Pojištění k platebním kartám

redakce Peníze.CZ | 18. 7. 2003

Karty, na které se vztahuje automatické pojištění, vydávají všechny banky - ne každý klient je však může vlastnit. Pojištění je totiž svázáno s lepšími a tedy i dražšími kartami, mezi něž se řadí například karty Eurocard/Mastercard a Visa. Vydání karty bankou je ale většinou podmíněno výší zůstatku na účtu klienta a na jeho bonitu. Mnoho lidí se tedy spokojí se základní platební kartou Cirrus/Maestro, na kterou se ale pojištění bohužel nevztahuje. Pokud hledíte na značku karty, dejte si pozor na jednu věc: se stejným typem karty se může vázat jiné pojištění. To totiž není sjednáváno asociacemi, které karty vydávají, ale samotnými bankami.

Rozdíly v pojištění jsou však i mezi kartami, u kterých má klient na pojištění nárok. Jeho kvalita je odlišná hlavně co se týče limitů plnění - s některou kartou jste pojištěni na léčebné výlohy do výše 1 milionu, s jinou třeba až do výše 3 milionů. A protože se za kvalitu samozřejmě platí, nejvyšší limity plnění se vztahují na ty nejluxusnější karty – karty typu Gold a Platinum. O těch se ale obyčejnému smrtelníkovi může jenom zdát.

Před odjezdem do zahraničí je dobré se také přesvědčit, na kolik dní pobytu se pojištění vztahuje. I když je totiž pojištění poskytováno na celý rok, banky stanovují maximální dobu pobytu v cizině.

Doplňkové služby spojené s pojištěním jsou u platebních karet většinou obdobné jako u běžně uzavíraných pojistek. Klient dostane číslo na asistenční službu, která v případě nouze zařídí vše potřebné, doporučí vhodného lékaře, či zařídí převoz do České republiky.

Základní pravidla jsou:

  • důkladně se informujte, na co se pojištění spojené s vaší kartou vztahuje
  • zajímejte se hlavně o výše limitů pojistných plnění (pro léčebné výlohy, úraz, ztrátu zavazadel) a o zákroky, které jsou tzv. vyloučeny (pojišťovna je nehradí)
  • Pokud trpíte chronickým onemocněním, nebo máte problémy s chrupem, dojednejte si vyšší pojistné limity

Pokud si myslíte, že vám limity či služby spojené s pojištěním u platební karty nedostačují, neváhejte a připojistěte se u normální pojišťovny. Zdraví máte jenom jedno.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Stáří je byznys. Proč pojišťovna Simplea postaví důchoďák, vysvětluje její šéf

8. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ, Martin Vlnas

Stáří je byznys. Proč pojišťovna Simplea postaví důchoďák, vysvětluje její šéf

Pojištění dlouhodobé péče není v Česku úplnou novinkou, ale Simplea přichází s důvtipnou inovací. Zákazníkům nabízí v případě potřeby buď peníze, nebo záruku místa v zařízení pro dlouhodobou... celý článek

Není výjimečné, když cena odtahu přesáhne hodnotu auta, říká expert pojišťovny

4. 7. 2024 | Radim Zelený

Není výjimečné, když cena odtahu přesáhne hodnotu auta, říká expert pojišťovny

Porouchalo se auto? No tak půjde do servisu, chvíli to bez něj přežijeme. Jenže tohle si nemůže říct každý. Co když ho potřebujete denně? Co když klekne cestou na dovolenou? Václav... celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Jak se pojistit do zahraničí: dvacka na den versus léčba za miliony

30. 5. 2024 | Lucie Weissová | 1 komentář

Jak se pojistit do zahraničí: dvacka na den versus léčba za miliony

Letní cesty za dobrodružstvím se blíží. Většina lidí je přežije bez větší úhony, jenže spolehnout se na to nedá. Jak správně nastavit cestovní pojištění, radí Jana Konvalinová z Kooperativy. celý článek

Partners Financial Services