zaplacení daně

Dobrý den, jsem student a v září jsem pracovala na příkazní smlouvu, můj příjem byl kolem 15000Kč. Koncem září jsem nastoupila na DPČ a podepsala tam prohlášení k dani. Můj příjem tam byl za měsíc září asi 600Kč. Teď nevím jak to udělat s daní. Musím vypočtenou daň z příjmu z příkazní smlouvy opravdu zaplatit? Nedá se ještě nějak uplatnit sleva na dani, když v příjmu z DPČ se vyčerpala za září jen malá část slevy? Stále mám tu DPČ a prohlášení podepsané od září, a teď v únoru chci podepsat v jiném zaměstnání DPP. Jak to mám udělat s daní, mohu podepsat znovu růžové prohlášení, když vím že v únoru v práci na DPČ nebudu. Nebo musím původní prohlášení ukončit abych mohla podepsat nové?

Otázku poslal/a:  , 2. 2. 2011 2:20

Na otázku odpovídá:

Harnol & Partners, s.r.o., Veronika Najmanova

Dobrý den,

nepíšete, co jste přesně na příkazní smlouvu vykonávala, ale pokud na činnost z příkazní smlouvy nemáte živnostenské oprávnění a nejedná se ani o jinou činnost v rámci podnikání a jiné samostatně výdělečné činnosti, bude příjem z této činnosti předmětem daně v rámci tzv. ostatních příjmů, pravděpodobně z příležitostné činnosti. Pokud celkový příjem z příležitostných činností v kalendářním roce nepřesáhne 20 000 Kč, je od daně osvobozen. Pokud se jedná o nahodilou činnost, nepodléhá ani pojistnému na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění.
Příjem z DPČ patří mezi příjmy ze zaměstnání. Pokud jste u svého zaměstnavatele podepsala prohlášení poplatníka (růžový formulář), a jiné příjmy jste v roce 2010 neměla, nemáte povinnost podat daňové přiznání. Můžete požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování, ale pokud jste neměla jiné příjmy, je to zbytečné.
Prohlášení poplatníka (růžový formulář) se podepisuje vždy jen na daný kalendářní rok. V dalším roce musíte podepsat nové prohlášení, pokud chcete uplatňovat slevy na dani měsíčně. V jeden měsíc můžete mít prohlášení podepsáno jen u jednoho zaměstnavatele. Pokud tedy máte uzavřeno více dohod a každý měsíc budete uplatňovat slevy u jiného zaměstnavatele dle toho, kde budete mít nějaké příjmy, doporučuji zaměstnavatele vždy v průběhu měsíce, za který chcete/nechcete slevy uplatnit, písemně informovat o této skutečnosti a nejlépe doplnit jednotlivé měsíce do příslušných prohlášení podepsaných u Vašich zaměstnavatelů tak, aby se uplatněné slevy nepřekrývaly v jednom měsíci.

5. 2. 2011 12:41

Položte svojí vlastní otázku. Daňová poradna je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma daň z nemovitosti, daň z příjmu, daň z příjmů fyzických osob, daň z příjmů právnických osob, daně, daňová poradna, dph, silniční daň

Důchodce budoucnosti podle Nečase

19. 9. 2007 | Věra Tůmová | 95 komentářů

Důchodce budoucnosti podle Nečase

Stát se rentiérem je snem mnoha lidí, který se většinou nesplní. Stát se penzistou je jistotou, o které sní málokdo. Vyhlídky důchodců na slušné příjmy od státu po skončení kariéry se totiž kvůli stárnutí populace zhoršují. Proto se už teď připravuje důchodová reforma.

Na stavbách došel materiál i lidi

14. 9. 2007 | Jan Pekař | 11 komentářů

Na stavbách došel materiál i lidi

V Česku se už nestaví tak rychle jako loni. Letos v červenci se výkon českého stavebnictví ve srovnání s minulým rokem snížil. Na vině jsou prázdné sklady stavebních materiálů i nedostatek pracovníků.

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

12. 9. 2007 | Jan Pekař | 68 komentářů

Tisíce nabídek práce zůstávají bez odpovědi

Nabídek práce je měsíc od měsíce více. V srpnu firmy vytvořily dalších deset tisíc pracovních příležitostí. Jenže nehledají nekvalifikované pracovníky, kteří tvoří velkou většinu armády nezaměstnaných.

Úroda je dobrá, ceny potravin porostou

10. 9. 2007 | Jan Pekař | 2 komentáře

Úroda je dobrá, ceny potravin porostou

Ještě před necelým rokem energetici zkoušeli, zda by bylo možné pálit obilí v elektrárenských kotlích. Zjistili, že to jde. Dnes, kdy cena obilí prudce roste a zemědělci hrozí zdražováním potravin, energetici raději mlčí.

Co nesmí být ve férové reklamě

7. 9. 2007 | Táňa Chadrabová | 15 komentářů

Co nesmí být ve férové reklamě

Spotřebitelé by si měli od příštího roku vydechnout. Chystá se novela zákona o jejich ochraně, která zakáže některé druhy klamavé reklamy. Reklamní triky firem však nejspíš úplně nezmizí.

Podnikáte a chcete hypotéku na byt?

6. 9. 2007 | Věra Tůmová | 17 komentářů

Podnikáte a chcete hypotéku na byt?

