Záchrana pracovních míst: Prodlouží se i Antivirus B

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 10. 2020
Záchrana pracovních míst: Prodlouží se i Antivirus B

Zdroj: Shutterstock

Vláda prodloužila program Antivirus do konce roku také v části B. Jejím prostřednictvím mohou firmy žádat o náhradu mezd zaměstnancům, pokud musely omezit výrobu nebo služby kvůli omezení poptávky, dostupnosti zdrojů nebo výpadku personálu.

Typ B měl původně trvat do konce října. Jeho prodloužením reaguje ministryně práce Jana Maláčová jednak na další koronavirová omezení, jednak na zpoždění se schvalováním takzvaného kurzarbeitu.

Z programu Antivirus B mohou zaměstnavatelé získat 60 procent vyplacené náhrady mzdy včetně odvodů, maximálně však 29 tisíc korun na jednoho zaměstnance, a to v těchto případech:

  • omezení poptávky po službách, výrobcích a jiných produktech firmy – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 60 % průměrného výdělku),
  • omezení dostupnosti vstupů (surovin, výrobků, služeb) nezbytných k činnosti – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 80 % průměrného výdělku,
  • překážky v práci na straně zaměstnavatele z důvodu nařízení karantény či péče o dítě u významné části zaměstnanců (30 % a více) – zaměstnanec pobírá náhradu mzdy 100 % průměrného výdělku.

Už v polovině října vláda rozhodla, že do konce roku prodlouží i typ A programu Antivirus. Ten kompenzuje náklady zaměstnavatelům, jejichž zaměstnancům byla nařízena karanténa, nebo museli částečně či úplně omezit svůj provoz na základě vládních omezení.

Kompenzace pro firmy v rámci programu Antivirus A stoupla z 80 na 100 procent poskytnuté náhrady mzdy, a to zpětně ke dni vyhlášení nouzového stavu, tedy od 5. října. Zvýšil se i strop, do kterého se kompenzace vyplácí, a to z 39 na 50 tisíc korun na jednoho zaměstnance.

Vláda původně chtěla na Antivirus od listopadu navázat stálými pravidly takzvaného kurzarbeitu: stát by lidem, kteří v krizi zůstanou doma, přispěl na náhradu mzdy ve výši 70 procent. Navržená pravidla ale narazila v Poslanecké sněmovně, takže do konce října je nestihne prosadit. Sám Babiš přiznal, že návrh kurzarbeitu se vládě nepovedl a je potřeba ho změnit.

Podporu typu C programu Antivirus, což bylo odpuštění odvodů na sociální pojištění pro firmy do 50 zaměstnanců za měsíce červen, červenec a srpen, vláda neprodloužila.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění, telekomunikací a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Karanténa a náhrada mzdy. Kolik teď dostanete

25. 10. 2020 | Petr Kučera | 18 komentářů

Karanténa a náhrada mzdy. Kolik teď dostanete

Spočítejte si, na co máte nárok při nařízené karanténě. Řídí se stejnými pravidly jako klasická pracovní neschopnost. A pozor: Sám zaměstnavatel vám ji nařídit nemůže.

Ošetřovné a podzimní prázdniny. Kolik dostanete za volný týden

23. 10. 2020 | Petr Kučera | 14 komentářů

Ošetřovné a podzimní prázdniny. Kolik dostanete za volný týden

Během zavřené školy můžete od října čerpat ošetřovné bez časového omezení, zároveň dostanete víc peněz než podle standardních pravidel. Změny v ošetřovném kvůli koronaviru už schválili... celý článek

Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Zveřejnil podmínky

19. 10. 2020 | Petr Kučera | 9 komentářů

Stát zaplatí podnikatelům polovinu nájmu. Zveřejnil podmínky

Podnikatelům, kteří museli kvůli krizovým opatřením vlády přerušit nebo výrazně omezit prodej či poskytování služeb v provozovnách, přispěje stát na polovinu nájemného za třetí čtvrtletí. celý článek

Antivirus v praxi: Formalita je důležitější než pomoc firmám

19. 8. 2020 | Renata Lichtenegerová | 16 komentářů

Antivirus v praxi: Formalita je důležitější než pomoc firmám

Peníze z Antiviru přišly nejdřív pozdě, pak nečekaně brzo. Stát je chce po podnikatelích zpátky, přestože nikoho neošidili a jenom reagovali na předchozí zkušenosti s pomalou výplatou... celý článek

Partners Financial Services