Nárok na podporu

Dobrý den, zajímalo by mě, zda mám nárok na podporu nebo na jiné sociální dávky. V únoru mi skončila rodičovská dovolená. V březnu jsem se zaregistrovala na ÚP, a 1.června nastoupila do práce na zkrácený úvazek. Červen, červenec, srpen, září, jsem si odpracovala ale z osobních a zdravotních důvodů, jsem byla nucena práci ukončit. Bude mi ukončen pracovní poměr k 30. 9. Zaregistrovat na úřad práce se mohu nejdřív 21.10, z osobních důvodů. Zajímá mě ale, jestli mám nárok na nějaké peníze, když jsem byla v práci jen 4 měsíce?

Otázku poslal/a: Petra , 20. 9. 2019 13:56

Na otázku odpovídá:

Sociální pracovnice, Zuzana Ledesmová

Dobrý den, můžete zkusit požádat o dávky hmotné nouze (příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení)

Co se týče podpory z ÚP, tak základní podmínka 12 měsícu v posledních 2 letech je slněna pobíráním rodičovského příspěvku, tudíž nárok vám vznikne, pokud se pro výši podpory zohlední i vaše brigáda o bude záležet jaké doklady doložíte na ÚP, zda to byla dohoda o pracovní činnosti, o rovedení práce apod. Určitě však má smysl si o podporu na ÚP požádat.

23. 9. 2019 14:28

Položte svojí vlastní otázku. Důchody a dávky - poradna je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma dávky v hmotné nouzi, důchody, důchody a dávky, mateřská dovolená, podpora v nezaměstnanosti, poradna, přídavky na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí, rodičovská dovolená, sociální dávky

Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

17. 10. 2006 | Ludmila Řezníčková | 263 komentářů

Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

S ubývajícími měsíci roku 2006 roste mezi rodiči, kteří v současné době pobírají rodičovský příspěvek, napětí, zda skutečně dojde k jeho slíbenému a schválenému zvýšení. Napjatému vyčkávání se nelze divit, nejedná o zvýšení zanedbatelné: rodičovský příspěvek by se od 1. 1. 2007 měl více než zdvojnásobit. Zákon je sice vyhlášen ve Sbírce zákonů, přesto je ale oprávněné se ptát, zda k tomuto zvýšení skutečně dojde.

Skončili jste studium a nevíte co dál? Hurá na úřady

8. 9. 2006 | Ludmila Řezníčková

Skončili jste studium a nevíte co dál? Hurá na úřady

Ukončili jste v uplynulém školním roce studium, nepokračujete na další škole a zatím jste nesehnali práci? Přečtete si, proč je dobré, aby se absolventi přihlásili na úřadu práce, jak je to se zdravotním pojištěním, na jakou pomoc od státu mají nárok nebo za jakých podmínek by jim byla vyplácena podpora v nezaměstnanosti.

Co dělat, když schází "roky na důchod"

6. 9. 2006 | Ludmila Řezníčková | 20 komentářů

Co dělat, když schází "roky na důchod"

Chystáte se odejít do penze? Pro nárok na starobní důchod je potřeba mimo jiné dosáhnout povinné doby důchodového pojištění. Víte, co vše se do této doby započítává? Co dělat, pokud zjistíte, že tuto povinnou dobu pojištění nesplňujete? Proč je dobré si před podáním žádosti o důchod nechat vystavit tzv. informativní osobní list důchodového pojištění? Za jaké situace byste neměli na starobní důchod nárok až do smrti?

Události uplynulého měsíce: srpen

1. 9. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: srpen

Uteklo vám v srpnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru srpnových událostí.

Co všechno nabízí státní podpora bydlení?

17. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 19 komentářů

Co všechno nabízí státní podpora bydlení?

Kupujete nemovitost, chystáte se stavět či rekonstruovat a sháníte peníze? Nebo už bydlíte, ale chybí vám peníze na provoz domácnosti? Připravili jsme pro vás přehled státních podpor, které můžete získat a poradíme vám i jak je získat. Dozvíte se, jaké podmínky musíte splnit, kolik vám stát na bydlení půjčí (případně formou příspěvku na bydlení "věnuje") a co pro to musíte udělat.

Zemětřesení v dávkách sociální péče: více peněz postiženým

11. 7. 2006 | Ludmila Řezníčková | 19 komentářů

Zemětřesení v dávkách sociální péče: více peněz postiženým

Od ledna se ruší zvýšení důchodu pro bezmocnost a příspěvek při péči o blízkou a jinou osobu. Nahradí je příspěvek na péči. Ten zdravotně postiženému dopřeje nejenom více peněz, ale bude poskytován přímo jemu. On sám si pak rozhodne, k nákupu jaké sociální služby jej použije, zda jej dá svému příbuznému, který o něj pečuje, nebo některému ze sociálních zařízení. Změny se týkají i poskytovatelů služeb. Podívejme se na novou dávku.

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: narození dítěte

4. 7. 2006 | Ludmila Řezníčková | 15 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: narození dítěte

Na mateřskou budou mít nárok jak matky, tak i otcové a rodiče adoptovaného dítěte. Ruší se poskytování prodloužené mateřské tzv. osamělým matkám. Dávka mírně vzroste. Co dalšího se mění? Povíme si, koho se týkají vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství a co je nová dávka, tzv. ošetřovné.

