Nemůžete se dostat do práce? Jak je to s omluvou kvůli dopravě

Ondřej Preuss | rubrika: Aktuality | 10. 2. 2020

Česko zasáhl extrémně silný vítr. Orkán Sabine může zkomplikovat nebo i prakticky znemožnit cestu do zaměstnání. 

Na situaci dopravní kalamity pamatuje zákoník práce v části týkající se takzvaných překážek v práci.

Pokud se zaměstnanec nemůže do práce dostavit včas či vůbec z důvodu nepředvídaného přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků, a nemohl-li zároveň dosáhnout místa pracoviště jiným přiměřeným způsobem (třeba autem, které občas také na cestu do práce používá, případně pěšky, na kole, pokud to není daleko a orkán se již přehnal), poskytne mu zaměstnavatel pracovní volno bez náhrady mzdy na nezbytně nutnou dobu.

Hrajte na jistotu

Nejde tedy o neomluvenou absenci, ale vlastně o neplacené volno. Zaměstnanci nenáleží odměna. 

Zaměstnavatelé se často takovou situaci snaží řešit nařízením dovolené. Tu však zaměstnavatel nemůže nařídit ze dne na den. Obecně je sice nařízení dovolené v „moci“ zaměstnavatele, ale zaměstnance musí informovat nejméně 14 dní předem. V praxi však – zejména ve zkušební době – doporučujeme jít spíše cestou dohody se zaměstnavatelem a dovolenou akceptovat, pokud je nabízena.

Může nastat i situace, že zaměstnanec sice do práce dorazí, ale větrná kalamita znemožňuje její vykonávání. Například při profesi řidiče, když strom přetrhl trolej a řidič nemůže jet. Zaměstnavatel v takovém případě může přeřadit zaměstnance na jinou práci, ale musí mu dát stejnou odměnu, jakou by dostal za svou běžnou práci.

Zákoník práce v krajních případech počítá s omluvou absence i z jiných než „dopravních důvodů“. Jde o takzvaný výkon občanské povinnosti, kdy je mimo jiné omluveno poskytnutí osobní pomoci při živelních událostech, nebo v obdobných mimořádných případech. Sem by například spadalo zajištění střechy či komínu, aby nikoho nemohl ohrozit. Samozřejmě jen v případě, že to nejde vyřešit jinak (například prostřednictvím manžela, který je doma).

Primárně je však toto opatření určeno pro situace, kdy zaměstnanec například poskytuje někomu první pomoc při požáru a podobně. Každopádně doporučujeme zaměstnavatele hned, jak to bude možné, informovat, že se opozdíte, a uvést i konkrétní důvody.

Autor je zakladatelem služby DostupnýAdvokát.cz.

Ondřej Preuss

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

12. 7. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší výpovědi, kratší zkušebka. Co říká expert změnám zákoníku práce

Novela zákoníku práce má podle ministra práce Mariana Jurečky zajistit, aby Česko kvůli nepružnému trhu v Evropě „nehrálo druhé housle“. Jaké novinky tedy čekají firmy a jejich zaměstnance... celý článek

Změny od července: čekají v práci, spoření i v jednání s úřady

28. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Změny od července: čekají v práci, spoření i v jednání s úřady

Novinky v benefitech, penzijním spoření nebo příspěvku na péči. Ale i digitální plná moc, občanka v mobilu a odpouštění dluhů. Polovina roku přináší v osobních financích hodně změn.... celý článek

Na brigádu budou moct i mladší děti. Hranice klesne o rok

19. 6. 2024 | Kateřina Hovorková

Na brigádu budou moct i mladší děti. Hranice klesne o rok

Chystaná novela zákoníku práce dovolí práci i čtrnáctiletým dětem bez ukončeného základního vzdělání. Ale jen po určitou dobu a ve vybraných oborech.

Chcete dovolenou, šéf je proti. Poradíme, na co máte nárok

17. 6. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Chcete dovolenou, šéf je proti. Poradíme, na co máte nárok

Může o termínu a délce vaší dovolené rozhodovat opravdu jenom zaměstnavatel? Kdy ji může zrušit a odvolat vás z ní? A do kdy si musíte vybrat zbytek? Projděte si praktický přehled pravidel.... celý článek

Nedostatek míst ve školkách mají řešit sousedské skupiny. Vláda je pro

22. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Nedostatek míst ve školkách mají řešit sousedské skupiny. Vláda je pro

Novela zákona o dětských skupinách usnadní vznik dětských skupin. Zavádí u nás také sousedské skupiny po vzoru německých Tagesmutter. Jak má nové rodičovské hlídání fungovat?

Partners Financial Services