překlenovací úvěr

Dobrý den, půjčili jsme si na rekonstrukci 350 000 Kč. Úvěr máme překlenovací ze stavebního spoření, naspořené procento z cílové částky je 0, bylo založeno nové stavební spoření. Splátka na úroky je 1 485 Kč, na spoření 700 Kč. Takto nám to bylo rozepsáno. Až po roce jsme zjistili, že peníze jdou na jiný účet a úvěr se umoří až po naspoření 40 %. Tudíž každý rok platíme 17 000 Kč, při vkladu 700 Kč zaplatíme opravdu vysoké úroky :( Hledáme náhradní řešení, vyjde nás levněji platit hypotéku na 15 let se splátkou cca 2 500 Kč, nebo platit cca 3 000 Kč na překlenovací úvěr - tedy 1 500 Kč na úroky a 1 500 Kč na spoření? Děkuji za odpověď, vím, že mě stejně kolečko po bankách nemine. HK

Otázku poslal/a: Hana Kleisnerová, 27. 1. 2011 11:35

Na otázku odpovídá:

Helena Šebestová

Překlenovací úvěr umožňuje klientovi financovat naléhavou bytovou potřebu již během čekací doby na poskytnutí úvěru ze stavebního spoření. Do přidělení řádného úvěru ze stavebního spoření jsou ale spláceny pouze úroky z tohoto úvěru a současně je na účet stavebního spoření prováděno tzv. dospořování (až do např. 40 % sjednané cílové částky, ve Vašem případě tedy z 350 tis. Kč).



Výše vkladu na účet stavebního spoření je dána sjednaným tarifem smlouvy o stavebním spoření (a je uvedena ve smlouvě o úvěru). Jedná se však o výši minimální. Pokud je na účet stavebního spoření zasílána platba vyšší, dojde samozřejmě ke zkrácení doby splácení úroků u překlenovacího úvěru a splnění podmínek pro přidělení cílové částky a k „překlopení“ překlenovacího úvěru na řádný úvěr ze stavebního spoření. V tuto chvíli dojde k částečnému splacení úvěrového dluhu z naspořených finančních prostředků na účtu stavebního spoření (vklad na účet stavebního spoření se už dál nezasílá) a je zahájeno pouze splácení úvěru ze stavebního spoření. Splátkami úvěru ze stavebního spoření již dochází k umořování (splácení) jistiny = dluhu. Tolik asi obecně k možnosti urychlení přechodu z fáze překlenovacího úvěru na úvěr ze stavebního spoření.



Při volbě nejvíce vyhovujícího způsobu financování potřeb konkrétní osoby je však třeba zohlednit i další skutečnosti a porovnat podmínky/možnosti nabízených produktů hypotečních bank a stavebních spořitelen.



Výhodou překlenovacích úvěrů je fixní úroková sazba, a to po celou dobu splácení úvěru a dále i vysoká variabilita plateb – v případě finančních možností klienta mohou být zasílány vyšší pravidelné platby na účet stavebního spoření i splátky úvěru (nad rámec sjednaných částek), případně poukazovány mimořádné vklady i splátky, eventuálně je možné i úvěr jednorázově splatit bez jakýchkoliv finančních sankcí. Dále jsou veškeré vklady na účtu stavebního spoření úročeny sjednanou sazbou a je možné nárokovat i státní podporu, čímž dochází ke zhodnocení finančních prostředků klienta. O zaplacené úroky z úvěru je navíc možné snížit základ pro výpočet daně z příjmů. Pro výběr produktu, který by nejvíce vyhovoval Vašim potřebám a možnostem Vám doporučujeme obrátit se přímo na finančního poradce (kontakty bývají uvedeny na internetových stránkách), případně rovnou navštívit poradenská místa vytipovaných peněžních ústavů, kde Vám poradí s výběrem a nasimulují průběh splácení závazku dle Vašich představ.

