Prodej RD po dědění

Dobrý den,ani na FÚ mi nedali věrohodnou odpovědět a tak se obracím na vaši poradnu. Zdědil jsem část rodinného domu ( RD )jako synovec po mé tetě ( tj.dědil jsem po mém zemřelém otci,který byl jejím bratrem ). RD bych chtěl obratem prodat ( nežil jsem s tetou ve společné domácnosti ) a chtěl bych se Vás zeptat,zda musím po zdědění RD zaplatit 15% daň z příjmů nebo jsem od daně osvobozen? Čerpal jsem z §4 a §10 daně z příjmů,§ 771-773 obč.zákoníku,ale nedokážu si to nějak srovnat,zda jsem v linii přímé či vedlejší. Předem děkuji za odpověď.S pozdravem M.Janda

Otázku poslal/a:  , 30. 7. 2014 19:52

Na otázku odpovídá:

Barbora Krížová - daňový poradce, Barbora Krížová

Dobrý den. Domnívám se, že podle § 772 Občanského zákoníku je Váš vztah k tetě považován za vztah příbuzenský ve vedlejší linii a proto se na Vás osvobození od daně, podle § 4 odst. 1 písm. b) Zákona o daních z příjmů, nevztahuje. Pro bližší výklad ustanovení občanského zákoníku se prosím obraťte na právní poradnu.

2. 8. 2014 23:37

Položte svojí vlastní otázku. Daňová poradna je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma daň z nemovitosti, daň z příjmu, daň z příjmů fyzických osob, daň z příjmů právnických osob, daně, daňová poradna, dph, silniční daň

Jak se deregulace dotkne "tržních" nájemníků? Ptejte se Petra Koláře ze Sdružení platičů tržního nájemného!

12. 2. 2007 | Kateřina Boušová | 43 komentářů

Jak se deregulace dotkne  "tržních" nájemníků? Ptejte se Petra Koláře ze Sdružení platičů tržního nájemného!

Petr Kolář reprezentuje Sdružení platičů tržního nájemného, které hájí práva "tržních" nájemníků. V případě prohry státu s majiteli domů odmítají na regulaci nájmů doplatit podruhé a říkají, že pokud do konce roku 2007 nedojde k okamžité deregulaci, budou požadovat odškodné. V tržním nájmu bydlí asi 350 000 obyvatel. Patříte mezi ně? Platíte vysoké tržní nájemné a také nechcete ze svých daní platit odškodné majitelům domů? Petr Kolář se těší na vaše dotazy!

Sláva a pád fondu Amaranth: lovec přichází

8. 2. 2007 | Antonín Bouček | 5 komentářů

Sláva a pád fondu Amaranth: lovec přichází

Začátek roku 2005 nestál za nic. Jediné, co Amaranthu vynášelo, byly energetické investice. Komoditní hedge fond Amaranth Energy & Commodities Fund měl v květnu 2005 už pořádně vyšlápnuto na svůj celkový roční zisk 72 %. Tyto investice měl na starosti Harry Arora. Přišel z Enronu, kde se podílel např. na obchodu, jehož následkem bylo zhroucení kalifornského trhu s elektřinou. Arora angažoval Kanaďana Briana Huntera, jehož roční bonus dosáhl 4 miliónů dolarů. A pak se začaly dít věci.

Na jaký účet a jakou formou odvést daň či pokutu

7. 2. 2007 | Simona Ely Plischke | 1 komentářů

Na jaký účet a jakou formou odvést daň či pokutu

Drobná chyba v údajích při platbě daně může vést k sankcím, které vyplývají z jejího pozdního odvodu. Poradíme vám proto na jaké účty a jakým způsobem poukázat peníze finančnímu či celnímu úřadu. Přečtete si i o tzv. daňové složence, tedy převodu peněz zdarma.

Co píší jinde: Rovná daň a její budoucnost ve východní Evropě

7. 2. 2007 | redakce Peníze.CZ | 35 komentářů

 Co píší jinde: Rovná daň a její budoucnost ve východní Evropě

Zastánci nízké, rovné sazby daně, kterou střední a východní Evropa zavádí s nadšením, tvrdí, že daň hraje ústřední roli v ekonomickém úspěchu regionu. Důkazy pro toto tvrzení jsou však poněkud chabé. Naopak nedávný výzkum MMF naznačuje, že reformy, jejichž součástí bylo zavedení rovné daně, způsobily propad ve výnosech z daně z příjmů fyzických osob. Začnou středovýchodní evropské země zároveň s tím, jak postupně bohatnou, opět preferovat progresivnější daňový systém, tak jako západoevropské země?, ptá se britský týdeník The Economist.

Pokud platí náš právní řád, nemá smysl vlastnit byty obsazené nájemci, říká Milan Taraba

6. 2. 2007 | Kateřina Boušová | 15 komentářů

Pokud platí náš právní řád, nemá smysl vlastnit byty obsazené nájemci, říká Milan Taraba

"Nelžeme a chováme se zodpovědně, nájemníky neklameme a držíme se striktně právního řádu", nebo "mnoha nájemcům jsme radili dát při jednání s pronajímateli přednost dohodě o smluvním nájemném, má jít však o rozumnou dohodu, nikoli diktát". A také "na řešení situace bydlení pro seniory, ale též pro mladé rodiny s podprůměrnými příjmy jsme se vždy aktivně podíleli". To jsou úryvky z odpovědí Milana Taraby ze Sdružení nájemníků na vaše dotazy. Více, třeba i o údajné spolupráci s StB, se dočtete v článku.

