Odpis bytu pri pronajmu jen po cast roku

Dobrý den, do přiznání daně z příjmů fyzických osob, přílohy 2 - příjmy z pronájmu, bychom rádi započetli odpis bytu jako součást nákladů. Byt jsme koupili v roce 2010 a od srpna 2017 ho pronajímáme. Můžeme započíst celoroční odpis (3,4% z pořizovací ceny), i když jsme byt pronajímali jen po část roku, nebo je potřeba částku nějak snížit? Děkujeme.

Otázku poslal/a:  , 8. 2. 2018 21:50

Na otázku odpovídá:

NeoTax spol. s r.o., Ing. Marcela Vjačková

Daňové uznatelné jsou odpisy stanovené podle zásad uvedených v § 26 až 32a zákona o daních z příjmu,tj takzvané daňové odpisy. Odpis se stanoví jako roční. Na rozdíl od odpisů v účetnictví, které se účtují měsíčně, počínaje 1. měsícem následujícím po zařazení. V případě, že nevedete účetnictví, vyčíslujete v daňové evidenci jen odpisy daňové.

U majetku, který začnete pro nájem využívat v průběhu roku a využíváte jej k pronájmu i ke konci zdaňovacího období, tj. k 31.12., se daňový odpis stanoví s použitím příslušné sazby (při rovnoměrném odepisování podle § 31) nebo s použitím koeficientu (pro zrychlené odepisování podle § 32), a to uvedené ve sloupci v prvním roce odepisování.

Vámi uvedené 3,4 % z vstupní ceny platí pro druhý rok a další léta rovnoměrného odepisování bytu. Při rovnoměrném odepisování je pro první rok stanovena sazba roční sazba 1,4 %. Pokud se rozhodnete pro zrychlené odepisování je koeficient pro první rok odepisování bytu 30.
V případě, že by došlo před 31.12. k ukončení nebo přerušení nájmu, je možno podle § 26 odst. 7 písm. a) bod 3 uplatnit jen polovinu ročního odpisu. V návaznosti na to v roce, kdy znovu bude nájem zahájen, bude pronajimatel pokračovat v odepisování a znovu uplatní jen polovinu ročního odpisu.

Ve vámi uvedeném případě tedy uplatníte 1,4 % pokud nájem trval i k 31.12.2017 , nebo 0,7 % pokud byl nájem ukončen před 31.12.

9. 2. 2018 16:18

Položte svojí vlastní otázku. Daňová poradna je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma daň z nemovitosti, daň z příjmu, daň z příjmů fyzických osob, daň z příjmů právnických osob, daně, daňová poradna, dph, silniční daň

Komu se stát chystá sebrat sociální dávky?

17. 2. 2005 | Ludmila Řezníčková | 14 komentářů

Komu se stát chystá sebrat sociální dávky?

Nedávno se rozpoutala diskuse nad smyslem poskytování sociálních dávek, nad tím komu jsou adresovány a zda jsou poskytovány v dostatečné výši. Impuls k tomu zavdala vláda, která představila věcný záměr zákona o hmotné nouzi a zároveň připravovanou novelizaci zákona o životním minimu. Co přinese? Některé důsledky jsme propočítali.

Na berňák po internetu

16. 2. 2005 | Jiří Šedivý | 37 komentářů

Na berňák po internetu

Letos můžete poprvé podat řádné daňové přiznání k dani z příjmů elektronickou formou. Víte, co k tomu potřebujete, kam zajít, co vás čeká, nemine a kolik to bude stát? Máte již svůj elektronický podpis?

Nabídka ETF je stále pestřejší

16. 2. 2005 | Richard Koza | 7 komentářů

Nabídka ETF je stále pestřejší

Exchange Traded Funds získávají stále větší oblibu investorů a obchodníků po celém světě. Velmi žádanou se v poslední době stala oblast fondů nemovitostí a konečně se objevil i dlouho očekávaný "Zlatý ETF". Možností je ale mnohem víc, některé jsou skutečně zajímavé a neotřelé.

