Záporné výnosy na sekundárním trhu

Dobrý den, pokud by to bylo možné, potřeboval bych vysvětlit, proč se mid yield státních dluhopisů se záporným úrokem na sekundárním trhu posunuje k nule. Například dluhopisy CZ0001004592 se z původních zhruba -0,3 dostaly na -0,09. Proč se neobchodují spíše za -0,4? Není reálné, že investor, který je drží, spíše prodělá, když je nyní prodá? Když nakoupím dluhopisy na primárním trhu za -0,3 % p. a. a na sekundárním trhu je prodám za -0,28 %, neprodělávám tak? Děkuji mnohokrát za případnou odpověď, moc by mi pomohla. S přáním hezkého dne, Kovář.

Otázku poslal/a:  , 4. 4. 2016 19:18

Na otázku odpovídá:

Aleš Tůma

Dobrý den,
mohou to být dva efekty, za prvé normální pohyb tržních sazeb, za druhé posun dluhopisu v čase ke splatnosti. Někdy je totiž YTM u 1letého dluhopisu mírně vyšší než 2letého. Nemám zrovna po ruce detailní data, abych určil který vliv to je. Český dluhopisový trh ale není nepříliš likvidní, takže bych z těchto drobných rozdílů cen nevyvozoval dalekosáhlé závěry a nedával jim velký ekonomický význam.
K druhé části otázky, i když jsou sazby v záporu, platí obvyklý vztah: růst výnosu (zde menší mínusové číslo) rovná se pokles ceny. Pokud by tedy investor nakoupil při -0,3 % a prodal při -0,1 %, tak něco málo prodělá.
Banka nakupující na primárním trhu může mít 2 motivy, buď vystupuje jako tvůrce trhu, potom dluhopisy nechce dlouhodobě držet a vydělá na spreadu. Nebo chce bezpečně zaparkovat rezervy, v takovém případě akceptuje i malou ztrátu.

2. 5. 2016 19:22

Položte svojí vlastní otázku. Investiční poradna je vám plne k dispozíci.


Další otázky z poradny


Související články

Související články na téma akcie, dluhopisy, investice, investiční poradna, komodity, kryptoměny, podílové fondy, spořicí účty, stavební spoření, termínované vklady

Fondy: zajištěné přebírají žezlo

22. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné přebírají žezlo

Skoro se není čemu divit, když trhy předvádějí strašidelné bludiště či spíše zámek hrůzy. Nakonec je tedy celkových 370 miliónů korun docela úspěch. Výkonnost většiny fondů však zamířila dolů, takže na trůn se konečně usadily zajištěné.

Akcie: burzovní propadliště

22. 5. 2006 | Pavel Slavík | 3 komentáře

Akcie: burzovní propadliště

České tituly výrazně ztrácely, pražská burza slabila o téměř 6 %. USA a eurozóně se nedařilo o nic lépe. Americká inflační data přinesla velké zklamání, indexy v USA tak zažily jedny z největších denní propadů, ztrácely navíc celý týden. Evropské akciové trhy přišly o 4 %, což je jejich největší propad od března 2003.

Jiří Dolejš: Nepropadněme absurdním závodům ve snižování daní

17. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 16 komentářů

Jiří Dolejš: Nepropadněme absurdním závodům ve snižování daní

Naše sliby mají racionální rámec. Přímá účast pacienta má mít jen zcela okrajový charakter. Splácení úvěru na školné může být pro některé absolventy chudších oborů problém. I naším cílem je udržet veřejný dluh v přijatelných mezích a připravit ekonomiku na vstup do eurozóny. Neříkáme stop reformě penzí, chceme její odklad. Získat v restituci starší dům obsazený nájemníky skutečně není žádná výhra. Říká Jiří Dolejš z KSČM.

Dluhopisy: ekonomiky straší inflace, posouvá výnosy stále výše

17. 5. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: ekonomiky straší inflace, posouvá výnosy stále výše

Nejdůležitější událostí minulého týdne bylo středeční zasedání amerického FEDu, který podle očekávání zvýšil sazby. Následné prohlášení Bernakeho přineslo další přísné komentáře. Do Evropy přišla konečně tvrdá data potvrzující hodnoty předstihových ukazatelů. HDP eurozóny vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku o 2 % (meziročně). Ve středoevropském regionu nic nového. Koncem týdne zamávala s rozvíjejícími se trhy třikrát vyšší inflace v Turecku, negativní sentiment se pak dále přemístil také do střední Evropy.

Jaromír Soukup ze SZ: Úspěšná ekonomika neznamená ekonomika energeticky náročná

16. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 27 komentářů

Jaromír Soukup ze SZ: Úspěšná ekonomika neznamená ekonomika energeticky náročná

Rozvoj obnovitelných zdrojů energie je naprostou nutností. Jaderná energetika není trvalým řešením, jde opět o neobnovitelný zdroj. Ekologická daňová reforma je naší povinností, je ale i předpokladem pro změnu struktury průmyslu. Její nepříznivý cenový dopad by sociálně slabším kompenzovaly dávky. Vysoké školy by měly být dostupné zdarma a bez přijímacích zkoušek. Nechceme minimální daň a registrační pokladny. Říká Jaromír Soukup.

Ptejte se Jana Kasla z SNK Evropských demokratů!

15. 5. 2006 | Martin Zika | 18 komentářů

Ptejte se Jana Kasla z SNK Evropských demokratů!

