Mám nárok na nějakou sociální dávku?

Dobrý den, od prosince jsem evidovaný na úřadu práce, ale nepobírám podporu v nezaměstnanosti. Zároveň mám do konce roku podepsanou dohodu o pracovní činnosti u pracovní agentury, jedná se ale pouze o občasné brigády. Tato nabídka brigád nyní ale zcela skončila a platit běžné výdaje budu schopen už jen v dubnu. Sehnat v nynější situaci práci v dosažitelné vzdálenosti není příliš pravděpodobné. Mám po dobu vyhlášeného nouzového stavu nárok na nějaký příspěvek? A případně jaký? Je mi 55 let a žiji sám ve vlastním domě na vesnici.

Otázku poslal/a:  , 1. 4. 2020 21:10

Na otázku odpovídá:

Sociální pracovnice, Zuzana Ledesmová

Dobrý den, můžete se zkusit obrátit na úřad práce, oddělení dávek hmotné nouze a zkusit zažádat o příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení.

5. 4. 2020 21:38

Položte svojí vlastní otázku. Důchody a dávky - poradna je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma dávky v hmotné nouzi, důchody, důchody a dávky, mateřská dovolená, podpora v nezaměstnanosti, poradna, přídavky na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí, rodičovská dovolená, sociální dávky

Práce na černo se netrestá

14. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 14 komentářů

Práce na černo se netrestá

Nezaměstnaní, kteří pracují na černo, se nemusí bát ani pokut, ani ztráty sociálních dávek. Zůstat oficiálně nezaměstnaný a přesto si vydělávat prací, se prostě v Česku vyplatí. Lidem i firmám.

Fondy: krátký, ale akciový týden

14. 5. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: krátký, ale akciový týden

Na to, že byl sváteční týden, se investice do fondů vyšplhaly na pěkných 550 miliónů. Navíc poprvé za poslední víc než rok v týdenním přeboru zvítězily akciové fondy. Vše způsobil vstup chrabrého nováčka.

Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí

11. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 12 komentářů

Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí

Dávky pomoci v hmotné nouzi jsou novinkou roku 2007. Nahradily dřívější dávky sociální potřebnosti, které laici nazývali doplatky do životního minima. Podle nového zákona o dávkách v hmotné nouzi má právo na tuto pomoc, která je nezbytná pro zajištění základních životních podmínek, každý, kdo se nachází v hmotné nouzi.

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

24. 4. 2007 | Milan K. Osvaag | 28 komentářů

Daňová reforma: vyrovná nižší daň snížené daňové odpočty?

Snížení sazby daně z příjmů na jednotných 15 % by znamenalo sice nižší daň, ale také nižší daňové odpočty. To pocítí hlavně ti, kteří využívají daňových úlev na úvěry na bydlení, životní pojištění či penzijní připojištění. Podle Ministerstva financí ale nižší základ daně tuto nevýhodu dokáže nahradit. Kupecké počty ovšem napoví, že hypotéky zdraží a už u příjmu nad 35 000 Kč klesnou daňové odpočty na penzijní připojištění a životní pojištění na polovinu. Jak to tedy bude? A promítnou se změny také na trhu s finančními produkty?

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

16. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 33 komentářů

Reforma veřejných financí: jak se změní nemocenská a důchody?

Podle vládního návrhu reformy veřejných financí nebude za první 3 dny nemoci náležet vůbec žádná náhrada platu. Změní se výpočet nemocenské, dávky budou pro mnohé nižší. Do důchodu půjdou ženy i muži v 65 letech, důchodové pojištění si přitom budou muset platit aspoň 35 let. Přilepší si pracující důchodci. Výpočet invalidních důchodů dozná změn. Vznikne Národní úřad pro správu a zaměstnanost. Co vše vláda chystá?

Reforma veřejných financí: změny v sociální oblasti

10. 4. 2007 | Ludmila Řezníčková | 42 komentářů

Reforma veřejných financí: změny v sociální oblasti

Co nám ve svém návrhu reformy veřejných financí vláda přichystala v sociální oblasti? Podívejme se na reformní kroky, které pro oblast dávek státní sociální podpory a sociální péče navrhuje na léta 2008–2010. Jak se změní mateřská, rodičovská, přídavek na dítě, sociální příplatek, "pastelkovné", pohřebné apod.? Které dávky mají zcela zmizet a které se snížit? A jak?

Události uplynulého měsíce: březen

6. 4. 2007 | redakce Peníze.CZ | 1 komentářů

Události uplynulého měsíce: březen

Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru březnových událostí.

Lidí bez práce jsou mraky, proč je tedy těžké nalézt nové zaměstnance?

4. 4. 2007 | Milan K. Osvaag | 66 komentářů

Lidí bez práce jsou mraky, proč je tedy těžké nalézt nové zaměstnance?

Tisíce lidí v evidencích úřadů práce rozhodně neznamenají, že se snadno hledají zaměstnanci pro nové firmy. Právě příchod investorů a stavba jejich továren jsou přitom nejčastějšími argumenty pro vypočítávání úspěchů drtivé většiny českých politiků. Jenomže nalákání investora a zařízení investičních pobídek je jedna věc. Obsazení všech nových míst kvalitními lidmi, je věc docela jiná. Českým nezaměstnaným chybí vzdělání a chuť pracovat.

Nelíbí se vám pravomoci exekutorů i chování některých z nich? Chystá se novela zákona.

27. 3. 2007 | Ctibor Čejpa | 37 komentářů

Nelíbí se vám pravomoci exekutorů i chování některých z nich? Chystá se novela zákona.

