistných událostí,“ dodává Jedlička.

Jak získat z pojištění majetku víc? Poradíme!

Pro nemovitost i domácnost najdeme nejvýhodnější pojištění majetku.

redakce Peníze.CZ

Autor článku redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

30. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

Spory mezi spotřebiteli a pojišťovnami řeší už pět let právníci v kanceláři ombudsmanky Aleny Mackové. V rozhovoru říká, co nejčastěji lidem vadí, jaké problémy řeší, jaké šance na... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Jakou cenu má váš dům podle pojišťoven. Zkuste novou kalkulačku

19. 9. 2023 | Kateřina Hovorková

Jakou cenu má váš dům podle pojišťoven. Zkuste novou kalkulačku

Češi mají podpojištěné domy a často o tom ani nevědí. Česká asociace pojišťoven proto nově nabízí kalkulačku, kde zájemci zjistí, jakou cenu jejich rodinný dům má. Díky tomu si pak... celý článek

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

15. 8. 2023 | redakce Peníze.CZ

Dvě pětiny domácností nemají pojištění proti krádeži

Pouze 57 procent domácností v Česku má sjednáno pojištění proti vykradení rodinného domu či bytu. Ukázal to průzkum společnosti ČPP Servis, dceřiné společnosti České podnikatelské pojišťovny,... celý článek

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

3. 5. 2023 | Hynek Just | 2 komentáře

Jakou hodnotu má váš dům? Můžete přijít o miliony

Ceny nemovitostí prudce rostou, jejich pojištění ale většinou neměníme. S každým růstem inflace, zdražením stavebních materiálů či pozemků přitom klesá suma, kterou dostanete od pojišťovny,... celý článek

Partners Financial Services