blokace penez na ucte exekuce

Dobry den, dovoluji si se na Vas obratit s dotazem na bankovni sluzby/exekuci.   Na mem ucte u Monety byla provedena blokace z duvodu exekuce na meho manzela. V den, kdy manzel zjistil tuto blokaci na mem i jeho ucte u banky, dluh zaplatil. Jednalo se o penale na zdravotni pojistovnu vyplyvajici z manzelovi podnikatelske cinnosti. Korespondence o dluhu u pojistovny chodila na manzelovu podnikatelskou adresu, nikoliv korespondencni, proto o dluhu nevedel a doslo az k exekuci. Ucet meho manzela u banky Moneta je pry jiz odblokovan, muj zatím stále ne. Exekutor Jiri Bulvas mi sdelil, ze během vcerejska zasle do banky datovou schrankou zadost o odblokovani i meho uctu. Docetla jsem se v pravidlech o exekucich, ze ucet manzela /manzelky povinneho, na ktereho byla uvalena exekuce/blokace, lze blokovat do urcite vyse pouze pokud zablokovane prostredky na ucte povinneho nestaci na splaceni dluhu. Jelikoz manzel dluh ihned uhradil, mel na uctu v Moneta dostatek prostredku pro zaplaceni dluhu , povazuji exekuci/blokaci penez na mem ucte proto za neopravnenou.  Navic kvuli tomuto dle meho pochybeni exekutora budu mit i zaznam v registru dluzniku, zrejme mi nabehnou poplatky za exekuci na ucte, debetni uroky za blokaci na ucte. Cetla jsem  take  informaci,  ze nelze uvalit exekuci na ucet manzela/manzelky povinneho – pokud se jedna o dluh vyplyvajici z podnikatelske cinnosti povinneho. Prosim o radu, zda mohu temito argumenty zadat exekutora o zruseni neopravnene exekuce na mem ucte. Dluh je jiz splacen, muj ucet bude tedy odblokovan, ale jde mi i o napraveni me bonity u banky - v souvislosti s exekuci mi banka pozastavila kontokorent, nechci mit zapis v registru dluzniku. Na uctu jsem v byla v debetu, když byla uvalena exekuce/blokace na mem ucte - cetla jsem, ze v tomto pripade se blokace/exekuce provadet na ucte manžela povinneho nema. Dekuji za vyrozumneni. S pozdravem Pstruzinova

Otázku poslal/a: Pavlina , 24. 8. 2019 19:52

Na otázku odpovídá:

Poradna při finanční tísni, o.p.s., Monika Hrabáková

Dobrý den, máte pravdu, v tomto případě jste neměla být jako manželka povinného do exekuce přibrána a Váš běžný účet neměl být zablokován, při prokazatelném závazku z podnikání se nejedná o závazek v SJM. Náprava bohužel není snadná ani jednoznačná. Jestliže není exekuce dosud skončena, podejte exekutorovi návrh na zrušení exekuce z důvodu, že se jednalo o exekuci neoprávněnou ( z exekučního titulu ale musí být zřejmé, že se jedná o závazek z podnikání. I fyzické osoby nepodnikatelé mají dlužné pojistné a penále u zdravotních pojišťoven ). Případné zrušení exekuce pak bude sloužit jako podklad pro jednání s bankou o výmazu z bankovního registru. Jestliže exekuce již skončená je, musíte také jednat přímo s bankou, které budete dokládat, že se jednalo o exekuci, která proti Vám neměla být vedena - exekuční titul, tedy výkaz nedoplatků, návrh na nařízení exekuce a exekuční příkaz manžela.
Ostatní informace nejsou pravdivé. Exekutor postihne účet manžela spolu s účtem povinného, teprve poté vydává výzvu k dobrovolnému plnění. Postihují se všechny účty, exekutor nemá žádné informace o zůstatku na účtech, banka mu tyto informace nesmí poskytnout. Blokují se prostředky na běžných účtech do výše vyčíslené v exekučním příkazu, v případě, že je na běžném účtu zůstatek vyšší, částka nad výši blokace je dlužníkovi volně dostupná. S přáním hezkého dne Monika Hrabáková

28. 8. 2019 14:10

Položte svojí vlastní otázku. Důchody a dávky - poradna je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma dávky v hmotné nouzi, důchody, důchody a dávky, mateřská dovolená, podpora v nezaměstnanosti, poradna, přídavky na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí, rodičovská dovolená, sociální dávky

OSVČ: Na co dát pozor v přehledu o zdravotním a sociálním pojištění?

