Pojišťovny loni vybraly více peněz, jedničkou je Kooperativa

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 29. 1. 2020 | 1 komentář

Pojišťovny loni vybraly na pojistném 136,7 miliardy korun, což je meziročně o 5,7 procenta více. Životní pojištění stouplo o 2,6 procenta na 45,12 miliardy, neživotní pojištění o 7,3 procenta na 91,6 miliardy. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu.

U životního pojištění pokračuje pokles počtu smluv. Na konci roku 2019 jich bylo aktivních 5,14 milionu, tedy o 73 tisíc méně než o rok dříve.

Hrajte na jistotu

Klesá i počet nově uzavřených smluv běžně placeného pojištění. V roce 2019 pojišťovny sjednaly 457 tisíc nových smluv, s pojistným 5,16 miliardy korun, zatímco za rok 2018 se jednalo o 523 tisíc smluv s pojistným 5,56 miliardy.

Trh s životním pojištěním se tak výrazně zklidnil oproti minulým „divokým“ rokům. V letech 2011 a 2012 bylo během jednoho roku uzavřeno zhruba 900 tisíc nových smluv životního pojištění a zároveň zhruba 1 milion jich bylo ukončeno. V roce 2019 jsme byli na polovině těchto čísel a ve srovnání s rokem 2018 poklesl počet smluv nového obchodu i počet ukončených smluv jednotně o 13 procent.

Povinné ručení loni vzrostlo o 8,3 procenta a pojišťovny na něm vybraly 25,1 miliardy korun. Počet pojištěných vozidel vzrostl o 3,4 procenta a průměrné pojistné tak stouplo o pět procent. Pojišťovny tedy zdražovaly.

Kdo srovnává, ten jede

Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Podle České asociace pojišťoven ale průměrná škoda u povinného ručení roste stále rychleji než je tempo zdražování, a to přibližně o sedm procent u škod na majetku a o osm procent u škod na zdraví.

Průměrná škoda z povinného ručení na majetku loni dělala 45 tisíc korun a újma na zdraví 400 tisíc. U havarijního pojištění průměrná škoda na majetku loni činila 28 tisíc korun.

Havarijní pojištění si udržuje desetiprocentní tempo růstu a pojišťovny na něm loni vybraly 22,1 miliardy korun.

Majetkové a odpovědnostní pojištění dosáhlo předpisu pojistného 12,4 miliardy, což je meziročně o 6,2 procenta více. Podnikatelská pojištění rostla o 5,5 procenta na 20,2 miliardy.

Jedničkou na pojistném trhu byla v roce 2019 Kooperativa pojišťovna s předepsaným pojistným ve výši 32,5 miliardy korun a meziročním růstem o 1,8 procenta. Druhá skončila Generali Česká pojišťovna (28,1 miliardy a 1,3 %) a třetí Allianz (14,5 miliardy a 11,1 %).

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

9. 7. 2024 | Pavla Adamcová

Problémy na letišti. Jak na odškodné za ztracené zavazadlo nebo zrušený let

Sezóna dovolených je v plném proudu. Co dělat, když vám cestování znepříjemní problémy se zavazadly nebo rovnou s celým letem?

Stáří je byznys. Proč pojišťovna Simplea postaví důchoďák, vysvětluje její šéf

8. 7. 2024 | redakce Peníze.CZ, Martin Vlnas

Stáří je byznys. Proč pojišťovna Simplea postaví důchoďák, vysvětluje její šéf

Pojištění dlouhodobé péče není v Česku úplnou novinkou, ale Simplea přichází s důvtipnou inovací. Zákazníkům nabízí v případě potřeby buď peníze, nebo záruku místa v zařízení pro dlouhodobou... celý článek

Není výjimečné, když cena odtahu přesáhne hodnotu auta, říká expert pojišťovny

4. 7. 2024 | Radim Zelený

Není výjimečné, když cena odtahu přesáhne hodnotu auta, říká expert pojišťovny

Porouchalo se auto? No tak půjde do servisu, chvíli to bez něj přežijeme. Jenže tohle si nemůže říct každý. Co když ho potřebujete denně? Co když klekne cestou na dovolenou? Václav... celý článek

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Připravte se, že budete závislí na pomoci druhých. Pojištění s daňovou úlevou přibývá

Pojištění dlouhodobé péče od letoška dostalo daňové zvýhodnění. Pojišťovny přicházejí s prvními nabídkami – kromě pravidelné renty třeba i s garancí místa v takzvaném pobytovém zařízení.... celý článek

Jak se pojistit do zahraničí: dvacka na den versus léčba za miliony

30. 5. 2024 | Lucie Weissová | 1 komentář

Jak se pojistit do zahraničí: dvacka na den versus léčba za miliony

Letní cesty za dobrodružstvím se blíží. Většina lidí je přežije bez větší úhony, jenže spolehnout se na to nedá. Jak správně nastavit cestovní pojištění, radí Jana Konvalinová z Kooperativy. celý článek

Partners Financial Services