Darovani nebytoveho prostoru mezi

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli je osvobozeno od daně i převod (darování) nebytového (obchodního) prostoru od rodičů synovi. Děkuji.

Otázku poslal/a:  , 22. 2. 2017 21:51

Na otázku odpovídá:

NeoTax spol. s r.o., Ing. Marcela Vjačková

Podle § 10 odst. 3 písm. c) zákona o daních z příjmů jsou od daně z příjmu osvobozeny všechny bezúplatné příjmy|(dary) poskytnuté rodiči dětem bez ohledu na to, o co se jedná. Od daně z příjmu je u syna osvobozen i vámi zmiňovaný dar nebytového prostoru poskytnutý rodiči.

24. 2. 2017 23:39

Položte svojí vlastní otázku. Daňová poradna je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma daň z nemovitosti, daň z příjmu, daň z příjmů fyzických osob, daň z příjmů právnických osob, daně, daňová poradna, dph, silniční daň

Opravte si panelák za státní a evropské peníze

23. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 15 komentářů

Opravte si panelák za státní a evropské peníze

Bydlíte v paneláku starším než zhruba 30 let? Pak vězte, že svoje "nejlepší léta" má váš dům již dávno za sebou a že je nejvyšší čas do něj investovat. Kde ale vzít statisíce či dokonce milióny? Možným řešením samozřejmě je si peníze na opravu půjčit, ovšem byl by hřích zároveň nevyužít některou ze státních dotací. Přinášíme vám jejich aktuální přehled, letos poprvé podala českým panelákům pomocnou ruku také Evropská unie. A pozor, program Ministerstva pro místní rozvoj pro obce končí už 30. března!

Lze vymýtit práci načerno?

22. 3. 2007 | Milan K. Osvaag | 12 komentářů

Lze vymýtit práci načerno?

Mnohem přísnější kontroly lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, i zaměstnavatelů, pomáhají zvyšovat cenu práce v místech, kde je největší nezaměstnanost. Práce načerno je ale stále mimořádně výhodná jak pro lidi v evidenci úřadů práce, tak pro firmy, které si je najímají a platí jim na ruku. Přičemž za ně nemusejí odvádět žádné poplatky státu. Stát se chystá problém řešit. Jak?

Děti a peníze: jak to jde dohromady?

21. 3. 2007 | Kateřina Boušová

Děti a peníze: jak to jde dohromady?

Jakým způsobem rodiče v Americe, Africe, Evropě nebo na Dálném východě učí svoje děti finanční zodpovědnosti? Které děti se učí utrácet a které naopak investovat? V jakém věku dětí rodiče s finanční výchovou začínají? Ve které zemi děti dostávají kapesné, aniž by "hnuli prstem", a které děti si naopak musejí každou "korunu" zasloužit?

Slovenská koruna nabrala dech. Co to znamená pro Slovensko, Česko a Maďarsko?

21. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 5 komentářů

Slovenská koruna nabrala dech. Co to znamená pro Slovensko, Česko a Maďarsko?

Slovenská koruna v pondělí prudce posílila a vůči euru se obchodovala na historických maximech. Pozornost investorů na sebe strhla poté, co EU v pátek schválila změnu centrální parity slovenské koruny v rámci systému ERM II. O co vůbec jde a jaké důsledky může mít současná situace pro české podniky a obyvatele či maďarskou ekonomiku? Proč vůbec slovenská koruna v poslední době tak posiluje? Jak její vývoj ovlivní českou korunu a maďarský forint?

Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

20. 3. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: vývoj volatilní, přesto zavládla dobrá nálada

Pražská burza první polovinu týdne oslabovala, na týdenní dno se dostala ve středu. Ve čtvrtek a pátek vyrovnala ztráty jen částečně, index PX tedy zavíral o 1,9 % níže než před týdnem. Také hlavní americké indexy zakončily týden v červených číslech. Nedařilo se ani německým akciím, ty klesaly ve čtyřech z pěti obchodních seancí. Index ZEW ekonomické nálady ovšem překonal odhady ekonomů a dostal se na nejvyšší hodnotu od minulého července.