11. 3. 2011 | František Mašek

OSVČ: Na co dát pozor v přehledu o zdravotním a sociálním pojištění?

Správně si poradit s přehledem příjmů a výdajů pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení je snazší než dobře vyplnit daňové přiznání. I u nich je však potřeba dát si na několik věcí dobrý pozor.

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na bydlení od roku 2011

10. 3. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na bydlení od roku 2011

Nájem, elektrika, vodné, stočné, plyn – přerůstá vám to přes hlavu? Nedokážete sami hradit náklady spojené s bydlením? V článku Ludmily Řezníčkové, odbornice z Poradny na Peníze.cz, se dozvíte, jestli máte nárok na státní příspěvek na bydlení.

Kdo vysvětlí penzijní reformu lidem? Finanční poradci!

10. 3. 2011 | Petr Šafránek | 25 komentářů

Kdo vysvětlí penzijní reformu lidem? Finanční poradci!

Ponechme teď stranou, zda je vládou navržená penzijní reforma správná, či nikoliv. Jedno je jisté – ať už je jakákoliv, vláda rozhodně nezvládla první fázi komunikace reformy se širokou veřejností. Jediné, co si ze zamýšlené reformy lid doposud odnesl, je zdražování v důsledku sjednocení sazeb DPH.

Zestátnili byste soukromé penzijní fondy jako David Rath?

10. 3. 2011 | redakce Peníze.CZ | 55 komentářů

Zestátnili byste soukromé penzijní fondy jako David Rath?

Důchodová reforma dál vyvolává emoce. Nečekaně se do ní pustil i prezident Klaus, kritika znovu zaznívá i od Věcí veřejných. Poslanec za ČSSD a hejtman David Rath dokonce vyhrožuje, že když se dostane sociální demokracie k moci, úspory v soukromých penzijních fondech znárodní.

Nevyhazujte peníze oknem! Poradíme, jak ušetřit

9. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 21 komentářů

Nevyhazujte peníze oknem! Poradíme, jak ušetřit

Je to zvláštní paradox – peníze milujeme, chceme je, ale přitom se o ně moc nestaráme. Necháváme je ležet bez užitku, neříkáme jim, co mají dělat, utrácíme je za falešný pocit jistoty místo toho, abychom věděli, co je důležité a bez čeho se obejdeme.

Změna: Stát přispěje jen tomu, kdo si nemůže pomoci sám

6. 3. 2011 | Petr Kučera | 11 komentářů

Změna: Stát přispěje jen tomu, kdo si nemůže pomoci sám

Lidé, kteří žádají stát o příspěvek na živobytí, by měli nově vyplnit také čestné prohlášení. V něm mají uvést, že jim jejich celkové sociální a majetkové poměry neumožňují překonat nepříznivou situaci vlastními silami.

Mají děti posílat procento z výdělku na důchod rodičů?

3. 3. 2011 | redakce Peníze.CZ | 39 komentářů

Mají děti posílat procento z výdělku na důchod rodičů?

Penzijní reforma vyvolala v Česku velký rozruch, vlnu kritiky za nedomyšlenost a obavy z toho, že stát využil reformu důchodů ke zvýšení daní, zejména DPH. Přinesl ale i jednu poměrně nosnou myšlenku - možnost, aby děti podpořili částí svého výdělku penzi svých rodičů.

Deregulace nájmů: cenová mapa je polovičatá, soudy asi nehrozí

1. 3. 2011 | František Mašek | 1 komentářů

Deregulace nájmů: cenová mapa je polovičatá, soudy asi nehrozí

Dlouho očekávaná cenová mapa ministerstva pro místní rozvoj zatím umožňuje stanovit jen cenu desetiny nemovitostí s deregulovanými nájmy. Zdá se nicméně, že soudy o výši nájemného zatím příliš nehrozí.