Při exekucích často dochází k zabavení věcí třetím osobám. Exekutoři si účtují neodůvodněně vysoké odměny. Zabavují movité věci i tam, kde na to nemají právo a často v nepoměrně vyšší hodnotě, než dosahuje dluh. Toto jsou některé z připomínek nevládní organizace Iuridicum Remedium (IuRe), podle níž kombinace mezerovité legislativy a bezskrupulózního i nezákonného jednání některých exekutorů vede k neúnosnému stavu, kdy dochází k nárůstu nespravedlností a svévole.

Lze vymýtit práci načerno?

22. 3. 2007 | Milan K. Osvaag | 12 komentářů

Lze vymýtit práci načerno?

Mnohem přísnější kontroly lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, i zaměstnavatelů, pomáhají zvyšovat cenu práce v místech, kde je největší nezaměstnanost. Práce načerno je ale stále mimořádně výhodná jak pro lidi v evidenci úřadů práce, tak pro firmy, které si je najímají a platí jim na ruku. Přičemž za ně nemusejí odvádět žádné poplatky státu. Stát se chystá problém řešit. Jak?

Slovenská koruna nabrala dech. Co to znamená pro Slovensko, Česko a Maďarsko?

21. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 5 komentářů

Slovenská koruna nabrala dech. Co to znamená pro Slovensko, Česko a Maďarsko?

Slovenská koruna v pondělí prudce posílila a vůči euru se obchodovala na historických maximech. Pozornost investorů na sebe strhla poté, co EU v pátek schválila změnu centrální parity slovenské koruny v rámci systému ERM II. O co vůbec jde a jaké důsledky může mít současná situace pro české podniky a obyvatele či maďarskou ekonomiku? Proč vůbec slovenská koruna v poslední době tak posiluje? Jak její vývoj ovlivní českou korunu a maďarský forint?

Daňová poradna: zaměstnanci a daňové přiznání

8. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 3 komentáře

Daňová poradna: zaměstnanci a daňové přiznání

Kdy musejí zaměstnanci sami podávat daňové přiznání? Kdy naopak mohou o roční zúčtování požádat svého zaměstnavatele? Jak je to s daňovým přiznáním, když jste na konci roku byli nezaměstnaní? Zrušili jste životní pojištění a nevíte, jak dodanit uplatněné odpočty z minulých let? Musíte kvůli uplatnění odpočtu úroků z úvěrů na bydlení podávat daňové přiznání sami? Za jaké podmínky nemusejí zaměstnanci danit dodatečné příjmy z pronájmu či jiných příjmů? Odpovíme vám nejen na tyto otázky.

Daňová poradna: společné zdanění manželů

5. 3. 2007 | Simona Ely Plischke | 6 komentářů

Daňová poradna: společné zdanění manželů

V naší daňové poradně se nakupily desítky dotazů, které se týkají společného daňového přiznání manželů. Protože se otázky nezřídka opakují, vybrali jsme ty nejčastější a pro přehlednost je seřadili do následujícího článku. Co vás nejvíce zajímá z oblasti společného přiznání manželů za rok 2006 a jak vám odpověděla daňová expertka Jana Suchá?

Jaké volit pojistné částky pro pojištění smrti? II.

22. 2. 2007 | Petr Syrový | 13 komentářů

Jaké volit pojistné částky pro pojištění smrti? II.

Jak nastavit pojistné částky tak, aby vaše finanční cíle bylo možné splnit "za každého počasí"? Jak při nastavování finančních částek zohlednit současný majetek a závazky rodiny, příjem hlavního živitele a příjem jeho partnera? Jakou roli hraje věk klienta? Podívejme se na konkrétní příklad stanovení dobrého pojištění, tedy určení správných pojistných částek.

Partner sekce

Sociální pracovnice

Zuzana Ledesmová Zuzana Ledesmová vystudovala Vyšší odbornou školu sociální v Ostravě a poté navázala bakalářským studiem v oblasti ekonomiky a managementu. Nyní dokončuje studium sociální práce na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzitě v Brně. Jmenovaná má také praktické zkušenosti ze sociální oblasti. V minulosti pracovala několik let na sociálním odboru městského úřadu. V současné době působí v roli sociálního pracovníka na úřadu práce, oddělení nepojistných sociálních dávek. Zuzana Ledesmová odpoví na vaše otázky nejen z oblasti sociálního zabezpečení, dávek nemocenského pojištění, důchodového pojištění. Ludmila Řezníčková Ludmila Řezníčková vystudovala Sociálně právní akademii Ostrava a poté i bakalářské studium sociální práce na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Jmenovaná má i praktické zkušenosti ze sociální oblasti. V minulosti pracovala na sociálním odboru městského úřadu, a nyní pracuje na úřadu práce, oddělení nepojistných sociálních dávek - oddělení dávek pomoci v hmotné nouzi. Ludmila Řezníčková odpoví na vaše otázky z nejen oblasti sociálního zabezpečení, dávek nemocenského pojištění, důchodového pojištění.

Za poradnu odpovídá:

Zuzana Ledesmová

Aktuální články

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Creditas zvýší poplatky, základní služby zůstanou zdarma

Banka Creditas od začátku října zvyšuje některé dosavadní poplatky. Změny se týkají hlavně...více

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Letištní salonky zdarma. Co nabízejí banky a jak je nahradit, když jsou plné

Oblíbený benefit je dostupnější pro čím dál víc lidí. Teoreticky. Jenže salonky jsou...více

Etherová ETF startují. Zisky z těžby bitcoinů jsou rekordně nízké. Týden v kryptu

Etherová ETF startují. Zisky z těžby bitcoinů jsou rekordně nízké. Týden v kryptu

Šéf BlackRocku je fanouškem bitcoinu. Němci prodali bitcoin nejhůře jak mohli. Trump prý...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services