Letní brigády: co je důležité vědět

28. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 7 komentářů

Letní brigády: co je důležité vědět

Studentům za několik dní nastane čas odpočinku, který ovšem řada z nich využívá také k vylepšení své finanční situace. Co se získáním brigády souvisí po pracovně-právní stránce? Jak je student zabezpečen, pokud v době brigády onemocní? Jak je to se zdravotním pojištěním? Chcete-li znát odpovědi na tyto a další důležité otázky, čtěte dál.

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

27. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 15 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: nemocenská na účet zaměstnavatele

Leden 2007 přinese tzv. náhrady mzdy, tedy "nemocenskou", kterou zaměstnanci poskytne jeho zaměstnavatel, a to po dobu prvních 14 dnů stonání. Kolik to bude a za jakých podmínek? Jakou možnost mají menší podniky, aby pro ně tato úprava neznamenala likvidaci? Jak to bude nově s nemocenskými dávkami od státu? A v čem se zpřísní léčebný režim?

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

20. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 52 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: kolik dá stát za rodičovství?

Největší a ve společnosti nejznámější plánovanou změnou je zvýšení rodičovského příspěvku. I nyní po volbách se stále ozývají hlasy, zda k němu od 1. ledna příštího roku skutečně dojde a zda zákon bude platit. Jak to tedy bude? A jaké změny čekají na nejrozšířenější dávku, přídavek na dítě? Jak se změní podmínky pro sociální příplatek a kolik bude činit porodné a pohřebné?

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: bydlení za státní peníze

13. 6. 2006 | Ludmila Řezníčková | 16 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: bydlení za státní peníze

Od příštího roku bude přiznání příspěvku na bydlení záviset nejen na výši příjmu žadatele, ale také na nákladech na bydlení. Protože však tato dávka nepokryje veškeré náklady s bydlením související, zavádí se nově tzv. doplatek na bydlení. Kdo má nárok na peníze od státu v rámci těchto dvou dávek? Jak jsou počítány?

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

31. 5. 2006 | Ludmila Řezníčková | 12 komentářů

Zemětřesení v systému dávek sociální péče: příspěvek na živobytí

V lednu příštího roku nahradí stávající dávky sociální potřebnosti nově představené dávky pomoci v hmotné nouzi. Jednou z nich bude tzv. příspěvek na živobytí. Podle čeho se výše této částky bude počítat a komu na ni vznikne nárok? Týká se jak dětí tak dospělých, zaměstnaných i nezaměstnaných. Nárok na něj budou mít např. i oběti živelních pohrom či děti ze sociálně slabých rodin, na něž rodič neplatí výživné.

Platy v ČR: na vrcholu středoevropské čtyřky, v evropském srovnání bída

18. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 19 komentářů

Platy v ČR: na vrcholu středoevropské čtyřky, v evropském srovnání bída

Ze zemí Visegrádské čtyřky vyděláváme nejvíce. Na vrchol evropského žebříčku to ale máme hodně daleko. Vyděláme si totiž pouhých 13 % toho, co za stejnou práci dostanou Dánové. Jak je to s platy a koupěschopností v Evropě? Cítíme se chudí, nebo bohatí, když jsme prokazatelně 34. nejbohatším státem ze 176 zemí světa? A proč z celé EU krademe nejvíce právě my?

Partner sekce

Sociální pracovnice

Zuzana Ledesmová Zuzana Ledesmová vystudovala Vyšší odbornou školu sociální v Ostravě a poté navázala bakalářským studiem v oblasti ekonomiky a managementu. Nyní dokončuje studium sociální práce na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzitě v Brně. Jmenovaná má také praktické zkušenosti ze sociální oblasti. V minulosti pracovala několik let na sociálním odboru městského úřadu. V současné době působí v roli sociálního pracovníka na úřadu práce, oddělení nepojistných sociálních dávek. Zuzana Ledesmová odpoví na vaše otázky nejen z oblasti sociálního zabezpečení, dávek nemocenského pojištění, důchodového pojištění. Ludmila Řezníčková Ludmila Řezníčková vystudovala Sociálně právní akademii Ostrava a poté i bakalářské studium sociální práce na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Jmenovaná má i praktické zkušenosti ze sociální oblasti. V minulosti pracovala na sociálním odboru městského úřadu, a nyní pracuje na úřadu práce, oddělení nepojistných sociálních dávek - oddělení dávek pomoci v hmotné nouzi. Ludmila Řezníčková odpoví na vaše otázky z nejen oblasti sociálního zabezpečení, dávek nemocenského pojištění, důchodového pojištění.

Za poradnu odpovídá:

Zuzana Ledesmová

Aktuální články

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Nebezpečné jídlo, hračky nebo powerbanka. Tohle radši vraťte, vyzývají řetězce a úřady

Plísně, chemie nebo třeba riziko úrazu elektřinou. Úřady za poslední dva měsíce musely...více

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Banka Creditas od začátku října zvyšuje některé dosavadní poplatky. Změny se týkají hlavně...více

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services