Na výstupu

Dobrý den, jsme plátce DPH pouze z doplňkové činnosti (v hlavní osvobozeno), EET povinnost zatím stále nemáme. Daň na výstupu uvádíme u všeho zboží 21%. Je to stále správně?

Otázku poslal/a:  , 8. 10. 2019 16:28

Na otázku odpovídá:

Best Account, Tereza Tirolová

Dobrý den,

všeobecně k doplňkové a hlavní činnosti v rámci zákona o dani z přidané hodnoty není účelem oddělovat doplňkovou a hlavní činnost za předpokladu, že doplňková činnost není skutečně svým samostatným plněním, které lze poskytovat bez ohledu na hlavní činnost.

Neměla by se tedy uměle drobit jedna ekonomická transakce.

Vedlejší plnění je takové plnění, které nepředstavuje účel samo o sobě, není tedy cílem, ale jen prostředkem pro využití hlavního plnění za co nejoptimálnějších podmínek. Tedy daňový režim vedlejšího plnění se řídí daňovým režimem plnění hlavního.

Př. společnost vyrábí léky se sníženou sazbou DPH a tyto distribuuje svým odběratelům s dopravným - poštovné, balné.
V tomto případě je viditelné, že poštovné a balné jsou doplňkovou činností celkového předmětu činnosti daňového subjektu a není účelné tyto činnosti oddělovat a fakturovat poštovné a balné s 21% sazbou DPH, tedy fakturace je se sníženou sazbou DPH. Ustanovení § 36 odst. 3 písm. b) a § 36 ost. 4 zákona o dani z přidané hodnoty.

Stejně tak bych postupovala i ve Vašem případě, jehož konkrétní detaily však neznám, co je osvobozenou činností, co za zboží prodáváte, zda se skutečně bavíme o vedlejším a hlavním plnění z pohledu zákona o dani z přidané hodnoty, či doplňkovou činností k hlavní činnosti v případě veřejně prospěšných poplatníků a navazujícího zákona o dani z příjmu... apod.

V případě bližších informací neváhejte se obrátit na naši kancelář.

Děkuji

Hezký den

9. 10. 2019 8:24

Položte svojí vlastní otázku. Daňová poradna je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma daň z nemovitosti, daň z příjmu, daň z příjmů fyzických osob, daň z příjmů právnických osob, daně, daňová poradna, dph, silniční daň

Pověry a mýty o úvěrech na bydlení

16. 6. 2006 | Kateřina Boušová | 22 komentářů

Pověry a mýty o úvěrech na bydlení

Myslíte si, že stavební spořitelny vám nepůjčí vyšší částku a že stavební spoření je dobré leda na rekonstrukce? Domníváte se, že hypotéku můžete předčasně splatit bez sankce? Jste přesvědčeni, že ze stavebního spoření můžete financovat koupi bytu v zahraničí? Věříte, že poplatek za vedení účtu je stejný u hypotéky jako u úvěru ze stavebního spoření? Přečtěte si, jak je to doopravdy.

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červen

9. 6. 2006 | Robert Šíbl | 3 komentáře

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: červen

V květnu se roztrhl pytel s překvapivými údaji. Ještě překvapivější však byla reakce trhu. Ten si plně uvědomil vliv sílící inflace a její možný dopad na zpomalení solidně rostoucích ekonomik. Zhodnoťme vývoj amerického, evropského a českého hospodářství a podívejme se, co nás čeká.

Znamenají daňové škrty vyšší příjmy pro státní rozpočet?

2. 6. 2006 | Simona Ely Plischke | 7 komentářů

Znamenají daňové škrty vyšší příjmy pro státní rozpočet?

Je den voleb, nechme tedy českou politickou scénu stranou a podívejme se na tu americkou. Právě třeba dohady na téma vyšších či nižších daní se řeší všude. "Nikdo nemůže upřímně věřit tomu, že daňové škrty mají sebefinancující efekt," píše levicověji zaměřený The Washington Post a dodává, že většina republikánů by v testu upřímnosti propadla. Podíváme-li se ale do konzervativnějšího The Wall Street Journal, musíme dát rovnici "daňové škrty rovnají se vyšší výnos" alespoň šanci k zamyšlení.

Události uplynulého měsíce: květen

2. 6. 2006 | redakce Peníze.CZ | 1 komentářů

Události uplynulého měsíce: květen

Uteklo vám v květnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru květnových událostí.

Jak vyhubit živnostníky

1. 6. 2006 | Kateřina Havlíčková | 77 komentářů

Jak vyhubit živnostníky

Stát skloňuje "podporu drobného podnikání" i ve chvíli, kdy provádí zásahy prakticky likvidační. Způsobů šikany drobných živnostníků je bezpočet, podívejme se na ty nejzávažnější. Proč např. za své státu povinně odvedené peníze získá živnostník méně než druzí? Proč nemůže využívat výhod jako ostatní občané, aniž by musel splnit zvláštní podmínky? Proč, když chce dát práci jiným, se jeho problémy znásobí? Příkladů české "podpory podnikání" je spousta.

