účet pro obec

Dobrý den, potřebovala bych poradit s volbou nejvhodnějšího účtu pro obec s cca 500 obyvateli. Obec má v současné době běžný účet u České spořitelny, který obsluhujeme Servisem 24. Na účtě je i rezervní částka cca 3 mil. Kč, kterou by chtěli někteří zastupitelé nějak lépe zhodnocovat. Obec má schválenou dotaci na kanalizaci, takže předpokládá že v krátkém horizontu (letos nebo příští rok) bude z těchto peněz čerpat dofinancování dotace a pokud nedostane další prostředky z jiných dotací, bude si brát na další dofinancování úvěr. Dostali jsme jako obec nabídku prostřednictvím jednoho zastupitele od ČSOB. Nabízí nám, abychom u nich založili účet, který má vazbu na spořící účet, který má výhodnější úrok, dá se z něj libovolně vybírat a nenabíhají žádné sankce při výběrech. Potřebovali bychom posoudit, zda účet u spořitelny je pro naší situaci nejvýhodnější (i z hlediska možného budoucího čerpání úvěru) nebo jestli jiná banka nabízí pro obce nějaké příhodnější podmínky a také jaké výhody by nám ve srovnání se současným stavem přineslo založení nabízeného účtu u ČSOB. Jde nám o levné vedení účtu, krátkodobé zhodnocení volných finančních prostředků, posouzení vhodnosti vést v naší situaci spořící účet, ale takový, na kterém by prostředky nebyly blokovány, posoudit možné čerpání úvěru na dofinancování dotace na kanalizaci.

Otázku poslal/a: Lenka Kupková, 27. 4. 2011 11:15

Na otázku odpovídá:

Andrea Čierníková

Dobrý den, banky pro municipality nabízí speciální produkty, bohužel na základě Vámi uvedených informací nedokážu posoudit, jaké produkty máte u České spořitelny, jaké Vám jsou nabízeny ze strany ČSOB. Tím pádem ani která nabídka je a bude pro Vás výhodnější. Většina bank dokáže na základě Vašich požadavků a současných/budoucích potřeb sestavit kalkulaci poplatků i indikativní nabídku úrokových sazeb (pro spoření i úvěrování). Doporučuji proto navštívit několik bank, kde si necháte propočítat Vaše stávající potřeby (na produktech/službách dané banky) a uvidíte, co pro Vás bude výhodnější. Kromě faktoru ceny je potřeba zvášit i další hlediska - jako např. dostupnost poboček, nebo zda Vám budou schopni v budoucnu nabídnout i další produkty (např. Vámi zmiňované financování výstavby ap.). Jestliže nechcete obcházet banky a ptát se na podmínky, máte možnost využít služeb finančních poradců, kteří nabízejí produkty od více bank. Takový poradce by Vám pak měl poradit a nabídnout optimální produkty a služby. Příjemný den.

10. 5. 2011 2:51

Položte svojí vlastní otázku. Finanční produkty je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma běžné účty, finanční produkty, havarijní pojištění, hypotéky, kreditní karty, platební karty, pojištění, povinné ručení, spotřebitelské úvěry, životní pojištění

Vybíráte si úvěr na bydlení? Nezapomeňte do nákladů započítat i povinná pojištění

15. 2. 2006 | Kateřina Boušová

Vybíráte si úvěr na bydlení? Nezapomeňte do nákladů započítat i povinná pojištění

Pokud úvěr zajistíte nemovitostí, budete ji muset pojistit. K úvěru hypoteční banky a stavební spořitelny v některých případech vyžadují i životní pojištění. Kdy banky pojistky vyžadují, jaká pojistka je ta správná a na čem závisí její výše? Odpovědi na tyto a další otázky najdete v našem článku.

Události uplynulého měsíce: leden

10. 2. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: leden

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru lednových událostí.

Jak v penzi vyzrát na běžný účet?