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

6. 2. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentářů

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

Pražská burza opět posunula svůj rekord. A ačkoli je sentiment na trhu stále optimistický, je zřejmé, že objemy obchodů jsou při takto vysokých cenách nízké. Také americké akcie předvedly velmi úspěšný týden, všechny hlavní indexy posílily. Dařilo se i německému a maďarskému indexu.

Zákonné ručení aneb když po vás finanční úřad chce cizí daň

5. 2. 2007 | Marek Zajíček | 2 komentáře

Zákonné ručení aneb když po vás finanční úřad chce cizí daň

Víte, že můžete bez svého souhlasu či vědomí ručit za daňový nedoplatek někoho jiného? Že po vás finanční úřad může ze zákona požadovat zaplacení cizí daně a tuto daň na vás také vymáhat třeba daňovou exekucí? V jakých případech to může nastat a jak se bránit?

Daně: odvody, lhůty, chyby, přeplatky, nedoplatky a sankce

2. 2. 2007 | Simona Ely Plischke | 5 komentářů

Daně: odvody, lhůty, chyby, přeplatky, nedoplatky a sankce

Na který úřad a do kdy se jít se kterou daní přiznat? K čemu slouží tzv. daňový portál? Jak podat elektronické daňové přiznání? Co dělat, pokud jste odevzdali daňové přiznání s chybou, státu dlužíte nebo jste jej naopak přeplatili? Jak se můžete nově bránit proti nečinnosti finančního úřadu? A co přinesla novela zákona o správě daní a poplatků do oblasti sankcí? Máme pro vás spoustu praktických informací.

Události uplynulého měsíce: leden 2007

2. 2. 2007 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Události uplynulého měsíce: leden 2007

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru lednových událostí.

Daň z příjmů 2006: přehled nejvýznamnějších změn

1. 2. 2007 | Martin Zika | 18 komentářů

Daň z příjmů 2006: přehled nejvýznamnějších změn

Každoroční daňová povinnost se kvapem blíží. Málokdo by nesouhlasil s tvrzením, že čím dříve se na ni připravíme, tím lépe. Proto vám nabízíme souhrn nejvýznamnějších změn, které vstoupily v platnost se začátkem zdaňovacího období roku 2006. Na co bychom si tedy letos měli dát při vyplňování daňového přiznání pozor?

Daně a sociální dávky: je pro ČR lepší anglosaský nebo skandinávský model? II.

1. 2. 2007 | Ilona Švihlíková | 102 komentářů

Daně a sociální dávky: je pro ČR lepší anglosaský nebo skandinávský model? II.

Ve Švédsku existují vysoké daně i výdaje na sociální zabezpečení. Země nicméně dosahuje nízkých úrovní nezaměstnanosti a objevuje se na prvních místech různých žebříčků konkurenceschopnosti či indexů rozvoje. Jaká je tedy vazba mezi mezi výší zdanění a (ne)vyspělostí sociálního zákonodárství na straně jedné a úspěšností země v mezinárodní konkurenci na straně druhé? Je ČR hodnotově rozdělena jako nikdy dříve?

Daně a sociální dávky: je pro ČR lepší anglosaský nebo skandinávský model?

31. 1. 2007 | Ilona Švihlíková | 42 komentářů

Daně a sociální dávky: je pro ČR lepší anglosaský nebo skandinávský model?

Sledované anglosaské země vykazují nízkou míru nezaměstnanosti, pod průměrem EU. Relativně nízký podíl zaujímá i dlouhodobá nezaměstnanost. Nízká sociální ochrana, zdá se, vede k pozitivním výsledkům. Je tomu ale skutečně tak? Co to je fenomén "pracující chudoby"? Proč v těchto zemích vzniká "dvoustupňová" společnost?

Za vším hledej plodnou ženu

26. 1. 2007 | Simona Ely Plischke | 45 komentářů

Za vším hledej plodnou ženu

Ženská plodnost je jednou z hlavních příčin rozdílného ekonomického vývoje Spojených států a Evropské unie. A nejen to. Vysvětluje dokonce také, proč si i do budoucna Amerika zachová nálepku světové supervelmoci a z tohoto trůnu ji nesesadí ani Čína, ani Indie a už vůbec ne Evropa. Nevěříte?

Změny v sociální síti budou pro zdravotně postižené přínosem

26. 1. 2007 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Změny v sociální síti budou pro zdravotně postižené přínosem

Jaké změny si letos zákonodárci připravili pro zdravotně postižené? Kolik činí, komu náleží a jak funguje nová dávka, tzv. příspěvek na péči, který od nového roku nahradil zvýšení důchodu pro bezmocnost?

Stránka 87/127

Partner sekce

Barbora Krížová - daňový poradce

Barbora Krížová - daňový poradce

Ing. Barbora Krížová je daňová poradkyně, člen Komory daňových poradců ČR č. osvědčení 4489, s více než 18letou praxí v oboru daní a účetnictví. V průběhu své kariéry působila jako v ČR tak i na území Slovenské republiky. Daňová poradkyně poskytuje komplexní služby z oblasti účetnictví, mzdové agendy a daňového poradenství právnickým i fyzickým osobám podnikajícím v různých odvětvích ekonomiky. S klienty komunikuje i anglicky, francouzsky a slovensky. info@dane-krizova.cz

Za poradnu odpovídá:

Barbora Krížová

http://dane-krizova.cz

Partnerem poradny od: 16.1.2012

Aktuální články

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Aplikace Revolut zavádí novou funkci nazvanou Ochrana majetku. Díky biometrické identifikaci...více

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Plísně, chemie nebo třeba riziko úrazu elektřinou. Úřady za poslední dva měsíce musely...více

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Banka Creditas od začátku října zvyšuje některé dosavadní poplatky. Změny se týkají hlavně...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services