Banky v Česku se stále více pokoušejí zjednodušit proces získávání hypotéky, aby ji zpřístupnili pro co největší okruh zájemců. Potíže se získáním úvěru mohou mít stále podnikatelé. Některé banky se však vybraným skupinám podnikatelů už snaží získání hypotéky usnadnit.

Akcie: Přešlapování na místě

4. 9. 2007 | Pavel Slavík | 2 komentáře

Akcie: Přešlapování na místě

Poslední prázdninový týden přinesl pražské burze zisk v podobě růstu indexu PX o 1,25 %. Páteční závěrečná hodnota byla i nejvyšší hodnotou indexu za celý týden.

Komu roste plat, ať se přihlásí

3. 9. 2007 | Jan Pekař | 86 komentářů

Komu roste plat, ať se přihlásí

Češi si zase vylepšili příjmové skóre. Ke konci června měli v průměru o 1480 korun vyšší platy než o rok před tím. Nejnovější statistiky ČSÚ dělají radost ekonomům, většina populace se ale ptá, kde se tyto statistiky berou.

Dlužím, tedy jsem

31. 8. 2007 | Simona Ely Plischke | 30 komentářů

Dlužím, tedy jsem

Američané žijí na dluh a v podstatě je moc nezajímá, kolik za zboží celkem zaplatí. Stačí, že se splátky vejdou do jejich rozpočtu. Co je ovšem velmi zajímá, je jejich hodnocení v úvěrových registrech. Čím lepší je jejich skóre, tím snadněji mohou dosáhnout na nižší splátky od prodejců a bank.

ČNB: Překvapení na konci léta?

31. 8. 2007 | Jan Pekař | 2 komentáře

ČNB: Překvapení na konci léta?

Bankovní rada České národní banky zvýšila více méně nečekaně úrokové sazby na 3,25 procenta a poslední prázdninový týden tím zamotala domácímu trhu hlavu. Rozhodnutí padlo i kvůli obavě, že lidé začnou šetřit a porostou mzdy.

Některé chytré hypotéky v Česku stále chybí

30. 8. 2007 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Některé chytré hypotéky v Česku stále chybí

Český hypoteční trh už je srovnatelný se zeměmi EU a v některých parametrech jsme podle odborníků na tom dokonce lépe. Zatím se nás nedotýkají ani bouřlivé krize světových finančních trhů a prognózy jsou pozitivní. Ale přesto u nás některé "chytré" hypotéky stále chybí. A to je škoda.

Akcie: Optimismus na místě?

28. 8. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: Optimismus na místě?

Propad pražské burzy z minulého týdne je smazán. Optimismus investorů, který na konci minulého týdne odstartovalo snížení US diskontní sazby, vydržel po celý tento týden a index rostl ve všech obchodních seancích.

Reforma a „Taková normální rodinka“

27. 8. 2007 | Ludmila Řezníčková | 62 komentářů

Reforma a „Taková normální rodinka“

Schválená reforma přinesla bouřlivé diskusní téma nejen do sněmovních kuloárů, ale i mezi "obyčejné" smrtelníky. Řada lidí si jen obtížně dokáže představit reálné sociální dopady reformy ve svém každodenním životě. Lépe by na tom nebyla ani oblíbená seriálová "Taková normální rodinka".

Reforma prohlubuje nejistoty

24. 8. 2007 | Jan Pekař | 106 komentářů

Reforma prohlubuje nejistoty

O svých budoucích příjmech a daních toho občané teď vědí méně, než před úterním úspěšném hlasování „o vládním batohu“ ve Sněmovně. Ještě předtím mohli spekulovat, o kolik si změnou daňového základu a sazeb přilepší. Teď mají „jakousi“ jistotu jen na příští rok.

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

20. 8. 2007 | Jan Jedlička | 30 komentářů

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

Místo handrkování o výši sazeb daně z příjmu by si čeští politici a celá společnost měli říct, jaké služby má stát poskytovat a co si bude platit každý jednotlivec. Pak se dá říct, jak vysoké by měly být daně.

Stránka 81/127

Partner sekce

Harnol & Partners, s.r.o.

Harnol & Partners, s.r.o.

Společnost Harnol & Partners, s.r.o. je evidována v seznamu Komory daňových poradců České republiky. Jedná se o mladou společnost, která navazuje na dlouholetou praxi svých zakladatelů. Poskytuje komplexní služby v oblasti vedení účetnictví, mzdové agendy a daňového poradenství právnickým i fyzickým osobám podnikajícím v různých odvětvích obchodu a služeb. S klienty komunikujeme i v angličtině, němčině a polštině.

Za poradnu odpovídají:

Veronika Najmanova

Radoslav Harnol

http://harnol.cz/index.php

Partnerem poradny od: 1.2.2011

Aktuální články

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Novinka od Revolutu má zabránit přístupu zloděje k telefonu

Aplikace Revolut zavádí novou funkci nazvanou Ochrana majetku. Díky biometrické identifikaci...více

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Plísně, chemie nebo třeba riziko úrazu elektřinou. Úřady za poslední dva měsíce musely...více

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Banka Creditas od začátku října zvyšuje některé dosavadní poplatky. Změny se týkají hlavně...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services