Každoroční daňový kolotoč nabírá na rychlosti

15. 2. 2005 | Lucie Aschenbrennerová | 25 komentářů

Každoroční daňový kolotoč nabírá na rychlosti

Ačkoliv do posledního března zbývá ještě dost času, určitě nebude na škodu začít se přiznáním k dani z příjmů zabývat dříve. Vysvětlíme vám, co je nově zavedený "minimální základ daně" a poradíme, jak přiznání správně vyplnit a daň v pořádku odvést.

S pochodní do daňového bludiště

14. 2. 2005 | Simona Ely Plischke | 6 komentářů

S pochodní do daňového bludiště

Začali jste podnikat, zdědili louku, prodali chatu či jinak nastoupili do daňového kolotoče? Víte, co dál? Na který úřad a do kdy se jít přiznat? Co dělat, když zjistíte, že jste odevzdali daňové přiznání s chybou? Dlužíte státu, nebo jste k němu byli naopak zbytečně štědří? Úvodní článek našeho nového tematického speciálu, Průvodce daňovými povinnostmi za rok 2004, vám poradí.

Jak průhledné jsou sliby stavebních spořitelen?

11. 2. 2005 | Jiří Šedivý | 20 komentářů

Jak průhledné jsou sliby stavebních spořitelen?

Očekávaná novela stavebního spoření by měla pomoci narovnat postavení klientů vůči stavebním spořitelnám, jde o zejména o zpřehlednění poplatkové politiky. Mnozí klienti by letos s uzavřením spoření počkali, až vstoupí novela v platnost, aby měli své jisté. Některé spořitelny chtějí předejít propadu obchodů a nabízejí nové podmínky již teď, ale někde jde opravdu jen o známé "když ptáčka lapají..."

Novou strategií před USA, nebo do solidární chudoby?

11. 2. 2005 | Dan Vořechovský | 9 komentářů

Novou strategií před USA, nebo do solidární chudoby?

Následováním tzv. Lisabonské strategie by ekonomika Evropy měla dohnat ekonomiku USA do roku 2010. Podle ordinovaných receptů ovšem vaříme chudší a chudší polévku. Evropský "premiér" proto představil vlastní plán na "zaručený úspěch". Skutečně něco vyřeší, nebo jsou to jen další planá hesla?

Události uplynulého měsíce: leden

4. 2. 2005 | redakce Peníze.CZ | 1 komentářů

Události uplynulého měsíce: leden

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru lednových událostí.

Island: země ohně, ledu a optimálních penzí

4. 2. 2005 | Pavel Kohout | 109 komentářů

Island: země ohně, ledu a optimálních penzí

V České republice bude v první polovině 40. let připadat jeden pracující na jednu osobu starší 65 let. Státy kontinentální Evropy na tom kvůli štědrým průběžným systémům nejsou o moc lépe. Přesto najdeme evropský stát, jehož penzijní systém je téměř dokonalý, vypravme se společně na Island.

Za kolik letos domov můj?

28. 1. 2005 | Simona Ely Plischke

Za kolik letos domov můj?

Pořídili jste si loni nový byt, přistavěli patro na svém domku, zdědili chatu, dostali pozemek? Prostě nabyli nějakou nemovitost nebo tu, kterou vlastníte, stavebními úpravami pozměnili? Pak nezapomeňte do pondělí 31. ledna podat přiznání k dani z nemovitostí. Poradíme vám jak na to a vysvětlíme i několik nových úprav, které nám pro letošní rok přichystali zákonodárci.

