Odpis bytu pri pronajmu jen po cast roku

Dobrý den, do přiznání daně z příjmů fyzických osob, přílohy 2 - příjmy z pronájmu, bychom rádi započetli odpis bytu jako součást nákladů. Byt jsme koupili v roce 2010 a od srpna 2017 ho pronajímáme. Můžeme započíst celoroční odpis (3,4% z pořizovací ceny), i když jsme byt pronajímali jen po část roku, nebo je potřeba částku nějak snížit? Děkujeme.

Otázku poslal/a:  , 8. 2. 2018 21:50

Na otázku odpovídá:

NeoTax spol. s r.o., Ing. Marcela Vjačková

Daňové uznatelné jsou odpisy stanovené podle zásad uvedených v § 26 až 32a zákona o daních z příjmu,tj takzvané daňové odpisy. Odpis se stanoví jako roční. Na rozdíl od odpisů v účetnictví, které se účtují měsíčně, počínaje 1. měsícem následujícím po zařazení. V případě, že nevedete účetnictví, vyčíslujete v daňové evidenci jen odpisy daňové.

U majetku, který začnete pro nájem využívat v průběhu roku a využíváte jej k pronájmu i ke konci zdaňovacího období, tj. k 31.12., se daňový odpis stanoví s použitím příslušné sazby (při rovnoměrném odepisování podle § 31) nebo s použitím koeficientu (pro zrychlené odepisování podle § 32), a to uvedené ve sloupci v prvním roce odepisování.

Vámi uvedené 3,4 % z vstupní ceny platí pro druhý rok a další léta rovnoměrného odepisování bytu. Při rovnoměrném odepisování je pro první rok stanovena sazba roční sazba 1,4 %. Pokud se rozhodnete pro zrychlené odepisování je koeficient pro první rok odepisování bytu 30.
V případě, že by došlo před 31.12. k ukončení nebo přerušení nájmu, je možno podle § 26 odst. 7 písm. a) bod 3 uplatnit jen polovinu ročního odpisu. V návaznosti na to v roce, kdy znovu bude nájem zahájen, bude pronajimatel pokračovat v odepisování a znovu uplatní jen polovinu ročního odpisu.

Ve vámi uvedeném případě tedy uplatníte 1,4 % pokud nájem trval i k 31.12.2017 , nebo 0,7 % pokud byl nájem ukončen před 31.12.

9. 2. 2018 16:18

Položte svojí vlastní otázku. Daňová poradna je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma daň z nemovitosti, daň z příjmu, daň z příjmů fyzických osob, daň z příjmů právnických osob, daně, daňová poradna, dph, silniční daň

Pusťte na trh neurony

16. 8. 2001 | Radek Létal | 17 komentářů

Pusťte na trh neurony

Každý investor neustále hledá, hodnotí a analyzuje různé investiční příležitosti. Důležitou součástí tohoto nikdy nekončícího procesu je bezesporu také sebezdokonalování na základě získaných zkušeností a především neustálá schopnost učit se z vlastních správných či špatných rozhodnutí.

Přišli jste o peníze? Co s tím?

8. 8. 2001 | Lucie Šťastná | 25 komentářů

Přišli jste o peníze? Co s tím?

Podle informací na výpisu z účtu došlo k výraznému a nečekanému úbytku peněz na vašem kontě. Při podrobnější kontrole zjistíte, že tuto situaci spáchala Vaše vlastní karta. Jak se to mohlo stát? Kde může být problém a co máte dělat, se vám pokusíme vysvětlit v dalším díle našeho seriálu o kartách.

Máte už svého brokera?

6. 8. 2001 | Petr Vykoukal | 7 komentářů

Máte už svého brokera?

Investování do akcií je často mylně považováno za snobskou záležitost pro horních deset tisíc. Každý, kdo má jen trochu peněz a času, může nakupovat cenné papíry. Do začátku je ale také třeba vědět, na co si dát pozor, aby se vaše peníze nevypařily dříve, než dorazí na burzu.