Daňová poradna: příjmy ze zahraničí

19. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 26 komentářů

Daňová poradna: příjmy ze zahraničí

Stále více lidí odjíždí na "pracovní zkušenou" do ciziny a naopak stále více cizinců rozšiřuje české pracovní řady. Jak je to s daněmi ze zahraničních příjmů a s odvody na zdravotní a sociální pojištění? A za jakých podmínek platí cizinci daně do českého rozpočtu? Kdy kdo platí "venku" a kdo kdy platí "doma"? Mohou daňoví nerezidenti uplatnit společné zdanění manželů?

Češi si druhé bydlení pořizují kvůli odpočinku, cizinci jako investici

16. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 6 komentářů

Češi si druhé bydlení pořizují kvůli odpočinku, cizinci jako investici

Druhé bydlení alias rekreační objekty jako jsou chaty a chalupy, ale nově i apartmány, v České republice dodnes "frčí". Co lidé od druhého bydlení ve 21. století očekávají? Které lokality jsou momentálně nejvíc v kurzu a proč? Kde se nejvíc staví? Kde jsou apartmány nejdražší, a kde naopak nejlevnější? Na kolik v průměru vyjde metr čtvereční? To vše i něco navíc se dozvíte v dnešním článku.

Váš život v roce 2010

16. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 22 komentářů

Váš život v roce 2010

Máte představu, jak bude váš život vypadat v roce 2010? Automobil vám bude předčítat došlé e-maily a vy mu budete nahlas diktovat nejen odpovědi na maily, ale i příkazy kam jet. Možná ale chytí vir. Zaměstnavateli budete k dispozici i o víkendech, vaše děti budou používat PC již v první třídě. Videotelefon bude standardem. V autobusu se připojíte k internetu. Doma si zahrajete videohru, po které budete muset dohnat kyslíkový deficit a jít se napít. Nahlédněte prostřednictvím studie Pohled do budoucnosti společnosti Deloitte na svůj život za pár let.

Daňové přiznání: z jakých příjmů daň musíte a nemusíte platit

15. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 12 komentářů

Daňové přiznání: z jakých příjmů daň musíte a nemusíte platit

V jakém případě platíte daň z příjmu, který obdržíte za prodej auta, bytu, počítače nebo třeba houpačky po dětech? Jak se daní výhry v soutěžích či přijaté pojistné plnění? Co příjem z prodeje ovoce z vaší zahrádky? Nebo třeba prodej cenných papírů? Musíte platit minimální daň, když jste po přerušení podnikání loni živnost znovu obnovili? Máme pro vás mnoho dalších důležitých informací týkajících se daně z příjmu.

Akcie: hluboké propady vyrovnány

13. 3. 2007 | Pavel Slavík | 5 komentářů

Akcie: hluboké propady vyrovnány

Akciové burzy v Praze, Německu a v USA po výrazném poklesu z minulého týdne podstatným způsobem korigovaly, částečně či zcela tak vymazaly své ztráty. Co stálo za těmito výkony? A proč byl vývoj na maďarské burze opačný a index BUX o půl procenta oslabil?

Hypotéka jako kontokorent či s pevným úrokem? Ale ano!

13. 3. 2007 | Kateřina Boušová | 4 komentáře

Hypotéka jako kontokorent či s pevným úrokem? Ale ano!

Hypoteční banky letos přicházejí i s takovými produkty, jejichž existence byla v České republice ještě před pár lety zcela nemyslitelná. Raiffeisenbank od března poskytuje tzv. variabilní hypotéku, jakýsi kontokorent zajištěný nemovitostí s rámcem až 5 miliónů korun. Vhodným investováním můžete na této hypotéce dokonce i vydělat. ČSOB zase k hypotéce nabízí fixaci úrokové sazby na libovolně dlouhou dobu, až 30 let. Pojďme si novinky představit detailněji.