Tomáš Prouza: Jak prohrát reformu

1. 3. 2011 | Tomáš Prouza | 19 komentářů

Tomáš Prouza: Jak prohrát reformu

Do startu důchodové reformy zbývají ještě skoro dva roky, ale vládě se během týdne úspěšně podařilo zklamat a naštvat i ty, kteří by jinak reformu ze všech sil podporovali.

Tomáš Prouza: Pravda o reformě

25. 2. 2011 | Tomáš Prouza

Tomáš Prouza: Pravda o reformě

Pokud chci, aby mi někdo věřil, neměl bych mu lhát. A pokud chci něčí důvěru, měl bych mu odkrýt karty. Vláda bohužel při představení důchodové reformy porušila obě základní pravidla a výrazně tak omezila naději na to, že lidé navrženou reformu přijmou.

Jaký můžete mít invalidní důchod?

24. 2. 2011 | Ludmila Řezníčková | 57 komentářů

Jaký můžete mít invalidní důchod?

Vysoké nasazení, plný výkon – tak to žádá doba a především zaměstnavatelé. Někomu v tom ovšem dlouhodobě brání zdraví – a co pak? Ludmila Řezníčková z poradny serveru Peníze.cz ve svém článku uvádí, co vše můžete v případě invalidity požadovat od státu.

Má být penzijní reforma financována zvýšením DPH?

24. 2. 2011 | redakce Peníze.CZ | 27 komentářů

Má být penzijní reforma financována zvýšením DPH?

Chystaná penzijní reforma má sice na první pohled poměrně přesné kontury, řada otázek však zůstává nezodpovězena. Budou například výdaje na transformaci důchodového systému skutečně uhrazeny z příjmů, které přinese sjednocení DPH na 20 procent? A nebylo by lepší zvolit jiný způsob financování této reformy?

Tomáš Prouza: Mýty a pohádky o penzijní reformě

23. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 1 komentářů

Tomáš Prouza: Mýty a pohádky o penzijní reformě

Máme před sebou rok boje o penzijní reformu. Na co si dát pozor, abychom nenaletěli? A co všechno nám ještě vláda neřekla?

Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

22. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

Zatímco někteří slaví, že po letech diskusí konečně máme na stole větší úpravu penzijního systému (i když do skutečné reformy mají navržené změny ještě hodně daleko), jiní se ptají, jak dlouho změny vydrží. Tedy pokud se vůbec uvedou v život.

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

21. 2. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

Vláda se rozhodla zvýšit DPH na naprostou většinu potravin - problém penzí tím bude jednou pro vždy vyřešen!

Partner sekce

Poradna při finanční tísni, o.p.s.

Poradna při finanční tísni, o.p.s.

Nezisková a nekomerční obecně prospěšná společnost založená s cílem poradit dlužníkům, fyzickým osobám ve finančních těžkostech, jak najít cestu z dluhů ven. S pobočkami v Praze, Ostravě, Ústí nad Labem, České Lípě, Litvínově, Plzni, Hradci Králové, Prostějově, Šumperku a Příbrami poskytuje odborné dluhové poradenství dlužníkům v exekuci, právním i mimosoudním vymáhání, zpracovává návrhy na oddlužení – osobní bankrot, konzultuje další postup ve věcech spojených se závazky všeho druhu (dědictví, společné jmění manželů, spotřebitelské a jiné úvěry). Provozuje bezplatnou poradenskou linku každé pondělní na čísle 800 722 722. Všechny služby nabízí zdarma, včetně zpracování insolvenčního návrhu – návrhu na oddlužení (osobní bankrot). Poskytuje i preventivní rady a konzultace před uzavřením smlouvy, školí kolektivy všeho druhu. Kontakt: Tel. 222 922 240

Za poradnu odpovídá:

Monika Hrabáková

http://www.financnitisen.cz/

Partnerem poradny od: 10.10.2013

Aktuální články

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Banka Creditas od začátku října zvyšuje některé dosavadní poplatky. Změny se týkají hlavně...více

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou...více

Etherová ETF startují. Zisky z těžby bitcoinů jsou rekordně nízké. Týden v kryptu

Etherová ETF startují. Zisky z těžby bitcoinů jsou rekordně nízké. Týden v kryptu

Šéf BlackRocku je fanouškem bitcoinu. Němci prodali bitcoin nejhůře jak mohli. Trump prý...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services