Vysokoškolákem za pár dní, aneb jak se dělá reportáž

1. 8. 2001 | Lucie Šťastná | 128 komentářů

Vysokoškolákem za pár dní, aneb jak se dělá reportáž

Myslím, že většina lidí někdy přemýšlela, jaké by to asi bylo být právníkem, doktorem, ekonomem ... Jenže to by znamenalo být přijat na danou školu, vystudovat ji a pak najít odpovídající zaměstnání. Někteří z nás by skončili hned u prvního bodu, někteří ne. Někdo jde a studuje, někdo ze strachu, že poté nenalezne odpovídající zaměstnání, raději studuje jiný obor, přeci jenom člověk musí rozhodnout, co bude dělat následujících 5 let. Nebo ne?

Připravte se, papírové euro přichází

31. 7. 2001 | Petr Vykoukal | 14 komentářů

Připravte se, papírové euro přichází

Ačkoli do skutečného zavedení euromincí a eurobankovek ještě zbývá několik měsíců, měli byste na ně myslet již během letošních prázdnin. Pokud vám totiž zůstaly doma v hrníčku peníze z loňských prázdnin, kupte si za ně na letošní dovolené nanuka, protože jinak vám z nich zůstane za pár měsíců pouze hezká památka.

Pražská burza nad hrobem?

30. 7. 2001 | Petr Vykoukal | 15 komentářů

Pražská burza nad hrobem?

Akcie je prostředníkem mezi penězi investorů a zájmem firmy na dalším rozvoji. Podniky, které chtějí získat další peníze nabízejí prostřednictvím burzy své akcie. Investoři, kteří je kupují zase hledají společnosti se zajímavými projekty do kterých by mohli uložit své peníze a v nichž by mohli v budoucnu dosáhnout velkého zisku.

Odklad privatizace akciím "Rádia" neprospívá

26. 7. 2001 | Petr Vykoukal | 5 komentářů

Odklad privatizace akciím "Rádia" neprospívá

Prudkým poklesem včera reagovaly akcie Českých radiokomunikací na zprávu, že vláda odložila o dalších několik týdnů rozhodnutí o jejich privatizaci. Investoři tak dávají najevo, že další čekání na nového vlastníka firmě (ani její hodnotě) nesvědčí.

Najít, udržet, motivovat

19. 7. 2001 | Tomáš Prouza | 42 komentářů

Najít, udržet, motivovat

Má-li dobrý personalista ve firmě udržet ty nejvýkonnější mozky, musí při stálém nedostatku lidí používat čím dál složitější metody. Vysoký plat již nestačí, podíl na firmě bývá tím pravým řešením.

Peníze nejsou všechno

12. 7. 2001 | Lenka Fialová | 12 komentářů

Peníze nejsou všechno

Co byste řekli tomu, že s podpisem pracovní smlouvy získáte víc než jen hromadu povinností a zodpovědnosti? Třeba auto, abyste nemuseli do práce městskou hromadnou dopravou. Byt nebo výhodně úročenou půjčku na byt. Telefon, týden dovolené navíc a zaplacenou letenku! Permanentku do posilovny a volňásky do divadla. Zaměstnanecké akcie nebo penzijní připojištění, které budou přinášet rentu, když vy sami na práci nebudete muset ani pomyslet. Sen nebo skutečnost?

Revoluce v peněžence?

2. 7. 2001 | Michal Hazi

Revoluce v peněžence?

Nejmladší mobilní operátor Oskar nedávno představil novou službu Platby z mobilu. Kapesní telefon by se díky ní měl stát plnohodnotným platebním nástrojem každého z nás. O podobných projektech se ve světě již mluví dlouho. Možnosti nabízené v rámci pilotního projektu jsou navíc zatím poměrně omezené.

2,1 milionu poprvé, podruhé, potřetí !

25. 6. 2001 | Jan Skřivánek | 8 komentářů

2,1 milionu poprvé, podruhé, potřetí !