Nový zákoník práce, který umožní např. krátké výpovědní lhůty. Zrušení minimální daně a registračních pokladen, uznání práce na fakturu. Dramatické snížení nákladů na provoz státní správy až o 30 %. Snížení daní, zrušení odpočtů na úroky z úvěru ze stavebního spoření a hypoték. Podpora v nezaměstnanosti podmíněná aktivní rekvalifikací. Na cokoli o ekonomickém programu SNK ED se dnes můžete zeptat místopředsedy této strany Jana Kasla.

Fondy: stále jen čtvrt miliardy

15. 5. 2006 | Petr Fejtek | 2 komentáře

Fondy: stále jen čtvrt miliardy

Minulý týden přišla skutečná bída na Kozáky, dokud svou dvoutýdenní apanáž nevysypal ze své pokladničky zajištěný nováček Max 6 a situaci zachránil. Nastřádal totiž celých 330 miliónů korun. Bez něj by se trh ocitl v propadlišti, kam nepadl snad už několik let.

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

15. 5. 2006 | Pavel Slavík | 5 komentářů

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

Česko by si mělo ponechat svůj 67% podíl v ČEZu, uvedl premiér Paroubek. Šéf FEDu Bernanke zvýšil americké úroky na 5 % a dále uvedl, že bude zapotřebí další zvyšování sazeb a utahování měnové politiky. V USA skončilo období "reportování", od příštího týdne bude trh opět citlivější k přicházejícím ekonomických informacím. Komentář o vývoji v eurozóně tentokrát bohužel chybí, do uzávěrky jsme jej od autorů nezískali.

Banka, která zkrachovala dvakrát

12. 5. 2006 | Petr Vykoukal | 3 komentáře

Banka, která zkrachovala dvakrát

Myslíte si, že vytunelované banky jsou specialita České republiky 90. let 20. století? Pak jste na omylu. Taková Banka Bohemia totiž v roce 1994 zkrachovala už podruhé. Banka stejného jména totiž zbankrotovala již o sedmdesát let dříve. A nebyla tehdy jediná, bank zkrachovalo hned několik. Ale narozdíl ode dneška stát zaplatil jen menšinu vzniklých škod.

Ptejte se Jiřího Dolejše z KSČM!

11. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 29 komentářů

Ptejte se Jiřího Dolejše z KSČM!

Zdravotní péče včetně antikoncepce a potratů zdarma, systém jediné zdravotní pojišťovny. Bezplatné mateřské i vysoké školy. Regulace nájemného i dalších nákladů na bydlení. Snížení daní chudších občanů a naopak vyšší zdanění "luxusu". Kratší pracovní doba, mzdy přesto o 40 % vyšší, minimální mzda 10 000 Kč. Zvýšení a změna výpočtu mnohých sociálních dávek, vyplácení nedobytných alimentů státem. Stop důchodové reformě. Zeptejte se Jiřího Dolejše na ekonomický program KSČM.

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: květen

11. 5. 2006 | Robert Šíbl

Jak se vedlo a povede světovým ekonomikám: květen

I v dubnu pokračoval solidní ekonomický růst v USA. Eurozóně brání v silnějším ekonomickém oživení slabá domácí poptávka, růst je tažen zejména exportní schopností jednotlivých zemí. Obavy z inflačních rizik mírně brzdí optimistické scénáře, celkově se však odhady růstu HDP zvýšily. Region střední Evropy stále ovlivňují výsledky polských a maďarských voleb. České republice se vede dobře. Jak se ekonomikám dařilo v dubnu a co je čeká tento měsíc?

Miroslav Kalousek: Naše penzijní reforma přinese dlouhodobě vyrovnaný systém

10. 5. 2006 | Simona Ely Plischke | 15 komentářů

Miroslav Kalousek: Naše penzijní reforma přinese dlouhodobě vyrovnaný systém

Náš program vyčísluje reálný odhad vývoje veřejných financí. Prosazujeme deregulaci nájemného. Vysoké školy musí být dostupné všem, školné navrhujeme maximálně 1 000 Kč měsíčně. Odpovědnost za německý odpad na našem území nesou především ministr financí a ministr vnitra. Chceme zrealizovat co nejvíce z našeho programu, jako se to stalo v uplynulém volebním období. Říká předseda KDU-ČSL.

Dluhopisy: maďarské trhy rostou, vláda chce zkrotit státní finance

10. 5. 2006 | Robert Šíbl

Dluhopisy: maďarské trhy rostou, vláda chce zkrotit státní finance

Opět se potvrdil předpokládaný růst výnosů na dluhopisových trzích. Střední Evropa vesměs zůstala bez domácích událostí, a následovala tak vývoj ve světě. ECB ponechala výši úrokových sazeb, tady také nic nového. V USA další ochlazení nemovitostního trhu zatím stále neoslabuje spotřebu domácností. Navíc stále silný trh práce potvrzuje předpovědi silného růstu americké ekonomiky.

Stránka 218/335

Aktuální články

Zkontrolujte si smlouvu a neplaťte za energie víc, než je třeba, radí odborník

Zkontrolujte si smlouvu a neplaťte za energie víc, než je třeba, radí odborník

Dodavatelé energií ukončují nejlevnější ceníky a nahrazují je dražšími. Také na burze...více

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

Bitcoin předstihne zlato, věří Trump. Těžba je nejnáročnější v historii. Týden v kryptu

Američtí politici se předhánějí ohledně bitcoinů ve strategických rezervách. Náročnost...více

Minimální mzda výrazně stoupne. Jurečka má první čísla

Minimální mzda výrazně stoupne. Jurečka má první čísla

Minimální mzda by se od začátku roku 2025 měla zvednout o 1700 korun na 20 600 korun hrubého...více

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Partners Financial Services