1. 2. 2011 3:40

Položte svojí vlastní otázku. Finanční produkty je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma běžné účty, finanční produkty, havarijní pojištění, hypotéky, kreditní karty, platební karty, pojištění, povinné ručení, spotřebitelské úvěry, životní pojištění

Jak na investice: začínáme

14. 7. 2004 | redakce Peníze.CZ | 52 komentářů

Jak na investice: začínáme

Víte, na co byste neměli zapomenout ještě před tím, než se rozhodnete začít s investováním? Znáte základní investiční zásady?

Roční cestovní pojistka: papírová nebo plastová?

14. 7. 2004 | Simona Ely Plischke | 3 komentáře

Roční cestovní pojistka: papírová nebo plastová?

Pokud cestujete často do zahraničí, vyplatí se vám uzavřít si celoroční cestovní pojistku. Tu nabízejí nejen pojišťovny jako samostatný produkt, ale i banky jako doplněk či součást platebních karet. Připravili jsme pro vás komplexní přehled všech cestovních pojistek k platebním kartám a porovnali je s ročními cestovními pojistkami pojišťoven.

Malá škola zvyšování úroků: hlavně nenápadně!

13. 7. 2004 | Jiří Šedivý | 24 komentářů

Malá škola zvyšování úroků: hlavně nenápadně!

ČNB nebyla první, kdo na našem trhu zvýšil úrokové sazby. Mnohem rafinovaněji a o tři dny dříve to po indiánsku, tedy nenápadně, provedla Česká spořitelna. Víte, jak se dělají na našem trhu nepopulární kroky?

Když je cestovní pojištění jen cárem papíru

2. 7. 2004 | Simona Ely Plischke | 62 komentářů

Když je cestovní pojištění jen cárem papíru

I když máte kvalitní cestovní pojistku, raději na ni zcela nespoléhejte. Proč? Klientka Axa Assistance utratila v zahraničí ze svého zhruba 130 000 Kč za léčbu a zhruba 90 000 Kč za další účty s léčbou spojené. Po návratu domů jí navíc Česká pojišťovna proplatila méně než polovinu výloh.

Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux III.

25. 6. 2004 | Martin Zika | 2 komentáře

Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux III.

Závěrečná část trilogie otázek a odpovědí o bydlení je tu. Zajímá vás, jak obtížné je získat důvěryhodné údaje, jak vypadá bytová politika v Evropě, nebo jste zatím nenašli odpověď na svůj dotaz? Pak čtěte dnešní odpovědi Martina Luxe.

Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux

23. 6. 2004 | Martin Zika | 7 komentářů

Deregulaci nájmů se nevyhneme, říká Martin Lux

Dojde po deregulaci k poklesu tržního nájemného? Nerozdělí se v jejím důsledku města na části podle příjmu obyvatel, nevzniknou ghetta sociálně slabých? Je-li vůbec reálné deregulaci nájmů očekávat, pak v jakém rozsahu? Martin Lux odpovídá na vaše dotazy.

ČSSD sází na virtuální účty

21. 6. 2004 | Vendula Hilkovičová | 4 komentáře

ČSSD sází na virtuální účty

Mnoho lidí se dnes shodne na tom, že reforma penzijního systému je nutná. Víte ale, jak chtějí tuto věc řešit naši političtí zástupci? Seznámíme vás s konkrétními plány parlamentních stran a zároveň se dozvíte, do jaké míry jsou tyto koncepce podle námi oslovených odborníků smysluplné.

Lépe bydlet na hypotéku, nebo na stavební spoření?

17. 6. 2004 | Roman Scherks | 18 komentářů

Lépe bydlet na hypotéku, nebo na stavební spoření?

Do diskuse o tom, zda je pro financování bydlení vhodnější stavební spoření nebo hypoteční úvěr, přidáváme další příspěvek. Ten se zaměřuje na konkrétní příklady a výpočty, které využívají aktuální výše úrokových sazeb a platnou právní úpravu v oblasti stavebního spoření. Vyberte si hned z šesti variant.