Daňová poradna: společné zdanění manželů II.

12. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 4 komentáře

Daňová poradna: společné zdanění manželů II.

Můžete uplatnit výdaje paušálem ve společném zdanění manželů? Jak žádat o vrácení přeplatku, když jej vyčíslí oba manželé? Lze ve společném daňovém přiznání zohlednit pojistné na zdravotní pojištění osoby bez příjmů? Kdo může uplatnit daňovou ztrátu z předchozích let? Jaké daňové slevy můžete využít? Která daňová pásma se změnila? V naší poradně stále přibývají dotazy na společné zdanění manželů, podívejme se na další časté problémy.

Daňové přiznání a OSVČ: příjmy z podnikání, pronájmu a kapitálového majetku

9. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 10 komentářů

Daňové přiznání a OSVČ: příjmy z podnikání, pronájmu a kapitálového majetku

Na koho se vztahuje tzv. minimální daň a kdo naopak minimálnímu základu daně nepodléhá? Lze výdaje paušálem uplatnit i na tzv. vedlejší samostatnou výdělečnou činnost? Jak do daňového přiznání zanést odvody na sociální a zdravotní pojištění? Můžete uplatnit odpočet úroků z úvěrů na bydlení také na nemovitost, kterou nevlastníte či pronajímáte? Jak zdanit zisky z prodeje akcií a podílových listů? Odpověď na tyto a mnohé další otázky získáte v následujícím textu.

Daňová poradna: zaměstnanci a daňové přiznání

8. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 3 komentáře

Daňová poradna: zaměstnanci a daňové přiznání

Kdy musejí zaměstnanci sami podávat daňové přiznání? Kdy naopak mohou o roční zúčtování požádat svého zaměstnavatele? Jak je to s daňovým přiznáním, když jste na konci roku byli nezaměstnaní? Zrušili jste životní pojištění a nevíte, jak dodanit uplatněné odpočty z minulých let? Musíte kvůli uplatnění odpočtu úroků z úvěrů na bydlení podávat daňové přiznání sami? Za jaké podmínky nemusejí zaměstnanci danit dodatečné příjmy z pronájmu či jiných příjmů? Odpovíme vám nejen na tyto otázky.

Události uplynulého měsíce: únor

7. 3. 2007 | redakce Peníze.CZ | 1 komentářů

Události uplynulého měsíce: únor

Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru únorových událostí.

Stránka 85/127

Partner sekce

NeoTax spol. s r.o.

NeoTax spol. s r.o.

Společnost NeoTax poskytuje klientům své služby v oblasti vedení a zpracování účetnictví, mzdového a daňového poradenství od r. 2013. Nabízí individuální přístup malým a středním firmám, ale i fyzickým osobám doma v České republice či zahraničním společnostem působícím na českém trhu. Jako člen Komory daňových poradců pomáhá klientům zorientovat se v nepřehledném daňovém systému a nacházet optimální daňová řešení. I když hodně procesů řeší online, vychází vstříc všem, kteří preferují osobní jednání. Společně s daňovými poradci připravila také online daňovou poradnu s nejčastejšími dotazy i s možností položit vlastní dotaz. Mezi projekty společnosti patří webová aplikace pro zpracování daňového přiznání fyzických osob OnlinePriznani.cz. Ta je schopna pomoct při jeho vyplňování. NeoTax je členem Asociace společenské odpovědnosti, a také proto se snaží o stále lepší přístup ke svým zákazníkům, kolegům i partnerům.

Za poradnu odpovídá:

Ing. Marcela Vjačková

http://www.neotax.eu/cs

Partnerem poradny od: 20.9.2016

Aktuální články

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Aplikace Revolut zavádí novou funkci nazvanou Ochrana majetku. Díky biometrické identifikaci...více

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Plísně, chemie nebo třeba riziko úrazu elektřinou. Úřady za poslední dva měsíce musely...více

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Banka Creditas od začátku října zvyšuje některé dosavadní poplatky. Změny se týkají hlavně...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services