Zaměstnanci a OSVČ: nespravedlnost odvodů a dávek

24. 1. 2005 | Kateřina Havlíčková | 43 komentářů

Zaměstnanci a OSVČ: nespravedlnost odvodů a dávek

Aby byl vyměřovací základ na sociální a zdravotní pojištění pro zaměstnance a OSVČ stejný, musel by být pro OSVČ počítán jako zhruba 74 % rozdílu mezi příjmy a výdaji. Letos je to ovšem 45 %, v příštím roce pak 50 %. Jsou ale současné sazby pro podnikatele skutečně výhoda? A jaké nespravedlnosti systém přináší?

Jak zhodnotit víno, obrazy či známky?

21. 1. 2005 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Jak zhodnotit víno, obrazy či známky?

Chcete investovat a tradiční finanční produkty jsou pro vás nudné? Pěkný peníz, který navíc nepodléhá dani z příjmu, do vaší kapsy může nalít třeba víno. Několik návštěv galerií či aukcí obrazů vás může zlákat investovat do umění, vsadit můžete na zvučná jména nebo na nadějné mladé umělce. Možností jsou ale třeba i známky. Víte, jak na to a co očekávat?

Společně zdanit, či spolupracovat?

17. 1. 2005 | Kateřina Havlíčková | 28 komentářů

Společně zdanit, či spolupracovat?

Rodiny s dětmi, kde je alespoň jeden z manželů osobou samostatně výdělečně činnou, mají nově o jedno rozhodování navíc: zvolit možnost společného zdanění, nebo být spolupracujícími osobami. Podívejme se na výhody a úskalí výpočtu a odvodu daní podle těchto systémů. Ovlivní totiž i výši důchodů či přídavků na dítě.

Důchodci na prahu roku 2005

13. 1. 2005 | Ludmila Řezníčková, Kateřina Havlíčková | 7 komentářů

Důchodci na prahu roku 2005

Vláda se na začátku roku snaží podnikat líbivé kroky. Vedle zvýšení minimální mzdy či životního minima došlo také na důchody. Změna se ale jinak dotkne penzistů "nováčků" a jinak těch, kteří již několik důchodů dostali. O kolik si kdo přilepší?

Stránka 103/127

Partner sekce

NeoTax spol. s r.o.

NeoTax spol. s r.o.

Společnost NeoTax poskytuje klientům své služby v oblasti vedení a zpracování účetnictví, mzdového a daňového poradenství od r. 2013. Nabízí individuální přístup malým a středním firmám, ale i fyzickým osobám doma v České republice či zahraničním společnostem působícím na českém trhu. Jako člen Komory daňových poradců pomáhá klientům zorientovat se v nepřehledném daňovém systému a nacházet optimální daňová řešení. I když hodně procesů řeší online, vychází vstříc všem, kteří preferují osobní jednání. Společně s daňovými poradci připravila také online daňovou poradnu s nejčastejšími dotazy i s možností položit vlastní dotaz. Mezi projekty společnosti patří webová aplikace pro zpracování daňového přiznání fyzických osob OnlinePriznani.cz. Ta je schopna pomoct při jeho vyplňování. NeoTax je členem Asociace společenské odpovědnosti, a také proto se snaží o stále lepší přístup ke svým zákazníkům, kolegům i partnerům.

Za poradnu odpovídá:

Ing. Marcela Vjačková

http://www.neotax.eu/cs

Partnerem poradny od: 20.9.2016

Aktuální články

Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

Moneta rozšířila možnost, jak získat lepší kurz eura nebo dolaru

Online směnárna Monety nově funguje nepřetržitě, tedy v režimu 24/7. Dříve ji lidé mohli...více

Změny v osobním bankrotu jsou tu. Oddlužení bude kratší

Změny v osobním bankrotu jsou tu. Oddlužení bude kratší

Novela insolvenčního zákona zkracuje dobu oddlužení z pěti na tři roky. Současně však...více

Přišla s polopenzí i seznamováky. Nejstarší česká cestovka je tu přes sto let

Přišla s polopenzí i seznamováky. Nejstarší česká cestovka je tu přes sto let

Čedok se stal hlavně pro starší a střední generace Čechů symbolem organizovaných zájezdů....více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services