Anketa Pojišťovna roku: 37 gratulací

16. 6. 2004 | Simona Ely Plischke | 10 komentářů

Anketa Pojišťovna roku: 37 gratulací

Ve čtvrtém ročníku ankety Pojišťovna roku 2003 zvítězila dvojka roku 2002, Kooperativa, která vyhrála ve čtyřech ze sedmi hodnocených kategorií. Jednička roku 2002, Česká pojišťovna, se v letošním hlasování umístila na místě druhém, například již potřetí zvítězila v kategorii životní a úrazové pojištění. Jak dopadli ostatní?

Sedm křišťálových špendlíků rozdáno!

16. 6. 2004 | Simona Ely Plischke | 9 komentářů

Sedm křišťálových špendlíků rozdáno!

Komora pojišťovacích makléřů 15. 6. slavnostně vyhlásila držitele titulu Pojišťovna roku 2003 a vítěze dalších šesti kategorií. Co ovlivnilo makléře v jejich hlasování, proč se vrátilo pouze 26 % platných hlasovacích lístků a jak jsou zástupci pojišťoven s výsledky ankety spokojeni?

Novinky pod pokličkou Poštovní spořitelny

11. 6. 2004 | Kristýna Havligerová | 15 komentářů

Novinky pod pokličkou Poštovní spořitelny

Poštovní spořitelna začíná doplňovat svou "nekompletní" nabídku, přichází totiž s vlastním internetbankingem a hybridní platební kartou. Co od těchto novinek mohou klienti očekávat?

Když hypotéka nestačí

11. 6. 2004 | Vendula Hilkovičová

Když hypotéka nestačí

Kdo má dostatek peněz, je pro něj pořízení vlastního bydlení hračka. Kdo je nemá, může pro něj být řešením hypotéka. Co se ale stane, když nemáte nemovitost k zástavě nebo peníze dojdou? Pomoci může předhypoteční a doplňkový úvěr.

Opravdu osobní účet od Citibank

1. 6. 2004 | Petra Postlova

Citibank uvedla v těchto dnech na trh nový osobní účet s názvem CitiOne. O tom, co tento účet nabízí a jaké jsou jeho konkurenční výhody, jsme si povídali s manažerkou depozitních produktů Citibank, Martinou Lovčíkovou.

Bankovní klient v plenkách

27. 5. 2004 | Kristýna Havligerová | 5 komentářů

Bankovní klient v plenkách

I ti nejmenší jsou v poslední době cílem tuzemských finančních institucí. Klienty banky a majitely běžného či spořícího účtu se tak mohou stát i děti. Které banky a za jakých podmínek nabízejí dětská konta?

Jak pojišťovny (ne)dodržují informační povinnost

27. 5. 2004 | Vendula Hilkovičová | 86 komentářů

Jak pojišťovny (ne)dodržují informační povinnost

Rozhodli jsme se zjistit, jak pojišťovny dodržují nový zákon o pojistné smlouvě, konkrétně zda poskytují klientům všechny povinné informace. Sedm pojišťoven proto bylo podrobeno našemu redakčnímu testu. Výsledek? Špatný.

Stránka 174/214

Aktuální články

Konec dvojí kvality? Porovnali jsme, jak se změnily kritizované potraviny

Konec dvojí kvality? Porovnali jsme, jak se změnily kritizované potraviny

Dvojí kvalita potravin v různých státech je už vyřešená věc, prohlásil koncem loňského...více

Česká pošta a ČSOB chtějí prodloužit partnerství o další dva roky

Česká pošta a ČSOB chtějí prodloužit partnerství o další dva roky

Státní podnik Česká pošta plánuje sjednotit harmonogram poštovní licence s poskytováním...více

Výpovědi budou rychlejší. Změny v zákoníku práce podrobně

Výpovědi budou rychlejší. Změny v zákoníku práce podrobně

Snadnější výpovědi, delší zkušební doba. To jsou hlavní změny, které má přinést novela...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services