9. 2. 2006 | Dana Chytilová | 6 komentářů

Jak v penzi vyzrát na běžný účet?

Máte našlápnuto do důchodu? Víte, že některé banky nabízejí účty speciálně pro seniory? Podívejte se s námi, na čem můžete ušetřit a zda se vám účet opravdu vyplatí.

Vyplatí se právě vám investovat do nemovitosti? Spočítejte si to!

2. 2. 2006 | Petr Syrový | 17 komentářů

Vyplatí se právě vám investovat do nemovitosti? Spočítejte si to!

Uvažujete o koupi nemovitosti za účelem jejího pronájmu? Máme pro vás exkluzivní nástroj: kalkulačku, která například spočítá, jaké měsíční cash flow bude vaše investice generovat či jaké celkové výnosnosti dosáhnete. Můžete ji použít také pro hledání kritického scénáře investice nebo stanovení minimální výše nájmu. Vše předvedeme a vysvětlíme na příkladu a upozorníme na všechny náklady spojené s investováním do nemovitostí.

Kde vzít na rozjezd podnikání?

31. 1. 2006 | Dana Chytilová | 4 komentáře

Kde vzít na rozjezd podnikání?

Začínáte podnikat? A máte dost peněz? Pokud ne, připravte se na spoustu otázek, byrokracie a množství neúspěšných žádostí o úvěr. Jako začínající podnikatel bez historie nemáte moc šancí. Nějaké možnosti ale přece jen jsou, a to nejen u bankovních domů. Poradíme vám, kde to zkusit.

Dotace na bydlení spíše zvyšují cenu nemovitostí, říkají odborníci

31. 1. 2006 | Kateřina Boušová | 16 komentářů

Dotace na bydlení spíše zvyšují cenu nemovitostí, říkají odborníci

Od března letošního roku začne Státní fond rozvoje bydlení poskytovat další dotaci na bydlení pro mladé. Ta ale podle odborníků spíše podpoří růst cen nemovitostí. Program podle nich také nijak nezvyšuje dostupnost bydlení, napomáhá jen omezené skupině obyvatelstva, která mnohdy dotace ani nepotřebuje. Pomůže tedy tento program něčemu?

Společné daňové přiznání 2005 krok za krokem

30. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková | 469 komentářů

Společné daňové přiznání 2005 krok za krokem

V nových "daňových kramflecích" s možností uplatnit společné daňového přiznání manželů si je jistý jen málokdo. Připravili jsme proto podrobný, ale srozumitelný návod, jak v 10 krocích společné zdanění vyplnit a spočítat. Také vneseme světlo do hlavních nejasností a poskytneme seznam dokumentů, které pro uplatnění společného zdanění budete potřebovat.

Hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření?

27. 1. 2006 | Linda Fejtková | 14 komentářů

Hypotéku, nebo úvěr ze stavebního spoření?

Stavební spořitelny se již několik let cíleně snaží hypotékám konkurovat, nulová akontace je již téměř běžná, ale prodlužuje se i doba splatnosti. Jaký je tedy mezi úvěrem a hypotékou rozdíl? Co je pro klienta výhodnější? Na tuto zapeklitou otázku se pokusíme odpovědět srovnáním několika konkrétních příkladů, a to především z hlediska RPSN.

Česká ekonomika ve volebním roce: co čeká nás a naše kapsy?

24. 1. 2006 | Simona Ely Plischke | 2 komentáře

Česká ekonomika ve volebním roce: co  čeká nás a naše kapsy?

Průměrná mzda letos asi překoná 20 000 Kč. Díky silné koruně si budeme moci v zahraničí více vyhodit z kopýtka. Kolik za rok zaplatíme za euro či dolar? Co zdraží a co budeme nakupovat levněji? Schodek rozpočtů opět vzroste, nezaměstnanost klesne jen mírně. Jak s korunou zamává investice Hyundai? Co přední ekonomové očekávají od letošního vývoje českého hospodářství?