Přijetí eura je pro ČR výhodné, říká Jan Kasl z SNK Evropských demokratů

19. 5. 2006 | Martin Zika | 3 komentáře

Přijetí eura je pro ČR výhodné, říká Jan Kasl z SNK Evropských demokratů

Při razantních úsporách v systému veřejné správy bude možno postupně snižovat i přímé daně. Matka/otec by po dobu výchovy dítěte na rodičovské dovolené měli mít z hlediska důchodového zabezpečení stejné postavení jako pracující. Jednorázové sjednocení sazeb nyní považujeme za nemožné především pro nízkopříjmové skupiny obyvatel a důchodce. Více vysokých škol neznamená zhoršení jejich kvality. Jsme křižovatkou EU a přijetí eura je výhodné. Říká Jan Kasl.

Jiří Dolejš: Nepropadněme absurdním závodům ve snižování daní

17. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 16 komentářů

Jiří Dolejš: Nepropadněme absurdním závodům ve snižování daní

Naše sliby mají racionální rámec. Přímá účast pacienta má mít jen zcela okrajový charakter. Splácení úvěru na školné může být pro některé absolventy chudších oborů problém. I naším cílem je udržet veřejný dluh v přijatelných mezích a připravit ekonomiku na vstup do eurozóny. Neříkáme stop reformě penzí, chceme její odklad. Získat v restituci starší dům obsazený nájemníky skutečně není žádná výhra. Říká Jiří Dolejš z KSČM.

Jaromír Soukup ze SZ: Úspěšná ekonomika neznamená ekonomika energeticky náročná

16. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 27 komentářů

Jaromír Soukup ze SZ: Úspěšná ekonomika neznamená ekonomika energeticky náročná

Rozvoj obnovitelných zdrojů energie je naprostou nutností. Jaderná energetika není trvalým řešením, jde opět o neobnovitelný zdroj. Ekologická daňová reforma je naší povinností, je ale i předpokladem pro změnu struktury průmyslu. Její nepříznivý cenový dopad by sociálně slabším kompenzovaly dávky. Vysoké školy by měly být dostupné zdarma a bez přijímacích zkoušek. Nechceme minimální daň a registrační pokladny. Říká Jaromír Soukup.

Ptejte se Jana Kasla z SNK Evropských demokratů!

15. 5. 2006 | Martin Zika | 18 komentářů

Ptejte se Jana Kasla z SNK Evropských demokratů!

Nový zákoník práce, který umožní např. krátké výpovědní lhůty. Zrušení minimální daně a registračních pokladen, uznání práce na fakturu. Dramatické snížení nákladů na provoz státní správy až o 30 %. Snížení daní, zrušení odpočtů na úroky z úvěru ze stavebního spoření a hypoték. Podpora v nezaměstnanosti podmíněná aktivní rekvalifikací. Na cokoli o ekonomickém programu SNK ED se dnes můžete zeptat místopředsedy této strany Jana Kasla.

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

15. 5. 2006 | Pavel Slavík | 5 komentářů

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

Česko by si mělo ponechat svůj 67% podíl v ČEZu, uvedl premiér Paroubek. Šéf FEDu Bernanke zvýšil americké úroky na 5 % a dále uvedl, že bude zapotřebí další zvyšování sazeb a utahování měnové politiky. V USA skončilo období "reportování", od příštího týdne bude trh opět citlivější k přicházejícím ekonomických informacím. Komentář o vývoji v eurozóně tentokrát bohužel chybí, do uzávěrky jsme jej od autorů nezískali.

Ptejte se Jiřího Dolejše z KSČM!

11. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 29 komentářů

Ptejte se Jiřího Dolejše z KSČM!

Zdravotní péče včetně antikoncepce a potratů zdarma, systém jediné zdravotní pojišťovny. Bezplatné mateřské i vysoké školy. Regulace nájemného i dalších nákladů na bydlení. Snížení daní chudších občanů a naopak vyšší zdanění "luxusu". Kratší pracovní doba, mzdy přesto o 40 % vyšší, minimální mzda 10 000 Kč. Zvýšení a změna výpočtu mnohých sociálních dávek, vyplácení nedobytných alimentů státem. Stop důchodové reformě. Zeptejte se Jiřího Dolejše na ekonomický program KSČM.

Stránka 91/127

Partner sekce

Best Account

Best Account

Best Account nabízí svým klientům daňové poradenství, ale také vedení účetnictví, daňové evidence, mzdové agendy a personalistiky. Své služby poskytujeme jak drobným živnostníkům, tak větším společnostem. Rádi vám pomůžeme i se zahraničním zdaněním, bez ohledu na to, jestli jste fyzická nebo právnická osoba. Jako členové Komory daňových poradců ČR nabízíme vysokou míru profesionality a odbornosti. Jsme taktéž členové Odborného kolegia při Komoře daňových poradců. Klientům radíme jak při řešení běžných situací, tak i v případech, kdy je potřeba využít nestandardních postupů. Naší předností je individuální přístup ke každému z vás. Víme, kde a jak vám ušetřit peníze a čas.

Za poradnu odpovídá:

Tereza Tirolová

https://www.bestaccount.cz/

Partnerem poradny od: 26.2.2018

Aktuální články

Dostupnost a rychlost úvěru bývá pro podnikatele rozhodující

Dostupnost a rychlost úvěru bývá pro podnikatele rozhodující

Pro podnikatele bývá stěžejní, jak rychle peníze dostane. „Potřebuje například využít...více

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Aplikace Revolut zavádí novou funkci nazvanou Ochrana majetku. Díky biometrické identifikaci...více

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Plísně, chemie nebo třeba riziko úrazu elektřinou. Úřady za poslední dva měsíce musely...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services