Už jsou spolu. Uniqa dokončila převzetí Axy

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 16. 10. 2020 | 1 komentář
Už jsou spolu. Uniqa dokončila převzetí Axy

Zdroj: josefkubes/Shutterstock

Rakouská skupina Uniqa dokončila převzetí společností Axa na trzích střední a východní Evropy. Transakci za zhruba jednu miliardu eur společnosti oznámily už v únoru, transakci mezitím potvrdili všichni potřební regulátoři a je tak kompletně hotová.

Uniqa převzala dceřiné společnosti Axa v Česku, Polsku a na Slovensku. Jde o největší akvizici v historii společnosti. S Axou získala pět milionů nových zákazníků a 800 milionů eur pojistného ročně navíc. Celkově tak má Uniqa zhruba 15 milionů klientů.

V Česku získá Uniqa pojišťovna přibližně 800 tisíc zákazníků a polepší si na devět procent tržního podílu v neživotním pojištění a pět procent v životním pojištění. V žebříčku pojišťoven se tak posune na pozici pětky s celkovým podílem okolo osmi procent. Dnes je s 5,6 % na šestém místě za Českou podnikatelskou pojišťovnou, kterou přeskočí.

Hrajte na jistotu

Pod bus
Zdroj: Shutterstock

Dobré pojištění může být k nezaplacení. Rádi vám pomůžeme vybrat.

V Česku od Axy přebírá pojišťovnu, penzijní společnost a nově vstupuje také do oblasti investic.

„Díky získání společností Axa, které se svým ziskovým retailovým obchodem a vyváženou skladbou produktů výborně hodí k naší dlouhodobé strategii růstu, jsme nyní jednou z předních pojišťovacích skupin ve střední a východní Evropě,“ komentuje transakci Andreas Brandstetter, CEO skupiny Uniqa Insurance Group.

Pro akvizici Axy nebylo nutné navyšovat kapitál. Koupi Uniqa financovala z vlastních zdrojů a z emise 10letých dluhopisů v objemu 600 milionů eur.

Nyní se chystá integrace obou firem, jednotlivé společnosti Axa v Česku, Polsku a na Slovensku se postupně přejmenují na Uniqa.

„V souladu s naší strategií jedné značky začneme v nadcházejících měsících se změnou značky nových společností, abychom mohli co nejrychleji přivítat zákazníky i zaměstnance ve světě Uniqa,“ říká Wolfgang Kindl, člen představenstva a ředitel pro mezinárodní trhy skupiny Uniqa.


Čtěte dál:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Na Zanzibar už nestačí cestovní pojištění z Česka

14. 8. 2024 | redakce Peníze.CZ

Na Zanzibar už nestačí cestovní pojištění z Česka

Při cestách na ostrov Zanzibar bude od září povinné uzavřít po příletu speciální místní cestovní pojištění, rozhodla tamní vláda. Dosud přitom českým turistům stačilo cestovní pojištění... celý článek

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

30. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

Spory mezi spotřebiteli a pojišťovnami řeší už pět let právníci v kanceláři ombudsmanky Aleny Mackové. V rozhovoru říká, co nejčastěji lidem vadí, jaké problémy řeší, jaké šance na... celý článek

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

22. 7. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou rok od roku plnější, hlavně během dovolených. Provozovatelé salonkových sítí proto začali nabízet... celý článek

Zelená karta 2024: Jaké jsou největší změny?

22. 7. 2024 | Kalkulátor.cz

Zelená karta 2024: Jaké jsou největší změny?

Zelenou kartu asi není třeba dlouze představovat. Setkal se s ní každý řidič i majitel motorového vozidla. Ale věděli jste, že od letoška už ji při cestách po Česku nemusíte vozit v... celý článek

Rodiče rozhodují, jaký vztah budou děti k penězům mít

19. 7. 2024 | PR text

Rodiče rozhodují, jaký vztah budou děti k penězům mít

Když se dítě učí, napodobuje chování svých vzorů, rodičů. Platí to i u hospodaření. Bavte se s dětmi o tom, za co v domácnosti utrácíte, kde se dá šetřit i odkud plynou vaše příjmy.... celý článek

Partners Financial Services