U které stavební spořitelny uzavřít smlouvu?

23. 1. 2006 | Kateřina Boušová | 22 komentářů

U které stavební spořitelny uzavřít smlouvu?

Hledáte produkt, se kterým svoje peníze bezpečně zhodnotíte nebo potřebujete půjčit na bydlení? Stavební spoření je dobrou volbou. Kterou spořitelnu si ale vybrat? Záleží hlavně na tom, co přesně od uzavření smlouvy očekáváte. Dříve než smlouvu podepíšete, přečtěte si naši analýzu nabídky stavebních spořitelen.

Pětileté fixace hypoték dobíhají, budete refinancovat?

16. 1. 2006 | Linda Fejtková | 21 komentářů

Pětileté fixace hypoték dobíhají, budete refinancovat?

V letech 2000 a 2001 se hypotéky nejčastěji sjednávaly se sazbou vázanou na 5 let. Brzy tak u mnoha hypotečních úvěrů nastane tzv. výročí. Mnoho klientů si nejspíš začne klást otázku, zda hypotéku refinancovat, či přijmout sazbu, kterou jim banka nově nabízí. O co při refinancování úvěru jde a komu se vyplatí? Spočítejte si právě vaši situaci.

Peněžní trh má vždy smysl

12. 1. 2006 | David Urbánek | 12 komentářů

Peněžní trh má vždy smysl

I když nyní nepřináší fondy peněžního trhu po zohlednění inflace kladný reálný výnos, není důvod se jim vyhýbat. Stále plní svůj účel výhodné alternativní investice k bankovním účtům. Jsou investice na korunovém peněžním trhu při historicky nízkých sazbách ještě vůbec efektivní? Proč má pro investora mnohem větší smysl sledování reálné výkonnosti trhu než výše úrokové míry?

Události uplynulého měsíce: prosinec

6. 1. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: prosinec

Uteklo vám v prosinci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru prosincových událostí.

Bankovní předsevzetí: do nového roku s novým sazebníkem

5. 1. 2006 | Dana Chytilová | 3 komentáře

Bankovní předsevzetí: do nového roku s novým sazebníkem

Banky se od začátku ledna předhánějí ve zveřejňování přehlednějších sazebníků. Některé připravily velké změny, jiné se spíše snažily o zpřehlednění a srozumitelnější formu. Někde už změny platí, jinde je teprve připravují, v několika ústavech změny zatím neplánují. O kolik budete letos platit méně či více?

Daň z příjmů zaměstnanců za rok 2005: (ne)výhodné novinky

4. 1. 2006 | Kateřina Havlíčková | 23 komentářů

Daň z příjmů zaměstnanců za rok 2005: (ne)výhodné novinky

Významnými novinkami, které můžeme využít při účtování za rok 2005, jsou daňové zvýhodnění a společné zdanění manželů. Poradíme, zda se vám tyto instrumenty vyplatí a jak je co nejlépe využít. A nezapomeňte, že se blíží termín pro podání žádosti o roční zúčtování daně, pokud o něj chcete požádat svého zaměstnavatele.

Stránka 159/214

Aktuální články

Aby bylo na rozjezd, prodal jsem motorku, říká zakladatel Adventure Menu

Aby bylo na rozjezd, prodal jsem motorku, říká zakladatel Adventure Menu

Jako milovník výletů do přírody postrádal jídlo, které by na cestách nejen zasytilo, ale...více

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

Problém s pojišťovnou? Zkuste ombudsmanku. Vysvětlíme, jak na to

Spory mezi spotřebiteli a pojišťovnami řeší už pět let právníci v kanceláři ombudsmanky...více

Dodržujte pravidla, nebo jeďte domů. Nové zákazy pro turisty

Dodržujte pravidla, nebo jeďte domů. Nové zákazy pro turisty

Přeplněným dovolenkovým destinacím dochází trpělivost se zástupy turistů. Místní obyvatelé...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services