Nalákán článkem v novinách jsem se v sobotu šel podívat na aukci, na které se dražil obraz malířky Toyen. Očekával jsem velkolepou společenskou událost, na které budu usrkávat šampaňské spolu s Vladimírem Železným, ale skutečnost byla o poznání prozaičtější. Šampaňské se nepodávalo a obraz byl vydražen po telefonu.

Platíme na cestách

21. 6. 2001 | Dušan Hradil | 10 komentářů

Platíme na cestách

Blíží se čas dovolených a mnozí z nás si lámou hlavu, zda vzít s sebou hotovost, platební kartu nebo se spolehnout na cestovní šeky. Protože každý způsob má své klady i zápory, nabízíme vám přehled poplatků a výhod jednotlivých platebních nástrojů.

(Ne)upisujte se ďáblovi!

20. 6. 2001 | Lukáš Půda | 63 komentářů

(Ne)upisujte se ďáblovi!

Osobní půjčky bez ručitele. Půjčky a úvěry. Krátkodobé překlenovací půjčky. To je jen namátkový výběr z názvů internetových stránek, přes které různé společnosti nabízejí řešení tíživé životní situace, do níž se může dostat každý z nás. Abyste nenaletěli lichváři, připravili jsme pro vás několik zásad, jejichž dodržením toto riziko snížíte.

Konec certifikátů v Čechách

6. 6. 2001 | Dušan Hradil | 6 komentářů

Konec certifikátů v Čechách

Novela zákona o bankách je na spadnutí. Nová pravidla hry se významně dotknou právě depozitních certifikátů. Jejich podmínky vydávání se změní natolik, že pravděpodobně zmizí z českého trhu.

Sedm pohledů pro Peníze... Zdeňka Fekara

4. 6. 2001 | Zdeněk Fekar | 7 komentářů

Sedm pohledů pro Peníze... Zdeňka Fekara

Nejdřív se mi zdálo, že se ten minulý týden skoro nic zaznamenáníhodného nedělo. Když jsem dal dohromady všechny novinové výstřižky z minulého týdne, změnil jsem názor.

Stránka 124/127

Partner sekce

NeoTax spol. s r.o.

NeoTax spol. s r.o.

Společnost NeoTax poskytuje klientům své služby v oblasti vedení a zpracování účetnictví, mzdového a daňového poradenství od r. 2013. Nabízí individuální přístup malým a středním firmám, ale i fyzickým osobám doma v České republice či zahraničním společnostem působícím na českém trhu. Jako člen Komory daňových poradců pomáhá klientům zorientovat se v nepřehledném daňovém systému a nacházet optimální daňová řešení. I když hodně procesů řeší online, vychází vstříc všem, kteří preferují osobní jednání. Společně s daňovými poradci připravila také online daňovou poradnu s nejčastejšími dotazy i s možností položit vlastní dotaz. Mezi projekty společnosti patří webová aplikace pro zpracování daňového přiznání fyzických osob OnlinePriznani.cz. Ta je schopna pomoct při jeho vyplňování. NeoTax je členem Asociace společenské odpovědnosti, a také proto se snaží o stále lepší přístup ke svým zákazníkům, kolegům i partnerům.

Za poradnu odpovídá:

Ing. Marcela Vjačková

http://www.neotax.eu/cs

Partnerem poradny od: 20.9.2016

Aktuální články

Zaručená mzda končí. Ta nejnižší ale poroste rychleji

Zaručená mzda končí. Ta nejnižší ale poroste rychleji

Místo politiků bude o růstu minimální mzdy nově rozhodovat předem daný vzoreček navázaný...více

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

Klienti mBank přijdou o zbývající vkladomaty. Chystá se náhrada

Společnost Broker Consulting se rozhodla ukončit provoz sítě bankomatů s vkladovou funkcí....více

Chcete neplacené volno? Kolik vás bude stát a s čím je třeba počítat

Chcete neplacené volno? Kolik vás bude stát a s čím je třeba počítat

Kdy vám nestačí dovolená, můžete v zaměstnání požádat o neplacené volno. Poradíme, jak...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services